Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Vücudunuzdaki yağlarla savaşı kazanabilirsiniz, yağ yakmakmanın yolları, kalori hesabı, kilo vermenin yolları

        Ceyda ERENOĞLU / HT GAZETE

        Armut tipli kadınlar mı yoksa elma tipli olanlar mı risk altında? Yağ yakmak için neler yapılmalı? Yeşil çay metabolizmayı hızlandırır mı? Açken içilen limonlu su, yağ yakımı sağlar mı? İşte bütün bu soruların yanıtları...

        Günümüzde şişmanlık çocukluktan yaşlılığa kadar olan dönemde çok sayıda insanı etkileyen bir sağlık sorunu. Bu sorunda insanların merak ettiklerinin başında, vücudun toplam ağırlığının mı, yoksa toplam yağın mı tehlikeli olduğu konusu geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Cirit, insan vücudunun matematik kurallarına göre çalıştığını, fazladan alınan ve harcanmayan her kalorinin bir süre sonra karşımıza şişmanlık ve yağlanma olarak çıktığını söylüyor.

        ÇOCUKKEN SPOR YAPANLAR ŞANSLI

        Çocukluğunda spor yapmış kişiler ve genetik olarak vücut yapısı farklı olanlarda kas kemik kitlesinin diğer kişilere göre daha ağır olduğu belirtiliyor ve bu tür vücuda sahip kişilerde beden kitle indeksine göre hareket etmek onları gereksiz yere zayıflatmak anlamına gelebiliyor. Tam tersi düşünüldüğünde ise kemik yapısı ince ve hafif biri için beden kitle indeksine göre ideal aralıklara inmenin yeterli olmayabileceği belirtiliyor ve vücut ağırlığında önemli olanın yağ kitlesinin ağırlığı olduğuna dikkat çekiliyor. Vücudun büyük bölümünün kas ve kemik ağırlığından oluşması halinde kişinin kilosu fazla olsa bile bu bir sağlık problemi olmayabiliyor.

        Vücudumuz tam bir matematik mantığıyla çalışıyor. Harcadığımız enerji ile besinlerden aldığımız enerjinin aynı olması kilonun korunması anlamına geliyor. Kişinin harcayabileceğinden fazla enerji alması ise yağlanması demek oluyor. Fazla alınan enerjinin saklanmasının tek yolu yağ olarak depolanması. Yağ kitlesindeki artış fazla enerji alındığında hemen oluşmuyor. Enerji alımının 48 saatte dengelenmemesi halinde vücut bunu yağ olarak depoluyor.

        UZUN SÜRE AÇ KALMAYIN!

        Karın bölgesindeki yağlar, sağlığı olumsuz yönde etkileyen yağlanmalar olarak görülüyor. Herkesin vücudundaki yağlanmanın farklı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Cirit, “Yağ hücrelerinin bulunduğu bölgeler nereler ise kilo alırken o bölgeler daha fazla yağlanıyor ve buna kişilerin, ‘vücut tipi’ adı veriliyor. Hiçbir gıda veya diyet türü yağların nereden gideceğini belirleyemiyor. En son alınan kilolar nerelerde depolandıysa kilo verirken de ilk o bölgelerdeki yağlar kaybediliyor” diyor. Yağ kitlesi nin azalabilmesi için kalori kısıtlaması yapılması gerekiyor. Bunun için hem besin miktarının hem de öğün düzeninin çok iyi ayarlanması gerekiyor. Hızlı kilo verme amacıyla düzensiz ve uzun süreli açlıklar oluşturarak beslenmenin, vücuda yapılabilecek en büyük kötülük olduğuna dikkat çekiliyor.

        ARMUT TİPİ KADINLAR, ELMA TİPİ OLANLARDAN DAHA AVANTAJLI

        Yağlanma vücut tipine göre değişmiyor ve sadece harcanan enerjiden daha fazla kalori alımıyla gerçekleşiyor. Kadınlarda oluşan yağlanma daha çok armut tipi yağlanma olarak adlandırılırken bu tip yağlanmaya basenlerde biriken yağlar neden oluyor. Elma tipi yağlanma ise daha çok erkeklerde görülmekle beraber, bu duruma metabolik sendromu olan kadınlarda da rastlanıyor. Karın çevresinde yağlanmanın artması elma tipi yağlanma olarak değerlendiriliyor. Yağlanmanın bu bölgede olması sadece deri altı yağ dokusunun artması değil aynı zamanda iç organların etrafının ve içinin de yağlanması anlamına geliyor.

        Yağların yakılması için:

        Vücuda günlük olarak ihtiyaç duyulan minimum enerji verilmeli.

        Azar azar ve sık sık beslenilmeli. (2-4 saatlik aralıklarla beslenmek gerekiyor.)

        Her besin grubundan almaya özen gösterilmeli.

        Günde 2-4 porsiyon meyve ve 3-4 porsiyon sebze tüketilmeli.

        Kaliteli uyku uyumaya dikkat edilmeli.

        Gerekli miktarda ekmek tüketimi sağlanmalı.

        Güne erken başlamaya çalışılmalı.

        Güne kahvaltı ederek başlamaktan asla vazgeçilmemeli.

        Günde 1.5-2.5 lt arasında su tüketilmeli.

        Gün içinde hareketli olmaya çalışılmalı. Günde 4 bin adımın üzerine çıkılmalı.

        GÜNDE 30 DAKİKA KARDİYO AĞIRLIKLI EGZERSİZ

        Kilo verirken kaybedilen ağırlığın nereden kaybedildiği konusu büyük önem taşıyor. Yağ ağırlığını azaltabilmek için diyet ve egzersizle planlanmış bir kilo verme programının en başarılı program olduğu belirtiliyor. Harcanan enerjiden daha az enerji içeren bir beslenme programına günde 30 dakikalık kardiyo ağırlıklı bir egzereklendiğinde, verilen kiloların önemli bölümünün yağ kitlesinden azaldığı görülüyor. Egzersiz, kas kitlesinin azalmasına engel oluyor ve metabolizmayavaşlamasına izin vermiyor. Bu durum kilo vermeye devam etmenin en önemli garantisi olarak görülüyor.

        AÇKEN LİMON SUYU İÇMEK YAĞ YAKMIYOR

        Yeşil çayın yapısında bulunan kateşinler bazal metabolizmayı hızlandırıyor. Bu özellikten yararlanmak için günde 15-20 fincan yeşil çay öneriliyor. Fakat yeşil çay kafeinden zengin olduğu için günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi gerekiyor. Suya limon koyup içmenin ve sirkeli su tüketmenin yağ yakımını artırmadığı belirtiliyor. Yağ yakmayı sağlayan tek şeyin günlük harcanan enerjiden daha az enerji tüketmek olduğu belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ