Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Estetik Cerrahi A'dan Z'ye "24 saatlik meme büyütme" , Amerika'yı kasıp kavuran akımın tüm detaylarını Op. Dr. Hakan Gündoğdu ile konuştuk, Amerika'da, özellikle de New York'ta yeni trend, 24 saat içerisinde kendi kendini yok eden büyük göğüsler! , meme büyütme, meme büy

        Gözde S. KADIOĞLU

        gkadioglu@haberturk.com

        Amerika'da, özellikle de New York'ta yeni trend, 24 saat içerisinde kendi kendini yok eden büyük göğüsler!

        İlk olarak göğsünü ameliyat ile büyütmeyi düşünen kararsız kadınlar için ortaya atılan ve deri altına enjeksiyon ile yapılan uygulamanın tüm detaylarını, Estetik Cerrah Op. Dr. Hakan Gündoğan'a sorduk.

        Amerika'da yeni bir akım başladı, 24 saatlik meme büyütme akımı... Bu uygulama tam olarak nedir?

        Son günlerde özellikle Amerikan medyasında tartışılan bir konu olan "24 saatlik meme büyütme işlemi" aslında uzun yıllardır plastik cerrahlar arasında ne kadar mantıklı olduğu sorgulanan bir durum. İşlem basitçe meme dokusunun içine serum fizyolojik sıvısı (tuzlu su)enjekte edilerek memelerin büyütülmeye çalışılması esasına dayanıyor.

        Vücudun doğal mekanizmalarından olan ve çoğu zaman menstrüasyon dönemi öncesi ya da hamilelik sırasında memelerin büyümesi ile karakterize olan memelerde dolgunluk oluşması ile memelere serum fizyolojik enjekte etmek benzer sonuçlar doğuruyor.

        Uygulamanın 24 saat içinde yok olmasını nasıl açıklıyorsunuz? Vücut nasıl bir döngüye giriyor?

        Vücut, memelere enjekte edilen serum fizyolojik sıvısını hemen emin böbrekler yolu ile attığından etkisi 24 saatten fazla olmamakta.

        Meme büyütme operasyonu geçirmek isteyen ancak sonuç konusunda şüpheleri olan bir kadın da olası sonuç hakkında fikri olması açısından uygulanması düşünülebilir. Ancak günümüzde ameliyat sonrası olası memeyi gösterebilen bilgisayar teknolojileri, benzer büyüklükte ameliyat sütyenleri gibi çok daha basit yöntemler varken memeyi enjeksiyonla da olsa şişirmenin ne mantıklı olduğu şüpheli...

        Memeler büyütüldüğünde nasıl gözükeceğinin ortaya çıkarılmasından farklı olarak uygulama, sadece 24 saatlik büyütmeye ihtiyaç olduğunda yani sadece bir gün için görüntünün fark yaratacağı durumlarda (özel bir gün, ortamda tüm gözlerin kişinin üzerinde olacağı bir ortam gibi) böyle bir yola başvurulabilir.

        Bu uygulama her kadın için uygun mu?

        Serum fizyolojik enjeksiyonu ile bir memenin büyütülebilmesi için mevcut meme derisinin genişlemeye uygun olması gerekir. Genellikle doğum yapmış kadınlarda, kilo vermiş ya da zaten belli bir miktar meme dokusu olan kadınlarda yöntem işe yarayabilir. Ancak özellikle meme dokusunun hemen hiç olmadığı ve göğüs derisinin gergin olduğu genç kızlarda meme dokusunun serum enjeksiyonu ile şişirilebilmesi mümkün değildir. Bu tip hastalarda meme implantı uygulamasından sonra bile üzerindeki derinin esnemesi yıllar almaktadır.

        Peki memeye serum fizyolojik enjeksiyonunun bir zararı var mı?

        Serum fizyolojik enjeksiyonu ile memelerin şişirilmesinin sonuçları açısından herhangi bir bilimsel kanıt mevcut değil. Dolayısıyla memeye serum fizyolojik enjeksiyonunun ileride herhangi bir sağlık sorunu yaratması olası gözükmese de zararlı olmadığına dair şu an için bilimsel bir ispatı yoktur.

        Benzer şeklide bundan yaklaşık 6 yıl kadar önce özellikle yüzde uygulanan bir dolgu maddesinin (Hyalüronik Asit) zaten 1 yıl içinde vücuttan tamamen emildiği için meme büyütmede kullanılabileceği tezi ortaya atılıp malzeme piyasaya sürülmüştü. Ancak bu dolgu maddesinin memelere enjeksiyonundan yıllar sonra mamografide kanser tanısını güçleştirdiği tespit edilip Amerika ve İngiltere'de kullanımı yasaklandı.

        Meme büyütme uygulama ve operasyonlarında nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

        Plastik Cerrahlar, herhangi bir meme operasyonu uygulayacakları zaman memenin kadınlarda en çok kanser geliştiren organ olduğunu ve erken teşhisi güçleştirecek durumlardan kaçınması gerektiğini bilmelidir. Bu bağlamda meme dokusunun ya da kasın altına konulan meme implantları haricinde meme dokusunun içine yapılan her türlü enjeksiyonun meme kanseri tanısında sorun yaratabileceği unutulmamalıdır. Bugün bırakın memeye enjekte edilen yabancı maddeleri, hastanın kendi yağının memeye enjeksiyonu bile çok tartışmalı bir konudur.

        O halde bu enjeksiyon sağlık açısından pek de faydalı bir durum değil?

        Meme dokusu özellikle kan damarlarından zengindir ve memeye yapılacak bir enjeksiyon sonrası bu kan damarları zedelenebilir. Sağlık açısından bu durum bir sorun yaratmayabilir ancak kanama belli bir miktarın üzerinde olup vücut savunmaları harekete geçtiğinde bu kan öbeği vücut tarafından çevrelenip (tıp dilinde buna organize hematom diyoruz) izole edilmeye çalışılabilir. İşte bu da dokunun yıllar sonra meme muayenesi sırasında ele bir kitle olarak gelmesi ya da mamografi de şüpheli bir kanser kireçlenmesi ile karıştırılması riski mevcuttur.

        Sonuç olarak şu an için meme dokusunun içine serum fizyolojik enjeksiyonunun bir sakıncası yokmuş gibi düşünülmekle birlikte, sadece 24 saat sürecek bir işlem için hastaların uzun vadede küçük de olsa bir risk almalarını mantıklı kılacak bir işlem olmadığı için plastik cerrahlar tarafından önerilmemektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ