Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme İçmeden önce bir kez daha düşünün!
        1

        Masum görünen birçok içecek aslında fayda yerine zarar getiriyor. içerdikleri şeker oranı fark ettirmeden kilo alımına neden olurken, vücudun ihtiyacı olan su içimini de engelleyebiliyor. bu nedenle yediklerimiz kadar içtiklerimize de dikkat etmemiz gerekiyor…

        2

        SU: Su, kuşkusuz en çok tercih etmemiz gereken içecek. Vücudumuzun 2/3’ü sudan oluşuyor, bu nedenle bedenimizin sudan mahrum kalması bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Sağlıklı bir kişinin günde 2-2.5 litre su tüketmesi gerekiyor. Su içmek toksinlerden arınmaya, yabancı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına, cildin güzelleşmesine ve organ hasarlarından korunmaya yardımcı oluyor.

        3

        Bazı kişiler gün içinde su içmeyi unutabiliyor. Oysa su içtikçe vücudun daha fazla suya ihtiyacı olduğu fark ediliyor. Su içemeyenlere içecekleri suyun içine birkaç dilim salatalık, limon dilimi ya da nane yaprağı atması tavsiye ediliyor. Yeterli miktarda su tüketmek kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.

        4

        GAZLI İÇECEKLER: Gazlı içeceklerin karbondioksit gazı kadar şeker oranı da hayli yüksek. Bir kutu kolalı içecekte 25 küp şeker bulunuyor. Yüksek şeker oranı insülini yükseltiyor, kilo almayı daha da kolaylaştırıyor. Bu nedenle uzmanlar gazlı içecek tüketmeyi kesinlikle önermiyor. Gazlı içecekler aynı zamanda diş sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratabiliyor, mide rahatsızlığı olan kişilerin şikayetlerini artırıyor

        5

        ENERJİ İÇECEKLERİ: Enerji içecekleri sporcuların kaybettiği mineralleri geri kazanması amacıyla tüketiliyor. Bazen asıl amacı dışında, alkolle de tüketilebilen bu içecekler ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle olabildiği kadar doğal içeceklerden de faydalanmak gerekiyor.

        6

        YEŞİL ÇAY: Bitki çayları arasında en sağlıklı olanı yeşil çay. Metabolizmayı hızlandırıyor ve kilo vermeye yardımcı oluyor. Fakat yeşil çay içerken de günde üç fincanı geçmemek gerekiyor.

        7

        MEYVE SUYU: Meyve suyu tüketirken doğal olanları tercih etmek, özellikle kış aylarında saf meyve sularını içmek öneriliyor. Ancak meyve suyu yüksek oranda şeker içeriyor. Bu nedenle kilo almak istemeyenlerin su ile karıştırarak içmesi öneriliyor.

        8

        Meyve suyu yerine meyveleri posalarıyla tüketmek daha yararlı çünkü bu şekilde tüketilen meyveler bağışıklık sisteminin güçlenmesine, aynı zamanda bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı oluyor. Hazır meyve suları tüketiliyorsa etiketinde ‘yüzde 100 katkısız’ yazan ürünlerin tercih edilmesi ve bu meyve sularının da sulandırılarak içilmesi öneriliyor.

        9

        SODA VE MADEN SUYU: Maden suyu, yeraltı sularından elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 mg/l’den daha az olmayan sulara deniyor. Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içeriyorlar. Soda ise içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbondioksit eklenmesiyle oluşuyor. Maden suyu mineralce çok zengin iken soda mineral içermiyor. Her ikisi de mideyi rahatlatma özelliğine sahip ancak sodanın bundan başka bir işlevi bulunmuyor.

        10

        Fakat maden suyu içerken de dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Örneğin tansiyon hastalarının günde iki bardaktan fazla tüketmesi önerilmiyor. Çünkü içerdiği mineraller arasında bulunan tuz, tansiyonu yükseltiyor. Meyveli sodalar ise şeker içerdiği için tavsiye edilmiyor. Maden suyunu daha lezzetli hale getirmek için içerisine birkaç dilim limon eklemek yeterli oluyor.

        11

        KAHVE VE ÇAY: Kahve ve çayın çok tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmiyor. Bu içeceklerin susuzluğu gidermek için içilmesi ise yanlış bir alışkanlık. Eğer içilecekse günde 2-3 fincan çay ya da 1-2 fincan kahve sınırının geçilmemesi tavsiye ediliyor. Bir fincan kahve normalde 4-5 kaloriye denk geliyor.

        12

        Kremalı ya da aromalı olanları ise 560 kaloriye kadar çıkabiliyor. Bu da bir porsiyon kebap yemekle neredeyse aynı kaloriyi almak anlamına geliyor.

        13

        AYRAN: Düşük yağ içeriğine sahip yoğurtla yapılmış ayran da sağlıklı içecekler arasında yer alıyor. Su ve mineral ihtiyacını karşılayan, toksik maddeleri nötralize eden, bağırsak sağlığını koruyan, tokluk hissi veren ayran protein açısından da son derece besleyici.

        14

        GREYFURT SUYU: Greyfurt suyu hem yararlı hem zararlı içecekler arasında yer alıyor. Çünkü greyfurt suyunun memedeki kistleri artırıcı özelliği bulunuyor. Özellikle tansiyon ilaçlarıyla etkileşim gösteriyor ve ilacın etkisini azaltıyor. Yarım greyfurt bir porsiyon meyve anlamına geliyor. Bu nedenle greyfurt suyunu bilinçli olarak tüketmek gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ