Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme İzmir diyetinde boyoz da olur, kumru da!, İzmir Diyeti, Zayıflama Yöntemleri, Diyet Yöntenleri, Diyet Türleri

        Güneş AKSÜS / HT GAZETE

        Ege’den sık sık bahsediyor olmam sadece memleketimi sevmemden kaynaklanmıyor. Mesleğime de uygun olduğu için Ege mutfağından bahsetmeden olmuyor. Dünyanın en güzel otları, ot salataları, ot kavurmaları Ege’de değil midir? Sonbaharda evlerde tarhanalar yapılır, kışlık salçalar hazırlanır, herkes eriştesini kendi keser. Sağlıklı beslenmenin ve yaşam kalitesinin yüksek olduğu bir yer. Tabii Ege’de herşey sağlıklı mı? Sağlığın ötesinde tadından dolayı vazgeçemediğimiz lezzetler de var. İzmir deyince aklınıza ne geliyor? Kumru, boyoz ve bol otlu saç böreği vs... vs... Ben de böyle bir yerde diyet nasıl yapılır diye merak edenler için bu röportajı yaptım...

        İzmir deyince aklıma gelen tek isim var. Sevdiğim arkadaşım Diyetisyen Mehlika Öktem Boz. Onunla diyet yapmak gerçekten keyifli. Deli dolu, neşeli, güleryüzlü, güzel bir kadın. İzmir’i, diyeti ve kendini anlattı. Bakın İzmir’de diyet nasıl yapılıyormuş…

        İzmir’de herkes zaten güzel, ince, bakımlı, kimse diyet yapmazmış gibi algılanıyor. Ayrıca İzmir insanı keyfe düşkündür. O kadar güzel yiyecek varken, diyet yapmak zor değil mi? Anlatır mısın?

        İzmir’in kadını da erkeği de kendine bakar. Bu yüzden diyetisyene daha çok geliyorlar. Durum vahimleşmeden önemler alınıyor. Burada yaşayan insanlar diyetisyene sadece zayıflamak için gelinmeyeceğini çok iyi biliyor İnsanların aklına elbette diyet deyince bir kibrit kutusu peynir geliyor ama bizde durum farklı, benim diyetlerimde yasak yok, muadiller var. Bir şey yersen bedelini ödersin, bedelini ödediğin her şeyi tüketebilirsin. Bunun ne olduğunun bir önemi yok. Yasaklara dayalı sistemlerin geri dönüşü diyeti bıraktıktan sonra hep kilo olarak geri dönüyor. Bizim hedefimiz zayıflatmak değil sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline dönüştürmek.

        Peki bir diyetisyen olarak zorlanıyor musun? Örneğin beni bilirsin, ben buralara her geldiğimde özlediğim ne varsa yerim. İzmir deyince aklıma hep kaçamaklar geliyor. Bu konuda ne düşünüyorsun?

        Tabii ben her gün boyoz, midye veya patates kızartmasının içinde olduğum için sürekli tüketmem mümkün değil. İnsan her an ulaşabileceği kaçamağa çok da fazla özlem duymuyor. Elbette yiyorsun ama her gün değil. Benim de İstanbul’a geldiğimde yemek istediğim çok şey oluyor. Üstelik İzmir’de sadece kaçamaklar yok biliyorsun ki turp otu, cibes, şevket-i bostan, ebegümeci ve daha birçok ot ve zeytinyağlılar var. Yaşadığımız şehir tüm güzellikleri barındırdığı için sağlıklı beslenmek çok zor olmuyor.

        Ben en çok da bu ot zenginliğimizi seviyorum. Senin dayanamadığın yemekler neler? En sevdiğin ya da senin kaçamakların?

        Mantı, çiğköfte, çikolata sufle, patates kızartması, lokma, lahmacun, turşu, kabak çiçeği dolması, galiba çok acıktım. Aklıma bin tane şey geliyor. Hayat kaçamaklarla ve tabii ki onları yönetebildiğin ölçüde keyifli ve sağlıklı. Bazen danışanlarım beni bir yerde bir şey yerken içerken gördüklerinde yaramaz öğrenciyi suçüstü basmış havalarına giriyorlar çok gülüyorum. Biz fotosentez yapmıyoruz, yemek yiyoruz ve yediriyoruz. Toplumda nedense aksine oluşmuş bir kanı var, bu da mesleğimizin eğitimsiz kişiler tarafından rahatlıkla yalan yanlış yapmasından kaynaklanıyor.

        Şehirden şehire diyet yapmanın zorlukları değişiyor mu?

        Elbette Gaziantep’te uyulabilecek diyetle İzmir’deki ya da Ankara’daki çok farklı. Siz İzmir’de sebzeyi etli yediremezsiniz, zeytinyağlı yerler, ancak Anadolu’da kıymalı veya etli olmadı mı o yemek yemekten sayılmaz. Ya da Ege’de her yemeğin yanında salata yenirken diğer şehirlerde sebzeyle salata yemezler, etle beraber salata yerler. Bir de yöresel tatları, alışkanlıkları atlamamak lazım. Nasıl diyet kişiye özel diyoruz, bu özeli belirleyen faktörlerdendir yaşadığınız veya büyüdüğünüz şehir.

        İzmir’de biliyorum ki erkekler de kadınlar kadar bakımlı ve dış görünüşlerine çok önem veriyorlar. Sana gelenlerin yüzdesi nasıl? Kadınlar daha mı fazla yoksa erkek danışanlar çok arttı mı?

        Yüzde 50 desem hiç abartmamış olurum. Erkekler artık kendilerine daha çok bakıyorlar, hem estetik olarak hem sağlık olarak.

        Senin polikliniğinde sadece diyet danışmanlığı hizmeti verilmiyor. Başka neler yapıyorsunuz?

        Spor, güzellik ve sağlıklı beslenme hizmeti veren doktor ve diyetisyenlerden oluşan bir ekibimiz var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ