Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Otizmli çocuklar artık çareyi Ombudsman’da arayacak, Otizm, Otizmli Çocuklar, Otizm Hastalığı

        HT GAZETE

        Onların hikâyelerini tıpkı geçen yıl Beril Zorlu’nun yaşadığı gibi kazandıkları okullardan kayıtları silinince ya da “Çocuğunuzu istemiyoruz” diyen yöneticilerle ve diğer ailelerle karşı karşıya geldiklerinde duyuyoruz. Oysa hem otizmli çocukların hem de ailelerinin tek isteği var. Okula gitmek ve eğitim hakkını kullanmak. Bunun için de 2013 yılında açıklanan ve otizmli bireylerin eğitim haklarını kullanmaları için hazırlanan Otizm Eylem Planı’nın yaşama geçmesini istiyorlar.

        Ancak başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere eğitim alanında otizmli çocuklar için düzenleme yapılmadığını ve haklarının engellendiğini düşünen aileler, son çare olarak Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsman) başvuracak. Otizmli çocuklar ve aileleri, eğitim haklarının engellendiği gerekçesiyle sosyal paylaşım sitesi “Facebook’’ üzerinden “Otizmli Çocuk Anneleri Destek Timi’’ grubunu kurdu ve bu platformda seslerini duyurmaya çalışıyor.

        Grup temsilcisi Avukat Sedef Erken, çok sayıda otizmli çocuğun eğitim hakkının ihlal edildiğini ve bu haktan yoksun bırakıldığını söyleyerek, “Biz de otizmli çocuklar ve aileler olarak haklarımızı aramak için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvuracağız” ifadesini kullandı.

        GERİ ÇEVİREN OKULA YAPTIRIM VAR

        Otizm Eylem Planı’na göre kaynaştırma raporu olduğu halde otizmli öğrencinin kaydını almayan okul yönetimine yasal yaptırım getirilecek. Okul yönetimleri ve öğretmenler kaynaştırma eğitimine uygun eğitim ortamları düzenleyecek. Taslakta eğitimle ilgili yer alan başlıklar şöyle:

        Özel müfredat geliştirilecek.

        Her türlü eğitim kademesine kaynaştırma öğrencisi alınacak ve eğitim ortamları oluşturulacak.

        Pozitif ayrımcılık uygulanacak.

        Meslek, güzel sanatlar ve spor liselerinde okuyabilmeleri için yetenek sınavları bu öğrencilere göre düzenlenecek.

        Yetenekli öğrencilerin üniversite eğitimi almaları için düzenleme yapılacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ