Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Nöroloji Beyin sağlığınız için bunları mutlaka yapın!, Beyin Sağlığı, Beyninizi Koruyacak Öneriler
        1

        Beynin sevmediği şey, oksijensizlik yani kirli hava. Bu nedenle özellikle büyük kentlerde yaşayan kişilerin açık havada, ağaçlık bölgelerde ya da deniz kıyısında derin nefes alarak egzersiz yapması, bu şekilde de beynini oksijene doyurması gerekiyor.

        2

        Düzenli beslenmek de önem taşıyor. Beynin kan-şeker seviyesi, ana öğünlerde takviye alıyor. Ama bazı kişilerde kan şekeri düşebildiği için ara öğün almak da gerekebiliyor. Bunun için kuşluk ve ikindi vaktinde düşük kalorili ama kan şekeri seviyesini yükseltebilen galeta gibi besinler yenilebiliyor.

        3

        Tansiyon yüksekliği, damar sertliğinin en önemli faktörlerinden biri. Ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan beyin damar hastalıklarından korunmak ve beynin kan akışını korumak için tansiyonu gerek diyet, gerekse medikal tedavi ile dengede tutmak önem taşıyor.

        4

        Sigara tüm vücuda olduğu gibi beyne de zarar veriyor. Beyin sağlığını korumak için sigara içmemek gerekiyor.

        5

        Alkol beyin hücrelerini uyuşturuyor. Sarhoşluk hali, beyin hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına ve tüm zihinsel fonksiyonlarda kontrolün ortadan kalkmasına neden oluyor.

        6

        Kan yağları, kolesterol ve benzeri yağlar tıpkı kalp ve bedenin diğer yerlerinde olduğu gibi beyin damarlarına da oturuyor. Önce daralma, sonra da tıkanma yapıyor. Bu nedenle kolesterol diyeti yapmak, yağsız beslenmek, gerekli durumlarda da kolesterol düşürücü ilaçlar ile vücudu dengeye sokmak gerekiyor.