Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Sağlık Bakanlığı, antibiyotik tüketimini mercek altına alıyor, Antibiyotik Tüketimi, Aşırı Antibiyotik Tüketimi

        Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 7 bakanlığın üzerinde çalıştığı “Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı” hakkında bilgi verdi. Müezzinoğlu, taslağa son şeklinin pazartesi günü verileceğini belirterek, sezaryen doğumlardan hekim ihtiyacına kadar pek çok hakkında Habertürk’e şunları söyledi:

        UYUŞTURUCU: Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı’nı Bakanlar Kurulu’na sunduk. 7 bakanın ortaya koyduğu taslağa öneriler yapılacak. Gelecek hafta pazartesi günü taslağa son şekli verilecek. Okul aile birliklerini, imamları, muhtarları, esnafları ve mahallenin sivil dinamiklerini kullanacağız. İrtibat noktaları kurulacak. Satışların yapıldığı kör köşeler ve karanlık noktaları alo timler ve narko timlerle bitireceğiz.

        ANTİBİYOTİK UYARISI: Bakanlık olarak antibiyotik kullanımı ve bilinçli ilaç tüketimi üzerinde çalışıyoruz. ‘Başım ağrıyor, komşuya iyi gelmiş şu ilacı alayım’ kültürünü bitireceğiz. Bilinçsiz antibiyotik tüketiminde ilk sıradayız. Televizyonlar aracılığıyla da evlere kadar girip ilaç tüketimi ile ilgili vatandaşı bilgilendireceğiz. Doktora, ‘Antibiyotik niye yazdın?’ demeyeceğiz ama bilimsel verileri de önlerine koyacağız.

        SEZARYEN RAKAMLARI: Sezaryen için öncelikle anneden gelen talep azaltılacak. Yanlış ve hurafe bilgilerle insanlar yanıltılıyor. 2014 yılı sonu itibarıyla doktorlara uyarı mektubu projesi hayata geçirilecek. 3 ayda bir doğum oranları ele alınacak. Bilimsel veriler hesaplanacak ve doktora ‘Bilimsel veriler bunlar, sizin rakamlarınız bunlar. Değerlendirmeyi size bırakıyoruz’ diyeceğiz. Bu süreç hep böyle devam ederse o zaman idari yaptırımları planlayacağız.

        GAZZE’YE HASTANE: Gazze’de yaptığımız hastanenin yüzde 80’i bitti. Çatışmalar başladığında 80 kişilik bir sağlık ekibini göndermek istedik, izin çıkmadı. Şu an Türkiye’ye 98 yaralı getirildi. 50 yaralı ile 49 refakatçi de yakında gelecek.

        YERLİ KANSER İLACI: Sağlık ürünlerini üreten bir ülke olmalıyız. İlacı sürekli tüketiyoruz. Sadece bir ilaca yıllık 500 milyon TL ödüyoruz. İlaç ithalatını azaltmak için yerli ve yabancı ilaç firmalarına; yatırım, üretim ve Ar-Ge’yi Türkiye’de yapması şartıyla teşvik vereceğiz. Bu firmalara, ilaç alım garantisi de sunulacak. Şu an 8 tane firmadan bu konuda bize talep geldi.

        HEKİM AÇIĞI: Bugün itibarıyla 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekim açığımız var. Gelecek 4-5 yılda Türkiye’deki tıp fakültelerimizden 20 bin hekim mezun olacak. Bugün 130 bin hekim ile sağlık hizmeti veriyoruz. 2023’e kadar bu rakamı 200 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Her yıl 10 bin hekim alınacak. 2023’e kadar 90-100 bin hekim almış olacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ