Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Çağın Hastalıkları Türkiye’deki Somalili öğrenciler için de ‘ebola virüsü’ endişesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ebola virüsü, Somali, Ebola virüsü, Ebola salgını

        Selvi ÇELİK / HT Gazete

        Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de öğrenim gören Somalili öğrencilerde de ‘ebola virüsü’ görülebileceğinden endişeli. Sağlık Bakanlığı’na “Ne yapmak gerekiyor?” diyen bakanlığa yanıt, “21 gün izleyin, ateş, karın ağrısı varsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürün” oldu.

        Batı Afrika ülkelerinde görülen ve tüm dünyaya yayılmaya başlayan ebola virüsü Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı’na Somali’den, başta mesleki ve teknik ile imam hatip liselerinde okumak için gelen öğrenciler olduğunu hatırlatan bakanlık bu öğrenciler için “Ne yapmak gerekiyor?” diye Sağlık Bakanlığı’na sordu.

        Sağlık Bakanlığı ise bu öğrencilerin 21 gün takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak şu yanıtı verdi: “21 gün takip edin. Öğrencilerde ateşle birlikte ciddi baş, kas ağrısı, aşırı halsizlik, bulantı, kusma, ishal görüldüğü anda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.” Sağlık Bakanlığı Batı Afrika ülkelerinde ebola salgını devam ettiği sürece bu ülkelerden gelen öğrencilerin takip edilmesi uygulamasının devam etmesini istedi.

        113 ÖĞRENCİ VAR

        Ankara, Bursa, Kayseri, Konya, İzmir ve Manisa olmak üzere Türkiye’de mesleki ve teknik Anadolu liselerinde okumak için gelen 113 öğrenci bulunuyor. Türkiye Diyanet Vakfı da başta Somali ve Kenya olmak üzere 70’e yakın ülkeden öğrenciyi Türkiye’de okuması için getiriyor.

        Bu yıl vakıf aracılığıyla 365 öğrenci Türkiye’ye geldi. Bu öğrenciler Vakfın Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı anlaşma gereği daha çok imam hatip liselerinde öğrenim görüyor. Bakanlık bu öğrencilere “parasız yatılı” statüsüne alarak yurtlarda barınma imkânı da sunuyor. Üniversitelerde ise önlisans, lisans ve doktora eğitimi almak üzere gelen Somalili öğrenci sayısı YÖK verilerine göre 652. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013-2014 verilerine göre Türkiye’de hükümet bursu ile okuyan Somalili öğrenci sayısı ise 346. Bunların 6’sı önlisans, 214’ü lisans, 112’si yüksek lisans ve 14’ü doktora seviyesinde eğitim alıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ