Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil İlk 9 ayda 50 karaciğer nakli, organ nakli

        Türkiye'nin ilk yüz nakli ve çift kol nakli ile adını dünyaya duyuran Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, başarılı nakillere devam ediyor. Son 2 yılda karaciğer nakillerinde artış sağlandığını belirten Organ Nakil Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 2013 yılında 39, 2014'ün ilk dokuz ayında ise 18'i kadavradan 50 karaciğer nakli yaptıklarını söyledi. Karaciğer nakillerinin yıllardır kadavradan kısıtlı sayıda yapıldığını belirten Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Üniversitemizin yönetiminin çabalarıyla ekibimize dahil olan cerrahlar ve uyumlu ekibi oluşturularak, canlı karaciğer nakillerinde de söz sahibi bir merkez haline geldik. Her yıl organ nakli sayısının artmasını planlamaktayız" dedi.

        15 YILDIR HASTA

        50'nci karaciğer naklini emekli 66 yaşındaki Süleyman Turgut'a gerçekleştirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Dinçkan, "Hastamızda 15 yıldır Hepatit-C vardı. Hastanemize 2 yıl önce geldi. Karaciğer kanseri ve siroz ileri safhadaydı. Ailesinde vericiler olmasına karşın o kadavra listesine yazılmak istedi. 18 gün önce beyin kanaması sonucu, beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan karaciğerini naklettik. Sağlık durumu çok iyi, kısa süre sonra taburcu olacak" diye bilgi verdi.

        'CANLIDAN NAKİL İSTEMEDİM KADERİME RAZI OLDUM'

        Isparta'nın Senirkent İlçesi'nde Köy Hizmetleri'nden emekli Süleyman Turgut, "Tam 15 yıldır yaşadığım sıkıntılardan kurtulmanın sevincini yaşıyorum. 2 yıl önce karaciğer nakli için hastaneye geldiğimde kanser ve siroz hastalığının pençesindeydim. Ailem verici olmak istedi. Fakat ben kimsenin bağışçı olmasını kabul etmedim. Kaderime razı olacağımı söyleyip reddettim. Her gün dua ettim. Nakil için aradıklarında çok heyecanlandım, dilim tutuldu. Nakil oldum, çok iyiyim. Bağışçı aileye teşekkür ediyorum" diyerek duygularını paylaştı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ