Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Yılport Samsunspor Samsunspor, 20 Ocak 1989'da geçirdiği trafik kazasıyla futbolcularını kaybetmişti! - Yılport Samsunspor Haberleri
        1

        20 Ocak 1989, Türk futbolunun en kara günlerinden birisiydi...

        Ligde o yıllarda fırtına gibi esen, hatta şampiyonluk hedefleyen Samsunspor, sadece kulüp tarihinin değil aynı zamanda şehir tarihinin de en acı olaylarından birini yaşadı.

        2

        Ligin ikinci yarısının ilk maçı için Malatya deplasmanına gitmekte olan Samsunspor kafilesini taşıyan otobüs, Havza yakınlarında bir kamyon ile çarpıştı.

        3

        Kazada Samsunspor otobüsünde büyük hasar oluşurken, yardıma ilk koşan o sırada Diyarbakır deplasmanına giden Çarşambaspor kafilesi oldu. Ancak durum çok vahimdi.

        4

        Teknik direktör Nuri Asan, futbolculardan Mete Adanır ve Muzaffer Badalıoğlu ile otobüs şoforü Asım Özkan olay yerinde hayatını kaybetti. Yugoslav Zoran Tomiç ise bitkisel hayata girdi. 156 gün boyunca Yugoslavya'da makineye bağlı yaşayan Tomiç de bu süreninin sonunda hayata gözlerini yumdu. Kafileden yaralananlar da vardı.

        5

        Belden aşağısı felç olan Emin Kar, bir kolunu kullanamaz hale gelen Erol Dinler ve malzemeci Halil Albayrak malulen emekli oldu.

        6

        "Hava inanılmaz karanlıktı. Sabah olmasına rağmen gece 1-2 gibiydi. Hava çok karlıydı, olağanüstü bir havaydı. Ben dördüncü sırada otururdum ama yolun yaklaşık yarısını teknik direktörümüzün yanında sohbet ederek geçirirdim. Hocamızın yanına gidecekken vazgeçtim biraz uyuyup öyle giderim dedim. İki saat kadar uyumuştum ki Mete'nin ‘Ölüyoruz’ diye bağrışıyla gözlerimi açtığımda bir kamyonla burun buruna olduğumuzu gördüm” sözleriyle anlatıyor otobüste bulunan Samsunspor’un milli kalecisi Fatih Uraz...

        7

        “Çarpışma anını çok iyi hatırlıyorum. Şoförümüz çok hızlı olduğu halde süratten değil karşıdaki diğer rahmetli olan kamyon şoförünün hatalı sollamasından dolayı oldu. Çarşambaspor otobüsünü yolda şakalaşarak geçmiştik. Bizim şansımız onlar oldu, o yoldan pek araba geçmiyordu. Onlar olmasa ölü sayısı kesin artardı.”

        8

        Olaydan sonra Samsunspor'un kırmızı-beyaz olan renklerine siyah eklendi.

        9

        Türkiye Futbol Federasyonu ikinci devre maçlarına çıkamayan Samsunspor'u küme düşürmedi, rakiplerine ise 3’er puan eklendi. Karadeniz temsilcisi, ligin "onur şampiyonu" ilan edildi.

        10

        Ancak yaralarını saramayan Samsunspor bir dahaki sezon küme düşmekten kurtulamadı.

        11

        23 YIL AYNI YERDEN İZLEDİ!

        Samsunspor'un en iyi takım kadrosu içinde yer alan, 1989 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından engelli olmasına rağmen Samsunspor'la bağını koparmayan eski kulüp başkanı Emin Kar, Samsunspor'u saha kenarında 23 yıl boyunca otomobilinin içinden izlediği yerden ayrılmak istemiyor.

        12

        Emin Kar, kazayı yıllar önce şöyle anlatmıştı:

        "Hocamızı, 3 futbolcu arkadaşımızı ve şoförümüzü kaybettik. Ben de felç oldum. Kazadan sonra 24 yıl geçti. Benim başkanlığım döneminde ilk kez bu kazayı anacağız."

        13

        "Her sene 20 Ocak gelince biraz hüzünleniyorum. Arkadaşlarımı ve hocamı çok özlüyorum. Aslında sadece bu günü 20 Ocak'ta anmamak gerekir. Her gün veya her ay anabiliriz. Şehit olan arkadaşlarımızın isimlerini stadyumda bazı kapılara vermeyi planlıyoruz. Bu olayı unutmamız mümkün değil."

        14

        "Kavak tarafında otobüsün tekerleklerine zincir takmıştık, karlı yol olduğu için. Biz de zincirler takılana kadar futbolcular olarak otobüstün inerek kartopu oynamıştık."

        15

        "Çok üzücü... Böyle bir kaza bundan sonra ne bizim takımımızın ne de başka bir takımın başına gelir inşallah"

        16

        Futboldan hiçbir zaman kopmadığını 2005-2006 yılları arasında sportif direktör olarak Samsunspor'da görev yaptığını kaydeden Kar, son olarak 2014'te kulübün başkanlığından istifa etmişti.

        17

        İNTİHARI BİLE DÜŞÜNMÜŞ!

        Kaza yaptıkları yıllarda yolların genelde tek şerit olduğunu, otobüslerin ise çok iyi olmadığını belirten Kar, şöyle devam etti:

        18

        "Şimdi yollar çift şerit ve otobüslerimiz çok iyi olmasına rağmen otobüsle takımımı deplasmana gönderdiğimde içimde hala o korkuyu yaşıyorum."

        19

        "Yollar iyi, otobüsler iyi olmasına rağmen takım gideceği yere varıncaya kadar ya da tekrar Samsun'a gelinceye kadar sürekli telefon açarak nerede olduklarının bilgisini alıyorum."

        20

        "Takımın otobüsle çok yolculuk yapmasını istemiyorum. Ama özellikle altyapıdaki oyuncularımız deplasman maçlarına otobüsle gidiyor. Hep o gün aklıma geldiği için sürekli tedirginlik içinde bekliyorum."

        21

        Kazadan sonra yeşil sahalara dönme hayali kurduğunu dile getiren Kar, şöyle konuştu:

        "Bana hastalığım hakkında uzun bir zaman kimse bilgi vermedi. Sürekli ameliyatlar geçiriyordum. Felç kaldığımı öğrendiğimde daha futbol oynayamayacağım için intihar etmeyi bile düşündüm."

        22

        "Eşim bana çok destek oldu. Psikolojik tedavimin yanı sıra eşimin günlerce hiç uyumadan benimle konuşması beni bu duygudan vazgeçirdi. Bir oğlumuzun olduğunu, tekrar hayata tutunabileceğimi anlattıktan sonra az kalsın dönülmez bir hataya giderken beni ikna etti."

        23

        Samsunspor kulüp Başkanlığını hiç aklına getirmediğini ancak göreve geldiği günden bu yana takımın sıkıntılarını gidermeye çalıştığını dile getiren Kar, şöyle devam etti:

        24

        "Benim, eşimin, oğlumun ikinci bir takımı olmadı. İlk Samsun şehrine aşık oldum sonra Samsunspor'a. Kaza olduktan sonra buradan gitmedim."