Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık 'Uyuz korkulacak bir hastalık değil', Uyuz Hastalığı Uyuz Tedavisi

        Prof. Dr. Yılmaz, İstanbul'da Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Dahiliye Servisi'nde bir hastada uyuz tespit edilmesinin ardından insanlarda hastalık hakkında merak oluştuğunu dile getirdi. Uyuz hastalığının çok küçük bir parazitin derinin üst tabakasına yerleşmesiyle oluştuğunu anlatan Prof. Dr. Yılmaz, parazitin tükürük salgısı, dışkısı gibi döküntülerinin insan vücudunda gelişen alerjik reaksiyonla kaşıntı oluşturduğunu söyledi.

        Hastalığın insan vücuduna sıkı temasla bulaştığını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

        "Uyuz hastasına dokunmakla hastalık bulaşmaz. Bizler hastalarımızı eldiven giymeden kontrol ediyoruz. Hasta kişiyle aynı yatak, aynı havlu, aynı kıyafet, aynı çarşafın kullanılması halinde hastalık bulaşır. Hastalığın da salgın haline dönüşmesi olağan dışı koşullarda görülebiliyor. Uyuz salgını toplum için yüz karasıdır. Hastalığın tedavisinde kişinin kullandığı kıyafet, yatak örtüsü, çamaşır, havlu gibi ürünler kaynatılarak yıkanır ve kızgın ütü ile ütülenir. Hasta da yıkatılır ve krem tedavisi uygulanır. Korkulacak bir hastalık değil. Tedavisi basit bir hastalıktır."

        Prof. Dr. Ertan Yılmaz, hastalığın kalabalık ve hijyene önem verilmeyen ortamlarda yayılabildiğine dikkati çekti. İstanbul'daki hastanede de hastalığın tespit edildiği katın kapatılmasının söz konusu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, "Karantina durumu çok bulaşıcı salgın hastalık şüphesinin söz konusu olduğu durumlarda uygulanır. Karantinada giriş ve çıkışlar kontrol altına alınır. Belirli insanlar özel kıyafetlerle girer. Orada uygulanan karantina değil, servisin kapatılmasıdır. Servisin kapanması da olağan bir durum değildir. Taşeron işçilerin koğuş sisteminde kaldığı yerde hijyenin gözardı edilmesi gibi bir durumla hastalık oluşmuş olabilir" diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ