Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Ebola aşısı insan üzerinde deneniyor

        Ebola için geliştirilen aşının maymunlarda etkili sonuç vermesi üzerine ilaç Amerika'da insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Bilim adamları Ebola virüsüne karşı maymunlar üzerinde uzun vadeli bağışıklık sistemini geliştiren ilacın, İngiltere ve Afrika'da da deneneceğini söyledi.

        Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, bağışıklığın "en az 10 ay" süreceği belirtildi. ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) ve ilaç firması GlaxoSmithKline tarafından geliştirilen ilacın umut vermesi üzerine, birçok yerde deneneceği ifade edildi. Ebola virüsü taşıyan 4 makak maymununun, ilacın etkisi ile 5 hafta sonra hayatta kalması önemli bir başarı olarak kaydedildi.

        Daha önce Amerikan üretimi ZMapp isimli ilaç, virüse yakalanmış aralarında Amerika ve Avrupalıların da bulunduğu 10 sağlık çalışanına verilmiş, 3 kişi hayatta kalmıştı.

        20'DEN FAZLA SAĞLIK ÇALIŞANI ÖLDÜ

        Ölümcül Ebola virüsünden şu ana kadar 20'den fazla sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği kaydedilirken aşılarda önceliğin virüse yakalananlara tedavi eden hemşirelere verileceği söylendi. Ebola türlerinden Zaire için geliştirilen aşısının, Amerika, İngiltere'deki Oxford, Mali ve Gambiya'da ayrıca deneceği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilacın test sonuçlarının Kasım ayında açıklanacağını ve güvenli bulunması durumunda Batı Afrika'da acilen kullanılacağını duyurdu.

        BM: 600 MİLYON DOLARA İHTİYAÇ VAR

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Ebola virüsünü kontrol altına almak ve yayılmasını engellemek adına ihtiyaç duyulan 600 milyon dolar için WHO'ya yardım çağrısında bulundu. Ebola ile mücadelede BM Çocuk Fonu (UNICEF) en son Sierre Leone'ye 48 ton koruyucu ekipman ve temel tıbbi malzeme gönderdi. UNICEF'in Ağustos başından beri bölgeye 400 bin kilodan fazla yardım gönderdiği ifade edildi.

        AMERİKA ORDUSU EBOLA MÜCADELESİNE DESTEK VERECEK

        ABD Başkanı Barack Obama, Pazar günü NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Ebola salgınının "ulusal güvenlik önceliği" olduğunu ve ABD ordusunun karantina merkezleri kurulması, diğer ekipmanların tedariki ve dünyanın birçok yerinden gelen sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanması gibi konularda Batı Afrika'ya yardım edeceğini söyledi.

        Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son verilerine göre virüsten şu ana kadar 2 bin 105 insan hayatını kaybetti. Salgının en şiddetli görüldüğü Liberya'da bin 89 kişi ölürken, Gine'de 517, Sierre Leone'da 491, Nijerya'da ise 8 insan öldü. WHO ayrıca, acil önlem alınmadığı takdirde, 20 binden fazla insanın hayatını kaybedeceği konusunda uyarıda bulundu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ