Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi 'Hareketsizlik ve yanlış pozisyonda oturmak, omurga eğriliğine neden oluyor', skolyoz nedir, omurga eğriliğinin sebepleri, omurga eğriliği tedavisi

        Tablet ve bilgisayar gibi elektronik cihazları kullanırken uzun süre yanlış pozisyonda oturulması ve hareketsizlik omurga eğriliğine (skolyoz) sebep oluyor.

        Ortopedi Hekimi Yard. Doç. Dr. Mehmet Nurullah Ermiş, omurga sağlığının herkeste önemli olduğunu ancak gelişme çağındaki çocuklarda bunun daha önemli olduğunu söyledi. Çocuk yaşlarda omurgada oluşacak eğriliklerin ilerde bel ve boyunla ilgili önemli problemlere sebep olduğunu anlatan Ermiş, “Tıp dilinde ‘skolyoz’ olarak isimlendirilen omurga eğrilikleri, çocuk yaşlarda oluşmaktadır. Yanlış pozisyonlara bağlı olarak hızlı boy uzaması döneminde gelişen bu rahatsızlık, ilerleyen yaşlarda ciddi bel ameliyatları gerektiren problemlere dönüşebilir.” dedi.

        Hareketsizlik, oturma pozisyonları ve yük taşıma şeklinin omurga sağlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Ermiş, son yıllarda bilgisayar, tablet, televizyon ve cep telefonunun çocukları uzun süre hareketsiz bıraktığına dikkat çekti. Bu faaliyetlerin çocuklarda sınırlandırılması gerektiği uyarısında bulunan Ermiş, “Gelişme çağındaki çocukların, bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanırken aldığı pozisyon ve okul sırasındaki oturma şekli omurga gelişimini etkileyen faktörlerin başında geliyor. Son yıllarda teknolojik cihazları kullanma sürelerini arttığı göz önünde bulundurulunca, uzun süre yanlış pozisyonda duran çocuklarda kamburluk ve omurgada eğrilik kaçınılmaz hale geliyor.” diye konuştu.

        Omurga eğriliklerinin önlenmesi için basit önlemler almanın yeterli olacağını belirten Ortopedi Hekimi Yard. Doç. Mehmet Nurullah Ermiş, şu uyarılarda bulundu: “Aileler, banyo yaptırırken çocuklarının vücutlarını kontrol etmeli. Eğrilik oluşmuşsa doktora başvurmaları gerekmektedir. Basit bir eğrilik ilerde ciddi sorunlar doğurabilir. Çocuklar olabildiğince aktif yaşamaya sevk edilmeli. Oturan çocukların kas gelişimi yetersiz olacağından omurgasında da ciddi problemler olma ihtimali yüksektir. Oturma pozisyonu omurga şeklini belirlediğinden dik ve iki ayağın tabanı yere değecek şekilde oturulmalı. Çocuklar ağır sırt çantalarından korunmalı.

        Tek omuzda taşınan çantalar yerine yükü iki omuza dağıtacak şekilde çift askılı çantalar tercih edilmeli. Sırt çantası yerine tekerlekli çanta kullanılması önerilebilir. Okul çağındaki çocuğun oturduğu sıra da öğrenci oturduğu yerden tahtayı karşıdan görebilecek yükseklikte olmalı. Televizyon izlerken ve tablet ya da bilgisayar kullanırken de bu cihazlar tam karşıda olmalı. Elektronik cihazların kullanım süresi ise sırlı tutulmalı.”

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ