Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil 25 bin kişi organ bekliyor, Organ Bağışı, Organ Bekleyenler, Organ Nakli

        Adana'da doktorlara yönelik düzenlenen 'Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım' konulu eğitim seminerinde konuşan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Arif Kapuağası, Türkiye'de 25 bin kişinin organ beklediğini belirtti, organ nakillerinin yüzde 70'nin canlıdan, yüzde 30'nun ise kadavradan yapıldığını söyledi.

        Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürüttüğü eğitim semineri Seyhan Oteli'nde başladı. Adana Bölge Koordinasyon Merkezi'ne bağlı 9 ilden 75 uzman doktorun katıldığı ve 3 gün sürecek olan eğitimin açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Arif Kapuağası,sağlık personelinin organ nakli konusunda insanları çok iyi bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi.

        'BEYİN ÖLÜMÜNÜ BİLMEYEN SAĞLIKÇILAR VAR'

        "Yaptığımız bir araştırmaya göre sağlık personelimizin yüzde 33'ü beyin ölümü nedir bilmiyor" diyen Dr. Kapuağası, "Çoğu insan beyin ölümü ile bitkisel hayatı karıştırıyor. Sağlık personelimizi ne kadar eğitirsek o kadar başarılı olacağız" dedi. Türkiye'de 25 bin kişinin organ nakli beklediğine dikkat çeken Dr.Kapuağası, Türkiye'de organ ve donör naklinin çok iyi seviyede olmadığını da belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de yüzde 70 canlıdan, yüzde 30 kadavradan nakil yapıyoruz. Bunu tersine çevirmeliyiz. Kadavradan nakil yapmak varken neden canlıdan nakil yapalım. Önce insanı kurtarmamız lazım. Eğer o insanı kurtaramıyorsak başka bir insanı kurtarmalıyız."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ