Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Rüzgarlı havalara dikkat!, rüzgarlı hava işitme kaybına neden oluyor, işitme kaybının sebepleri, işitme kaybı riski, gribin nedenleri, gribin etkileri, zatürre

        Değişken sonbahar havası vücudumuzu olumsuz etkiliyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar, gebeler, kalp, tansiyon ve kronik hastalığı olanların bu mevsimde artan hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Bu hastalıkların başında ise soğuk algınlığı, grip, sinüzit, bronşit ve zatürre geliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Engin Türkmen, bir yağmurlu bir güneşli olan bahar havasının bir çok hastalığa davetiye çıkardığını söylüyor.

        Nezle virüslerinin bu havaları sevdiğinin altını çizen Türkmen, “Bağışıklık sistemi düşer düşmez enfeksiyona açık bir hale geliyor. Özellikle vücut ısısı düşük, bağışıklık sistemi zayıfsa solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, bronşit, zatürre, kas ağrıları ve ishal gibi şikayetler ortaya çıkıyor” dedi. Türkmen, bu süreçte düzenli egzersiz, iyi bir uyku, sıvı mineral, düzenli beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirerek korunmanın mümkün olduğunu söylüyor.

        AVM’DEN UZAK DURUN

        Soğuk algınlığının özellikle ani ısı değişikliklerinde daha sık görüldüğünü kaydeden Türkmen, “Kapalı mekanlar, güneş ışınlarından daha az yararlanma ile kötü havalandırma koşulları enfeksiyonun gelişmesini ve yayılmasını hızlandırıyor” dedi. Soğuk algınlığında antibiyotik tedavisine gerek duyulmadığını kaydeden Türkmen, hastalığın sinüzit, ortakulak iltihabı ve zatürree gibi komplikasyonlara neden olması durumunda doktora başvurulması gerektiğini kaydediyor.

        NEZLEDEN KORUNMAK İÇİN

        Türkmen, grip, nezle ve zatürreden korunlak için şu önerilerde bulundu: Toplu yaşanan kapalı ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. Hasta kişilerle yakın temasa geçmeyin. Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın. Özellikle kapalı mekanlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durun. Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin. Grip aşısını yaptırmayı ihmal etmeyin.

        ZATÜRRE ÖLDÜRÜYOR!

        Türkmen, bronşitin bronşların iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını söylüyor. Türkmen, “Yüksek ateş, üşüme - titreme, öksürük, balgam, nefes alırken batar tarzda göğüs ağrısı, nefes darlığı, iştahsızlık gibi yakınmalar ise ölümcül sonuçları olan zatürrenin habercisi. Bronşit ve zatürrede erken teşhis en güvenilir tedavi yöntemi” dedi.

        GRİP KULAKTA HASAR BIRAKIYOR

        Türkmen, orta kulak iltihabına üst solunum yolları enfeksiyonları sonrası östaki borusu mukozasının şişmesi ve iltihaplanması sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Star'ın haberine göre; hastalığın işitme kaybına neden olabileceğini kaydeden Türkmen belirtilerini şöyle sıraladı: “39-40 dereceye kadar yükselen ateş, kulak ağrısı, bulantı, kusma. Ayrıca kulak zarının dışarıya doğru bombeleşmesi ve yüksek basınçtan dolayı yırtılması ve işitme kaybı ile sonuçlanabilir.” dedi. Türkmen, orta kulak iltihabı olanların sırtüstü yatarak yemek yemesi gerektiğini kaydetti. Orta kulak iltihabından korunmak için; Sekresyon kurutucu ilaçların yeterli süre ve dozda verilmesi gerekmektedir. Östaki borusunda problemi olan hastaların grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ