Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Yüksek topuklar sağlığınızdan ediyor, Yüksek topuk, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Turan Uslu, Prof.Dr.Turan Uslu

        Her kadın güzel görünmek ve kendini iyi hissetmek ister. Bunun için hanımlar yüksek topuklu uçları dar gösterişli ayakkabılar giymeyi severler. Ancak bunun bedeli çoğu kez kas iskelet sisteminin bir çok bölgesinde kalıcı ve geriye dönüşümsüz hasarlar olarak karşımıza çıkar.

        Yüksek topuklu ayakkabılar ayak bileğinde, ayağın ön kısmında, parmaklarda, topuklarda, bir çok kalıcı hasarlara sebep olduğunu anlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu , Sağlıklı bir ayakkabı topuğu 5 cm yi geçmemeli ve ön tarafta parmakların rahatça sığacağı kadar bir alan olması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca ayakta oluşabilecek nasır, şekil bozukluğu, ağrı gibi olumsuzluklara sebep olmamalıdır.

        Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Turan Uslu, Yüksek topuklu ayakkabıların vücut ağırlığını dengesiz bir şekilde ayağın ön bölgesine aktardığı için ayağın ön bölgesinde (metatars kemikleri) ve parmaklarda bir çok şekil bozukluğuna sebep olabileceğini söylüyor.

        Bunion; yüksek topuklar sonucu ayak baş parmağı kök ekleminde halluks valgus ve halluks rijidus adını verdiğimiz son derece ağrılı ve yürümeyi güçleştiren ve tedavisi de oldukça zor olan, çoğu zaman cerrahi müdahaleyi gerektiren ağır bir deformite olur.

        Çekiç parmak; yüksek topuklu ve dar ayakkabıların parmakları bir huniye sokar gibi sıkıştırarak ağır parmak şekil bozukluklarına sebep olduğunu anlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Turan Uslu, parmakların bükülerek pençe şeklini alabileceğini dile getiriyor. Parmakların ayakkabılara sürekli sürtünerek nasırlaşmalara sebep olabileceğinden bahseden Prof Dr Turan Uslu ,yürümeyide olumsuz bir şekilde engelleyebileceğini söylüyor. Ağır çekiç parmak deformiteleri ancak cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

        Prof Dr Turan Uslu , Nasırların, genellikle cildin tekrarlayan basınç altında kalmalarına bağlı olduğunu belirtiyor. ‘’Ayak şekil bozukluğu olan kadınlarda şekil bozukluğu olmasa bile sağlıksız ayakkabı giyenlerde nasır oldukça sık görülebilen bir rahatsızlıktır’’ diyen Prof Dr Turan Uslu, sağlıklı ayakkabı seçmenin çok önemli olduğunu belirtiyor.

        Haglund hastalığı; yüksek topuklu ayakkabıdan dolayı topuk bölgesinin sürekli ayakkabıyla temas etmesi topuğun arka tarafındaki kemiklerde şekil bozukluklarına sebep olur. Bu durum şiddetli topuk arkası ağrılarına aşil tendinitine ve bursitlere sebep olur. ’’ Topuk arkası bazen kabarır, su toplar ve oldukça ağrılı bir durum oluşturur’’ şeklinde açıklama yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Turan Uslu yüksek topuk giymenin yaratacağı rahatsızlıklara dikkat çekiyor.

        Nöromalar; yüksek topuklu ve dar ayakkabılar parmak aralarında bulunan ince sinirleri sıkıştırarak bu sinirlerin şişmelerine ve tümörleşmelerine sebep olur. Bunun ’’morton nöroması’’ olarak adlandırılıdığını söyleyen Prof Dr Turan Uslu, Oldukça ağrılı olduğunu, bazen ameliyatın bile ağrıyı geçiremeyebileceğini belirtiyor. En çok 3. ve 4. parmaklar arasında görüldüğünü dile getiren Uslu, Başlangıçta yanma, karıncalanma ve uyuşma olduğunu, zamanında tedavi edilmezse kalıcı sinir hasarına ve zonklayıcı, yürümeyi engelleyici ağrılara sebep olabileceğine dikka çekiyor.

        Ayak bileği burkulmalarının günümüzde oldukça sık görüldüğünü söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr.Turan Uslu ağrılar konusunda önemli bilgiler veriyor...

        Ayak bileği burkulmaları; yüksek topuklu ayakkabılar burkulmalara sebep olarak ayak bileğindeki bağların uzamalarına, yırtılmalarına hatta kopmalarına yol açabilir. Tekrarlayan ayak bileği burkulmaları; ayak bileği gevşekliğine ve kireçlenmelerine zemin hazırlar.

        Bel ağrıları; yüksek topuklu ayakkabılar bel çukurluğunu artırarak sinir kanallarını daraltır, omurgada kireçlenmelere ve fıtıklaşmalara sebep olur. Omurganın dayanıklılığını azaltır. Bu şekil bozuklukları sırt ve boyun omurlarını etkileyerek sırt ve boyun ağrılarına da sebep olur.

        Diz ağrıları; yüksek topuklu ayakkabılar diz içi basıncını artırarak ve dizdeki yük dağılımını bozarak dizin erken dejenerasyonuna ve ağrılarına zemin hazırlar.

        Baldır kasları; uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde baldır kaslarında kısalmalar görülür. Bunların bir kısmı daha sonra normal topuklu ayakkabı giyseler bile baldır kaslarındaki kısalmadan dolayı normal ayakkabıyı giymekte zorlanırlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ