Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Selahattin Demirtaş hakim karşısında

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen terör soruşturması kapsamında tutuklanan ve güvenlik gerekçesiyle dosyası Ankara'ya nakledilen eski HDP Eş Genel Başkanı SelahattinDemirtaş'ın yargılandığı davanın ikinci celsesi görülüyor.

        Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda gerçekleştirilen duruşma öncesi polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

        Demirtaş'ın mahkeme salonunda hazır edildiği duruşmaya, sanık avukatlarının yanı sıraDemirtaş'ın eşi BaşakDemirtaş, HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan ile çok sayıda milletvekili de katıldı.

        Mahkeme Başkanı, duruşmada iddianamenin özetleneceğini söyledi. Bunun üzerine söz alanDemirtaş, iddianamenin Anayasa'ya aykırı bir şekilde hazırlandığını savunarak, okunmasını istemedi.

        İddianamenin, cevap verilecek türden olmadığını ileri sürenDemirtaş, iddianameye konu suçlamaların önemli bir kısmının siyasi faaliyetlerinden ve TBMM'deki konuşmalarından ibaret olduğunu kaydetti.

        Mahkemeye bu konudaki itirazlarını sunacağını ifade edenDemirtaş, "Bu, sıradan bir yargılama değil. Ben cumhurbaşkanı adayı olmuş, TBMM'ye 3. sıradan çoğunluğu sağlayarak girmiş bir partinin eş genel başkanıyım. 12 yıldır milletvekiliyim." dedi.

        AA'nın haberine göre; Demirtaş, milletvekillerinin görevdeyken işledikleri suçlarla ilgili soruşturma, kovuşturma ya da yargılama faaliyeti yürütülecekse, ilk bakılacak normun, Anayasa'nın "yasama dokunulmazlığını" düzenleyen 83. maddesi ile TBMM İç Tüzüğü olduğuna işaret etti.

        Bir milletvekili yargılanırken usulün göz ardı edilemeyeceğini belirtenDemirtaş, dokunulmazlıkla, sadece milletvekillerinin değil, halkın iradesinin de korunduğunu kaydetti.

        Milletvekillerinin suç işleme özgürlüğüne sahip olmadığının altını çizenDemirtaş, milletvekillerinin, siyaset yapma hakkı, söz söyleme hürriyeti, temsil yetkisini kullanırken yapacağı konuşmalarda, ifade özgürlüğünün aşılması durumunda dahi soruşturulamayacağını savundu.

        REKLAM

        "İddianame adı altında sunulan belgeye cevap vermeyi çok istiyorum. Çünkü aklanma hakkım da var. Kişi olarak benim terör örgütü kurduğum ve yönettiğim iddia ediliyor ama benim aynı zamanda temsil ettiğim bir milli irade var, ben şahıs değilim ki." diyenDemirtaş, bugüne kadar hakkında açılan bin 300 soruşturmanın hiçbirisinden ceza almadığını söyledi.

        "Bu kadar yayınıDemirtaşuzaylı diye yapsalardı, Türkiye'nin yarısı buna inanırdı zaten." ifadesini kullananDemirtaş, ortada bir suç olup olmadığına bakılmadan bir algı oluşturulduğunu kaydetti.

        "KILIÇDAROĞLU'NU ANLAYAMADIM"

        Dokunulmazlıkların kaldırılması için TBMM’de işletilmesi gereken süreci anlatanDemirtaş, kendi dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecinde bu sürecin işletilmediğini savundu.

        Demirtaş, Meclis kararı olmadan, bir geçici Anayasa maddesiyle 15 aydır tutuklu bulunduğunu öne sürerek, "Meclis kararı olmadan beni nasıl yargılıyorsunuz? Ortada bir Meclis kararı yok. Anayasa geçici 20. madde, bir Meclis kararı mıdır? Değildir. Ortada geçici 20. madde dururken 'Biz, milletvekilini yargılayamayız.' diyemezsiniz. Siz, yargı erkini temsil edenlere diyorum ki elinizde bir parlamento kararı olmadan beni yargılayamazsınız. Ortaya bir çelişki çıkıyor." diye konuştu.

        REKLAM

        Bu çelişkiyi denetlemesi gerekenin Anayasa Mahkemesi (AYM) olduğuna işaret edenDemirtaş, bu değişikliği AYM'ye götürmek için 110 milletvekiline ihtiyaç olduğunu hatırlattı.

        Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlıkların kaldırılmasını desteklemesini ve sonrasında "AYM'ye giden milletvekillerini partiden atarım." demesini anlayamadığını ifade etti.

        Yargılandığı mahkemenin, söz konusu geçici Anayasa maddesini AYM'ye götürebileceğine işaret edenDemirtaş, AYM'nin bunu denetlemesinin önünün açılmasını istedi.

        Anayasa'ya eklenen 20. madde ile kişiye özgü düzenlemelerin yapıldığını savunanDemirtaş, dokunulmazlıklar kaldırılırken, Anayasa'nın 83. maddesi değiştirilerek, herkese uygulanacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

        Demirtaş, hakkındaki 31 fezlekeden birinin kendine tebliğ edildiğini, neyle suçlandığını bilmediğini ifade ederek, cezaevinde avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin "terörle ilgili talimat verecek" diye dinlendiğini ileri sürdü.

        DEMİRTAŞ'IN TALEPLERİ

        REKLAM

        Mahkemede şu ana kadar tarafsız yargılanacağına dair bir izlenim edinmediğini kaydedenDemirtaş, aleyhinde delillerin toplanmasına rağmen lehte tek bir karar verilmediğini öne sürdü.

        Demirtaş, mahkemeden, yargılamanın durdurulması kararı vererek, AYM'ye başvurmasını ya da dosyanın parlamentoya gönderilip usulüne uygun bir şekilde dokunulmazlığın kaldırılmasını istemesini talep etti.

        Yargılamanın bu haliyle yapılamayıp düşme kararı da verilebileceğine işaret edenDemirtaş, hakkındaki 31 fezlekenin ayıklanarak, suç unsuru olduğu iddia edilen konularda yargılamanın yapılmasına da karar verilebileceğini söyledi.

        MAHKEME TALEBİ DEĞERLENDİRİYOR

        Anayasa'nın 83'üncü maddesi dikkate alınmadan bu yargılamanın yapılamayacağını savunanDemirtaş, iddianameye ilişkin, "Sorumlu tutulamayacağım bir metni yüzüme okumak durumunda kalacaksınız. Benim bir konferansta, mitingde yaptığım konuşmayı, Meclis'te de yapmış mıyım diye bakmadan, beni yargılayamazsınız." dedi.

        Mahkeme Başkanı,Demirtaş'ın taleplerini değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

        Öte yandan, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın da aralarında bulunduğu bazı yabancı temsilciler, duruşmayı izlemek istedi. Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine, mahkeme girişinde fotoğraf çektiren Erdmann ve temsilciler daha sonra buradan ayrıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ