Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Bebeğiniz kalp hastası mı, anne karnındayken öğrenin, bebeklerde kalp hastalığı, gebelikte diyabet, doğumsal bozukluklar

        Bilimsel verilere göre, yeni doğan her 100 bebekten 1'inde doğumsal kalp hastalığına rastlanıyor. Uzmanlar, anne karnındaki bebeğin kalbinin incelenmesi ve olası kalp hastalıkları açısından değerlendirilmesinin hayati önem taşıdığını belirtiyor.

        Çocuk Kalp Hastalıkları Uzmanı Pediatrik Kardiyolog Doç. Dr. Evren Semizel, doğumsal kalp hastalıklarının bebek doğmadan tespit edilebildiğini dile getirdi. Anne karnındaki bebeğin kalbinin ekokardiyografi ile incelenmesi işlemi anlamına gelen ‘fetal ekokardiyografi’ hakkında bilgi veren Doç. Dr. Semizel, bu yöntemin güvenilir ve hassas bir tanı metodu olduğunu söyledi. Bu yolla, kalp hızı ve ritminin değerlendirilebildiğini ve fetüsteki ritim problemlerinde gerekli durumlarda tedavinin yapılabildiğini, dolaşım fonksiyon ve bozukluklarının erken tanısının konulabildiğini ve buna bağlı olarak da kalp hastalıklı doğacak bebeklere erken dönem tanı ve müdahale şansı verilebildiğini de kaydetti.

        Ailede doğumsal kalp hastalığı görülme durumu ve annenin hastalığı gibi nedenlere dikkat çeken Doç. Dr. Semizel, fetal ekokardiyografi gerektiren durumları şöyle sıraladı: “Annede şeker hastalığı olması durumunda bebekte kalp hastalığı ortaya çıkma ihtimali diğer bebeklere oranla 3-5 kat daha yüksektir. Kan şekerinin iyi kontrol edilememesi halinde risk yükselmektedir.

        Gebeliğin ilk üç ayında annede kan şekeri yüksekse, bebekte doğumsal kalp hastalığı görülme riski daha da artar. Eğer üç aydan sonra kan şekeri yüksekliği var ise, bebekte kardiyomiyopati, dediğimiz kalp kası hastalığı görülme ihtimali artış gösterir. Eğer annede otoimmun hastalıklar dediğimiz, vücudun kendisinin otoantikor üretimi ile giden kronik hastalıklar var ise bebekte kalp hastalığı görülme riski artış gösterir. Bu hastalığa sahip olan annelerin de bebeklerine gebelik döneminde fetal eko ile değerlendirme yapılması önerilir. Ayrıca annede Fenilketonüri varsa, bebekte doğumsal kalp hastalığı görülme olasılığı, diğer bebeklere oranla daha yüksektir ve bu annelerin bebeklerinin de gebelik döneminde fetal eko ile değerlendirilmesi önerilmektedir."

        35 yaş üstündeki annelerin bebeklerinde doğumsal bozuklukların daha sık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Semizel, “Gebelik sırasında kullanılan bazı ilaçlar bebekte organ gelişimini bozabilir. Özellikle bu tür ilaçlara ilk 6-8 hafta içinde maruz kalınması bebekte doğumsal kalp hastalığı görülme olasılığını arttırır. Yine gebelikte annenin ilk on ikinci haftadan önce geçirdiği enfeksiyonlar bebek için risklidir. Bu annelerin de gebelik dönemlerinde fetal eko ile değerlendirilmeleri önerilmektedir. Ayrıca, annede babada kalp hastalığı olması veya daha önce doğumsal kalp hastalığı olan kardeş hikayesi, fetal eko yapılması için diğer önemli nedenlerdendir." ifadelerini kullandı.

        Bebeklerle ilgili bazı durumlarında fetal ekokardiyografi gerektirdiğini ifade eden Dr. Semizel, şöyle devam etti: “Gebelik sırasında yapılan ultrasonografik incelemelerde kalpte anormallikten kuşkulanılması, kalp dışı bebekte doğumsal anomali olma olasılığı da gebenin fetal eko için yönlendirilme nedenleri arasındadır. Kromozom anomalisi düşündüren bir bulgu olması da fetusun kalbinin ayrıntılı incelenmesini gerektirir.”

        Doç. Dr. Evren Semizel, fetal ekokardiyografinin, gebeliğin 16. haftasından itibaren yapılabileceğini, en uygun zamanın 18 - 22 haftalar olduğunu dile getirdi. Detaylı inceleme için 24 - 28 haftaların uygun olduğunu belirten Semizel, geç gelişen anomaliler için 34 - 36 haftalarda tekrar fetal ekokardiyografik inceleme uygulanmasının gerekliliğini ifade etti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ