Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Bu kanser türü, Türkiye'de artış gösteriyor, rahim ağzı kanseri, serviks kanseri, smear testi

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat İnal, son yıllarda görülme sıklığı artan ve kanser türleri arasında tehdit oluşturan rahim ağzı kanserinin Türkiye'de de ciddi anlamda artış gösterdiğini bildirdi.

        Tıp dilinde "serviks kanseri" olarak adlandırılan ve halk dilinde "rahim ağzı kanseri" olarak bilinen kanser türünün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Murat İnal, "Maalesef rahim ağzı kanserinin hastalıktan önce ortaya çıkan ciddi belirtisi yok. Kanser ancak ileri evrede fark edilebiliyor." dedi.

        SMEAR KONTROLÜ ŞART

        Türkiye'de 12 bölgede rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı ve çıkış sebebiyle ilgili sürdürülen bir çalışma olduğunu kaydeden İnal, şöyle konuştu:

        "Kanser ancak ileri evreye geldiği zaman fark edilebiliyor. Özellikle ilişki sonrası vajinal kanamalar, lekelenme tarzı kanamalar, ciddi kasık ağrıları, kanlı vajinal akıntılar belirti olabilir. Bunlar ucuz tedavi evrelerini geçtikten sonra ortaya çıkıyor. Bütün kadınlara mutlak olarak her yıl simir kontrolü yapılmalıdır. En önemli avantajımız, insan vücudunda ortaya çıkabilecek tüm kanser türleri arasında kanserleşme mekanizmasının dört dörtlük ortaya konulduğu tek kanser türü rahim ağzı kanseridir."

        30 GENİTAL TÜRÜ VAR

        Prof. Dr. Murat İnal, rahim ağzı kanserinin 30 genital türü olduğunu, bunlara karşı aşı geliştirildiğini belirterek şunları söyledi: "ABD'de yapılan son çalışmaların yayımlanan raporlarında 'Her kadın doktorunun hastalarını bu aşı konusunda bilgilendirilmesi zorunludur' deniliyor. Bütün dünyada 105 ülkede güvenilirliği kanıtlamış bir aşı türüdür. Avustralya gibi bazı ülkelerde erkek çocuklar da zorunlu aşılanmaktadır. Rahim ağzı kanserinin en önemli sebebi 16 ve 18 tip dediğimiz türleri rahim ağzı kanserinin yüzde 70'inin direkt sebebidir. Bu aşılar bu iki tipe karşı yüzde 100 koruma sağlıyor."" diye konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ