Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Saudi Aramco gelecek 10 yılda 414 milyar dolar harcayacak! Flaş haber - Enerji Haberleri

        Dünyanın en çok üretim yapan petrol şirketi olan Suudi Arabistan hükümeti kontrolündeki Saudi Aramco, gelecek 10 yılda 414 milyar dolar harcayacak. Şirket yöneticilerinin verdiği bilgiye göre yatırım bütçesinde altyapı ve sondajın yanı sıra yeni sektörlere yönelim de var.

        REKLAM

        CEO Amin Nasser'in açıklamasına göre, Saudi Aramco'nun 2025 yılı itibarıyla planladığı334 milyar dolarlık harcama artışı genişleme vizyonundan kaynaklı.

        Saudi Aramco yatırımlarının 134 milyar dolar tutarındaki kısmı sondaj, 78 milyar dolar civarındaki bölümü ise petrol kuyularına ayrılacak.

        PETROL BAĞIMLILIĞINI ÖNLEME HEDEFİ

        Öte yandan, dev firma rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi için de petrokimyasal üreticisiSaudi Basic Industries Corp (SABIC) ile 20 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Dev bir tesisi de içinde barındıran yatırımla ham petrolün kimyasallara dönüştürülmesi isteniyor. Proje, ülke içerisinde bu anlamda yapılacak ilk proje olmakla kalmayacak; dünyanın da en büyüğü olacak.

        Suudi Arabistan, 'Vizyon 2030' ekonomik reform pakedine göre ülkenin petrol ekonomisine bağlılığını sona erdirmek ve petrol dışında milli bir özel sektör geliştirmeyi planlıyor. Saudi Aramco, hafta arasında 1.7 milyar dolar değerinde 13 mutabakat anlaşması da imzalamıştı.

        414 milyar dolarlık yatırım bütçesinden kobilere ayrılacak pay ile de yıllık 40 bin istihdam ve Suudi Arabistan gayrı safi milli hasılasına da 30 milyar riyal yani 8 milyar dolarlık katkı bekleniyor. Krallık, ekim ayında 1.1 milyar dolarlık kamu yatırım fonu da yaratmıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ