Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Göz muayenenizi aksatmayın!, göz muayenesi, Alzheimer, Alzheimer teşhisi, Op. Dr. İsmail Hakkı Özeren,

        Dünyada 40 milyon, ülkemizde ise 400 bin civarında kişide görüldüğü tahmin edilen Alzheimer hastalığı, çağımızın en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu meydana gelen Alzheimer hastalığında erken teşhis, hastalığın kontrol altına alınmasını sağlıyor ve hızlı ilerleme sürecini yavaşlatıyor.

        Her 6 ayda bir yaptırılacak göz muayenesinin Alzheimer hastalığının erken tanısında çok önemli rol oynadığını belirten Op. Dr. İsmail Hakkı Özeren, “Gözdeki sinir liflerinde incelme, harabiyet ve koku duyusunda azalma gibi belirtiler Alzheimer hastalığında kendini gösterir. Ancak çabuk fark edilmeyen bu etkenler, hastalığın teşhisini de geciktirir. Beyin, göz siniri ve koku siniri aynı karakterde olduğundan sinir sistemi hastalıkları ile göz retinasının incelenmesi arasında çok yakın bir ilişki vardır. Alzheimer, Parkinson ve MS gibi hastalıkların beyinde yarattığı hasarlar, ilk önce göz içindeki belirli katmalarda ortaya çıkmaktadır.Özellikle genetik geçmişinde bu hastalıklardan olan kişilerin düzenli olarak göz kontrolleri yaptırmaları gerekmektedir.” açıklamalarında bulunuyor.

        GLOKOM VE SARI NOKTA HASTALIĞIYLA BENZERLİKLER TAŞIYOR

        Beyinde kronik hasar yapan Alzheimer hastalığı, gözde kronik sinir hasarına yol açan hastalıklarla benzer özellikler taşıyor. Ancak düzenli yaptırılan göz muayenesinde kullanılan OCT (oculer kompoturize tomografi) tetkikiyle, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların teşhisini koymak mümkün.

        Op. Dr. İsmail Hakkı Özeren, “Glokom ve sarı nokta hastalığının tanısında kullanılan, günümüzde altın standart olarak kabul edilen OCT tetkiki artık Alzheimer ve Parkinson hastalığında da uygulanmaktadır.Gözün arkasında yer alan retina kısmında 10 katman bulunur ve bu katmanların belli bölümlerinde oluşan incelmeler, Alzheimer hastalığının beyindeki sinir hücrelerinin yol açtığı hasarlara paralellik göstermektedir. OCT ve FAF (fundus autofluorescence) retina tetkikleriyle bu hastalıkların tanısını koymak artık daha kolay.” diyor.

        Sarı nokta hastalığında, retinada yer alan lekelerin içerisinde Alzheimer hastalığına yol açan ‘Beta Amiloid’ adlı proteinin bulunduğunu belirten Op. Dr. İsmail Hakkı Özeren, özellikle ailesinde Alzheimer hastası olanların, hafif bilinç bozulması yaşayan kişilerin ve mümkünse 50 yaşın üzerindeki her bireyin düzenli göz muayenesinden geçmelerini ve OCT tetkiklerini yaptırmalarını öneriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ