Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kronik yorgunluk sendromu 'dinlenmekle' geçmez!, Kronik Yorgunluk Sendromu, Yırgunluk Sendomu
        1

        6 aydan uzun süredir devam eden yorgunluktan mı yakınıyorsunuz? Akşamları erken yatıyor ama yine de sabahları çok yorgun mu kalkıyorsunuz? Dikkatinizi bir türlü toplayamadığınız ve depresif tavırlar sergilediğiniz için iş hayatında sorunlar mı yaşıyorsunuz? Gerekli enerjiyi bulamadığınızdan dolayı bir süredir sosyal hayatınızdan uzak mı kalıyorsunuz? Yanıtınız ‘evet’ ise dikkatli olun, bu sorunlarınızın altında yatan neden son zamanlardaki yoğun iş temponuz değil, ‘Kronik Yorgunluk Sendrom’u olabilir.

        2

        Kronik Yorgunluk Sendromu, fiziksel, duygusal ve zihinsel belirtileri içeriyor. En az 6 ay süren sürekli ve tekrarlayıcı yorgunluk haline aşağıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa dikkat edin, sizde Kronik Yorgunluk Sendromu olabilir!

        İşte kronik yorgunluk sendromunun belirtileri….

        3

        Konsantrasyonda bozulma ve unutkanlık, Kas ağrısı, Boğaz ağrısı, Çoğul eklem ağrısı, Dinlendirmeyen uyku ve uyku bozuklukları, Egzersiz sonrası bitkinlik, Enerji kaybı, Bulantı, Kendine, işine ve yaşama karşı negatif tutumlar, huzursuzluk, Depresif duygulanım.

        4

        Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu ile baş etmek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

        5

        İş ve özel hayatınızda yeni stratejiler belirleyin. İş yerinde sosyal destek amaçlı gruplar kurun. Takım çalışması yapın, eğitim içerikli uygulamalara katılın.

        6

        Stres kaynaklarınızı tanıyın, bu kaynakları yönetin ve sizi yönetmesine fırsat vermeyin.

        7

        Aktivite günlüğü oluşturun. Günlükler çok az veya çok çalıştığınız zamanları anlamanıza, bu sayede de dengeli ve gerçekçi hedefler belirleyip uygulamanıza yardımcı olacaktır. Hedefleri kolaydan başlayarak arttırın. Dinlenmeye ayırdığınız zamanınızı giderek azaltıp, hedeflerinizi küçük parçalar haline getirerek güne, daha sonra haftalara yayabilirsiniz.

        8

        Çalışma ortamlarınızı yeniden düzenleyin. Yani aşırı iş yükünden kaçının, çalışanlar arasında destek ve sosyal ilişkilerinizi arttırın, sorumluluk ile bürokratik işlerinizi azaltın.

        9

        Uyku düzeninize dikkat edin. Gün içinde uyumayın.

        10

        Gevşemeyi öğrenerek, kas gevşetici egzersizler yapın ve bol vitaminli, mineralli besinler tüketin.

        11

        Klinik Psikolog Elçin Orhan, bu sendromdan kurtulmanın en etkili yollarının ise düzenli egzersiz yapmak, stresle baş etme yöntemlerini bilmek ve ağır iş yükünü hafifletmek olduğuna dikkat çekiyor!

        12

        Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu’nun kesin tedavisinin olmadığını belirtiyor. “Tedavi ister ilaçla isterse ilaç dışı olsun, hastanın semptomlarını rahatlatmaya ve fonksiyon kaybını gidermeye yönelik oluyor.” diyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ