Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Midenizi dinlendirin, karbonhidrat tüketimi, bayramda beslenme, reflü, bayram sonrası beslenme

        Gül Gölge SAYGI / HT GAZETE

        Bayram süresince hepimizin özellikle karbonhidrat tüketimi arttı. Geleneklerimize göre gittiğimiz her ziyarette ikramları geri çevirmedik. Peki bayram dönüşü sindirim sistemimizi dinlendirmek için neler yapabiliriz?

        Bayram süresince alınan her karbonhidrat açısından zengin hamurişi ya da tatlının ardından mutlaka proteinli gıdalar yemek gerekiyor. İlk sırada baklagiller olmalı. Kırmızı et, beyaz et, mevsim sebzeleri, süt, yoğurt, ayran tercih edilmeli. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, yemekler öncelikle tencere yemeği daha sonra fırın ve ızgara yemekleri olmalı. Çünkü tencere yemeklerinin sindirimi kolay oluyor. Kızartma mide boşalmasını geciktirerek hazımsızlık yapıyor.

        Bayram sonrası en sık karşılaşılan sorunlarından biri de reflüdür. Bu durumun en büyük nedeni ise kişinin doğal gıdalardan uzaklaşıp katkı maddeli yiyecekleri bolca tüketmesidir. Bu rahatsızlığın oluşmasını önlemek için bayramda dikkat edemediyseniz bayram sonrası reflü diyetleri uygulayabilirsiniz.

        Bayram sonrasında genel yaşantınızda günde 2 bardak kahve ve 5 bardak çayın üzerine çıkmamaya gayret gösterin. İdrar çıkışını artıran bu içeceklerden sonra su içilmeli. Bu şekilde su kaybı engellenmiş oluyor. Su tüketiminin günde iki litrenin altına inmemesi gerekiyor. Bol bol yeşil yapraklı sebze ve meyve tüketin. Çünkü posalı gıdalar sindirim sistemini rahatlatıyor ve kabızlığı engelliyor. Bağırsak mikrobial dengesini düzenliyor. Lifli gıdalar ayrıca toksik-zehirli bazı maddeleri lifli gıdalara bağlayarak atılmasını sağlıyor. Tatil sonrası bunlara dikkat ederseniz yorulan mide ve sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olabilirsiniz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ