Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Ebola alarmı, Ebola Salgını, Avrupa'da Ebola Alarmı, Dünya'da Ebola Alarmı, EBOLA,

        İspanya'nın başkenti Madrid’de çalışan bir hemşirenin ebola salgınının martta başladığı Batı Afrika’nın dışındaki topraklarda, oraya gitmeden virüsü kapan ilk kişi olması ülkede ve dünyada paniğe neden oldu. Batı Afrika’da 3 bin 500’e yakın can alan hastalığın virüsünü, Afrika’da hastalanan, geçen ağustos ve eylül aylarında ölen iki rahibi İspanya’da tedavi ederken kapan hemşireyle birlikte kocası ve hastanede çalışan bir başka hemşirenin de aralarında olduğu üç kişi karantina altına alındı.

        50’Yİ AŞKIN KİŞİ MÜŞAHEDE ALTINDA

        40 yaşındaki, adı açıklanmayan hemşirenin temasa geçtiği 50’yi aşkın kişi müşahede altına alınırken, sağlık çalışanları eylem yaptı. ‘Carlos III’ adlı hastanede, hemşirenin 7 bin 400’ü aşkın kişiye bulaşan virüsü nasıl kaptığına dair soruşturma başlatıldı. Avrupa Komisyonu da İspanya Sağlık Bakanı’na bir mektup göndererek konuyla ilgili açıklama istedi. İspanyol yetkililer, hemşirenin rahiplerin odalarına girerken tüm koruma önlemlerini aldığını, virüsü nasıl kaptığına açıklık getiremediklerini söyledi.

        ‘AVRUPA’DAKI VAKALAR ARTAR’

        Dünya Sağlık Örgütü Bölgesel Direktörü Zsuzsanna Jakab’dan, “Bu şartlar altında Avrupa’da daha fazla vakaya rastlanması kaçınılmaz” açıklaması geldi. Çok sayıda hastanın imkânsızlık nedeniyle tedavi edilemediği vurgulanırken Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) da Afrika ekonomisindeki büyümenin salgının olduğu batı bölgelerinde hastalık nedeniyle olumsuz etkileneceğine dair açıklama yapıldı.

        ABD, HAVALİMANLARINDA HASTALIĞIN İZİNİ SÜRECEK

        Geçen hafta Liberya’dan ABD’ye giden ve Dallas kentinde ebola teşhisi konularak, bu ülkedeki ilk vaka olarak kayda geçen Thomas Duncan’ın sağlık durumu ciddiyetini korurken ABD yönetimi önlem planı hazırladı. Ebolayı “küresel bir tehdit” olarak gören ABD Başkanı Barack Obama sağlık ve güvenlik danışmanlarıyla toplantı yaptı. Toplantıdan, vakaların görüldüğü Afrika ülkelerinden gelen yolcuların havalimanlarında “özel olarak izleneceği” haberi çıktı. Plana göre ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yetkilileri ilk etapta New York, Newark, Chicago ve Washington’daki havalimanlarında yolculara sorular yöneltecek, ateşlerini ölçecek; gerekirse başka sağlık kontrolleri de uygulayacak.

        KONGRE'DEN 1 MİLYAR DOLAR ENGELİ

        Bu ülkelerden gelen uçuşların yasaklanmasının planlanmadığı açıklanırken Obama Yönetimi’nin askeri destek için başta Liberya olmak üzere Batı Afrika’ya göndermeyi planladığı 4 bin ABD askerinin hastalıkla mücadele için kullanması planlanan 1 milyar dolar Kongre engeline takıldı. Obama, destek kararına karşı çıkan Cumhuriyetçi Kongre üyelerini bir aydır ikna etmeye çalışıyor.

        SİERRA LEONE’DE BİR GÜNDE 121 KİŞİ ÖLDÜ

        Hastalığın 2 bini aşkın kişinin öldüğü Liberya ve 700’ü aşkın kişinin öldüğü Gine’den sonra en çok can aldığı üçüncü ülke olan Sierra Leone’de saatte ortalama beş kişi ölmeye devam ediyor. Bu ülkede pazar günü, bir günde 121 kişi hastalığa kurban gitti. Salgın başladığından beri eboladan ölenlerin sayısı bir gün önce 557’yken 678’e yükseldi. Dünyada toplam 382 sağlık çalışanı hastalığa yakalandı. Ayrıca, bir günde 81 yeni vaka kayda geçti. Daha önce en kötü ebola salgını 1976’da yaşanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ