Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Beliniz bu yüzden ağrıyor olabilir!
        1

        Sabahları uyandığınızda eklemlerinizin açılması yarım saati buluyor ya da dinlendiğinizde ağrılarınız artıyor mu? Eklem üzerinde kızarıklık, şişlik gibi belirtiler var mı? Yanıtınız “Hayır” bile olsa “romatizmam yok” diye düşünmeyin. Bazen saç dökülmesi, bazen de göz iltihabının nedeni bile bu olabiliyor

        2

        Yaşam kalitesini bozan hastalıkların başında romatizma geliyor. Romatizma hastalarının uzun süreli (kronik) ağrılar, halsizlik ve yorgunluk gibi sorunlar nedeniyle, sorumluluklarını yerine getiremeyip günlük işlerini hatta öz bakımlarını yapmakta bile güçlük çektikleri belirtiliyor.

        3

        Özel bir hastanede görev yapan İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar, “Kişinin kendini yetersiz ve mutsuz hissetmesi beraberinde depresyonu getiriyor. İltihaplı romatizma hastalıkları ise sadece eklemleri değil, birçok organ ve sistemi etkiliyor” diyerek tedavideki gecikmenin sakatlıklara ve bazen de hayati tehlikelere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

        4

        Romatizma tek bir hastalık olarak değerlendirilmeyip eklem, bağ dokusu veya kasları etkileyen her türlü sağlık sorunlarında kullanılıyor. Geleneksel anlamda eklem, bağ dokusu ve kasların dışında, birçok organ ve sistemi tutabilen hastalıkları da bünyesinde taşıyor.

        5

        Romatizma başlığı altında 200’den fazla hastalık bulunduğu belirtiliyor ve “iltihaplı olan” ve “iltihaplı olmayan” olarak iki gruba ayrılıyor. Osteoartritin (eklem kireçlenmesi) yaşlılarda en sık görülen ve en fazla sakatlık nedeni olan eklem hastalığı olduğu ve 70 yaş üstündekilerin yüzde 70’inde osteoartrit bulgusu bulunduğu belirtiliyor.

        6

        Prof. Dr. Ahmet Türkçapar, “Bel ağrısı, soğuk algınlığından sonra insanları en fazla etkileyen sorundur. Toplumda her 100 kişiden 80’i yaşamında bir kez bel ağrısı sorunuyla karşı karşıya kalır” diyor ve devam ediyor;

        7

        “Bel ağrısı en sık omurgayı kötü kullanmaya bağlı oluşuyor. Bu ağrıların yüzde 10’u ise ankilozan spondilitten (omurganın iltihaplı romatizması) kaynaklanıyor. İltihaplı olan ile olmayan omurga romatizmasındaki bel ağrıları farklı oluyor.

        8

        İltihaplı olanda ağrı istirahatle oluşuyor, hareketle azalıyor veya geçiyor. İltihaplı olmayanda ise istirahatte bel ağrısı yokken, harekete başlandığında ağrı oluşuyor.”

        9

        Romatizmal hastalıklar genellikle kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülüyor. Lupus (9 kat), romatoid artrit (3 kat), sjögren (9 kat) ve bazı iltihaplı romatizma hastalıklarına kadınlarda daha sık rastlanırken ankilozan spondilit (2 kat) ve gut (3 kat) hastalığı daha çok erkeklerde görülüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ