Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuklara süt içirmenin yolu, Buna 'hayır' diyen çocuk yok, Süt, Ömer Berk.

        ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Berk, bazı çocukların anne sütünden kesilirken yerine konulan inek sütünü reddedebileceklerini söyledi. Bu reddetmenin çocuğun sütün tadını beğenmemesinden ya da biberonu sevmemesinden kaynaklanabileceğini ifade eden Uzman Dr. Berk, “Hatta çocuk duygusal olarak anne memesine bağlandığı için de süt içmek istemeyebilir. Süt sevmemenin bir diğer nedeni laktoz intoleransı olabilir. Bazı çocuklarda süt içtikten sonra karın ağrısı, kramplar ve gaz şikâyetleri ile birlikte seyreden laktoz intoleransı süt içindeki laktozun iyi sindirilmemesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır” bilgisini verdi.

        Dr. Berk, çocukların günlük almaları gereken kalsiyum miktarının yaşa göre değiştiğini, 1-3 yaş aralığındaki çocukların 500 miligram kadar kalsiyum ihtiyacı varken, ergenlikte bu miktarın 800-1000 miligrama kadar çıktığını ifade etti. Bu miktarı karşılamak için 2-3 yaşındaki çocukların 2 bardak, 4-8 yaşındaki çocukların 2.5 bardak, 9-18 yaş arasındaki çocukların 3 bardak süt içmelerinin yeterli olduğunu kaydeden Dr. Berk, çocuklara sütü sevdirme yöntemlerini de anlattı:

        ÖZGÜR HİSSETMELİ:

        Bir su bardağı yerine bir çay bardağı süt verilmeli, alıştıkça artırılmalıdır. Çocuğun kendini özgür hissetmesi önemlidir. “Süt içmek ister misin?” sorusuna yüksek olasılıkla “Hayır” cevabı alınır. Oysa “Sütünü ballı mı, çilekli mi, muzlu mu istersin?” diye sorulmalı ve ona tercih şansı verilmelidir. Böylelikle çocuk, hem sütünü içecek hem de kendini özgür hissedecektir.

        ANNE-BABA DA İÇMELİ:

        Süt için özel bir bardak ya da pipet alınabilir. Ayrıca çocukların taklit ederek ve düzenli tekrarla öğrendikleri unutulmamalıdır. Çocuğa örnek olarak anne- baba da düzenli süt içmelidir.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ