Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Genç kız anneleri dikkat! Her sancıda ilaç vermeyin, Genç kızlarda adet sancısı, adet döneminde yapılan yanlışlar, adet dönemi sancıları

        Kadınların en büyük problemlerinden biri her ay çektikleri adet sancıları. Kız çocukları kadın bedenine hazırlanmanın ilk belirtisi olan adet dönemine annesinden ve çevresinden duyduğu sözlerle hazırlanır. Genç kızlıktan itibaren adetin sancılı olduğu fikrine alışan kadın her ay ilaçlara bağımlı hale gelir. Peki adet sancınızın sebebi gerçekten altında fiziksel bir rahatsızlığınız olduğu için mi yoksa altında bilinç altınızdaki kadınlık kodlamalarınız mı var?

        Holistik Kadın Sağlığı çalışmalarıyla bilinen Kadın Doğum Uzmanı ve Jinekolog Ayşe Duman adet döneminin altındaki annelerimizden edindiğimiz yanlış kodlamaları ve adet sancısını ilaçla geçirmeye alışmanın zararlarını anlattı:

        “Adet dönemi sancılarını geçirmek için ilaç kullanmanın bir çok sakıncaları var. Diyelim ki bir genç kız 12-13 yaşlarında ağrılı adet görmeye başladı ve ağrılı adet gördüğü için ilaç kullanmaya başladı. Düşünün her ay 12 kere ve ömür boyunca ilaç kullanıyor. Çünkü genellikle adet sancısını ilaçla kesmeye çalışılırsa artık ilaçlara bağımlı bir kişi oluyorsunuz. Ağrı kesicilerin biriken dozlarda böbrek yetmezliğine kadar giden zararları var. yani siz basit yöntemlerle kesebileceğiniz ağrıları ilaca bağımlı hale getiriyorsunuz ve bütün sistemi çökertiyorsunuz. Toksik maddelerin birikimi ile vücit bir kısır döngüye giriyor. Bu da böbrek yetmezliği gibi çok sayıda rahatsızlığa sebep olabiliyor. Halbuki adet dönemi fizyolojik bir süreç. Ama fizyolojik bir süreçten bütün bedeni yoracak hastalıklı bir hale getirecek bir durum ortaya çıkabiliyor.

        "BİLİNÇALTINDA KADINSIN VE PİSSİN MESAJI"

        Duman, kadınların fiziksel muayenesinde ağrılı adet görmeye sebep olacak bir neden yoksa bilinçteki algısına bakmak gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

        Bu kadar ağrılı adet görmenin aslında fizyolojik bir nedeni yok. Bu durum zihnin o dönemle ilgili algılarının verdiği tepkisel bir reaksiyon. Kadının kendi kimliği ile ilgili sıkıntıları varsa bu bilinç bunu sıkıntı olarak algılıyor. Kadınlar adet dönemini pis diye tanımlar. Adet dönemi kadınlar arasında “Kirli misin?” diye sorularak tabir edilir. “Aaa sen pissin turşu mayalayamazsın” derler. Yansıtılan hep şu “adetlisin ve pissin. Adetliysen kadınsın. Bilinçaltında aslında bedene şöyle bir mesaj daha gidiyor aslında kadınsın pissin.

        "ANNELERİMİZDEN ÖĞRENİYORUZ"

        Kadınların adet ile ilgili bu davranış şeklinin oluşmasında annenin etkisini Duman şöyle anlattı:“Kendimiz bunu aslında bilinçli yaşımızda bunu yapmıyoruz. Bir kız çocuğu annesinden öğreniyor ve buna göre davranış modelleri geliştiriyor. Genellikle bunu gördükleri için böyle yapar hale geliyorlar. Adet algısı kodlamalarla bedenin verdiği bir reaksiyona dönüşüyor.

        "OKULDA ENDİŞELİ OLUYORLAR"

        Zihinde bir endişe ve kaygı varsa beden buna kasılma olarak bir reaksiyon geliştiriyor. Ben okulda sınıfta adet olursam diye endişeliysem bedenimin gevşek kalma şansı yok. Kasılan bedende de özelllikle boşaltım sisteminde hassasiyet ve ağrı oluyor. Adet bir şekilde vücudun boşaltım sistemidir. Rahim iç dokusunun gebeliğe hazırlanan dokunun gebelik oluşmayınca hormon seviyesinin değişilmesiyle iç dokunun dışarıya atılmasıdır mesanenin boşaltımı gibi.

        "Gergin insanlar genelde kabız olurlar. Sizin zihniniz gerginse mesela "yolculuğa çıkıyorum dışarıda tuvalete giremem" zihniyetiniz varsa asla tuvalete giremezsiniz bu sefer de karın ağrısından kurtulamazsınız. Ne olur gaz gidericiler v.s. alırsınız. Bağırsak çalıştırıcılar alırsınız çünkü sistem çalışmaz. bilinç dışarıda tuvaletim gelirse ne yaparıma kodlanmıştır." Ya okulda adetim gelirse telaşı bedeni gerer ve düzgün çalışması mümkün olamaz bu sefer rahmin kasılması gergin bedende beyne ağrı algısı olarak ulaşır. O dönemle ilgili kodlamalarımız çevreden duyduğumuz adetler ağrılı olur algısı buraya getiriyor.

        KIZININ İLK ADETİYLE TOKAT ATANLAR DİKKAT!

        Duman Türk toplumundaki kız çocuklarının ilk adet gördüğünde anneden tokat yeme geleneğine dikkat çekerek anneleri uyardı:

        Benim en çok gördüğüm fizyolojik olarak hiçbir şey yok ama çok ciddi adet ağrıları çekiyor ama bakıyorsunuz kadınlık ile ilgili sıkıntıları var. Bizim toplumumuzda ilk adetiyle tokat yiyen kızlar var. Neymiş edepli olurmuş kadın olmak edepsizlik diye bir kodlama alıyor. Ben sana vuruyorum ki edepli ol. Böyle bir kodlama ile insan kadınlığından memnun olamıyor. Kadınlığını çağrıştıran her bir bedensel değişiklik kaygı uyandırıyor bu da bedende kasılma ve ağrıya yol açıyor.

        "AYAKLAR ÜŞÜTÜLMEMELİ"

        Duman kadınların bu dönemde dikkat etmesi gerekenleri böyle sıraladı:

        Ayakların üşütülmesi alt batındaki genital bölge bağırsakları etkiler. Damarlarda büzüşme ve kanlanmayı bozmaya neden olur. Bu da stres gibi etki uyandırıyor ve ağrıyı arttırır. Karın bölgesini sıcak tutmak önemli cereyanda kalıp üşütmek ağrıya neden olur.Kimi kadınların bağırsak sistemi bozulabilir ve iki ağrı çekebilir. Bu yüzden yediklerine dikkat etmeli ve kafein almamalı mümkün oldukça ağrıyı oluşturacak nedenlerden kaçmalı.

        ADET SANCISINA OZONLA TEDAVİ

        Doktor Duman yeni tedavi yöntemlerinden ozonun kadın hastalıklarında çok başarılı olduğunun altını çizerek şunları ekledi:

        Ozon tedavisi çok çok iyi geliyor. Ozon kanın oksihücralaren oksijenlenmesini sağlıyor. Gergin bedende sadece omuzlarımız, çenemiz gerilmiyor bütün kaslar damarlardaki kaslar da geriliyor. Damarlara giden kan akışı da azalmaya başlıyor. Oysa hücreler ne kadar sağlıklı çalışırsa bedenin kendi içindeki çalışması sağlıklı olur. Ozon hücrelere nefes aldırıyor.”Bir önceki yazımız olan Kadın hastalığının altında yatan gerçek! başlıklı makalemizde ayşe duman, holistik kadın sağlığı ve kadın hastalıkları hakkında bilgiler verilmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ