Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sempozyumda Ahmet Cevdet Paşa-Hukuk Diline Üstün Katkı Ödülü verilecek

        Sempozyumda; Türkiye’de kanun yapım süreci, mukayeseli hukukta kanun yapımı ve dilin önemi, hukuki açıdan kanunların dili, edebi ve tarihsel açıdan kanunların dili konularında tebliğler sunulacak.

        Adalet ve Medeniyet Derneği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        DİLİN MÜKEMMEL SURETLERİ KANUNLAR OLMALI

        Yeryüzünde yaşayan, konuşulan en köklü ve asil medeniyet dillerinden olan Türkçe, kadim bir geçmişe sahiptir. Türkçe’nin gelecek nesillere hak ettiği güzellikte aktarılmasında, hiç şüphesiz başta anayasa olmak üzere kanun metinlerinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Mevzunun mütehassıslarının ekserinin ittifakla tespitlerine göre, dilin muhafazası ve gelecek nesillerin daha güzel dile sahip olması gayesine vasıl için evleviyetle kanunların dilinin düzeltilmesinde zaruret bulunmaktadır. Zira dilin mükemmel suretleri ve metinleri en başta anayasa ve kanunlar olmalıdır. Bir medeniyetin en önemli unsurlarından birinin de dil olduğunda şüphe yoktur. Derneğimiz, 2017 yılının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla “Türk Dili Yılı” ilan edilmesini önemli ve anlamlı bir çağrı olarak görmüştür. Adalet ve Medeniyet Derneği’nin amaçlarından biri de mer’i mevzuatın, kullanılan dil yönüyle örnek metinler halinde tanzimini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapmaktır. Derneğimiz, dilin kanunla değilse de kanun vazedenlerin gayretleri ile korunabileceğine inanmaktadır. Milli mutabakat metnimiz olan İstiklal Marşımız’ın Şairi Mehmed Akif Ersoy’un dediği gibi; “Bize Âsım, ne şunun yumruğu lâzım, ne bunun, Birinin pençesi ister yalnız: Kanun.”

        REKLAM

        ULUSLARARASI SEMPOZYUM

        Kadim medeniyetimizin adalet üzerine inşa edildiğinin idrakinde olan, adaletin tesisi ve medeniyetimizin yeniden ihyası için faaliyet icra eden Derneğimiz, kanun metinlerinin güzel bir Türkçe ile tanzimi gerekliliğine dikkat çekmek için 15 ve 16 Aralık 2017 tarihlerinde, Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteğiyle Ankara’da “Kanunların Dili Uluslararası Sempozyumu” düzenleyecektir. Beş oturum halinde icra edilecek sempozyumda; Türkiye’de kanun yapım süreci, mukayeseli hukukta kanun yapımı ve dilin önemi, hukuki açıdan kanunların dili, edebi ve tarihsel açıdan kanunların dili konularında tebliğler sunulacaktır.

        AHMET CEVDET PAŞA ÖDÜLÜ

        Sempozyuma ülkemizin yanı sıra Cezayir, Ürdün, Sırbistan, ABD ve İngiltere’den bilim adamları katılacaktır. Sempozyum Bilim Kurulunca seçilecek bir kişiye, “Ahmet Cevdet Paşa-Hukuk Diline Üstün Katkı Ödülü” takdim edilecektir. Kanun metinlerinin yazım dilinde somut önerilerin yapılacağı Sempozyumda; kanun metinlerinin, dil kuralları açısından denetimi için “Kanun Akademisi” adıyla bir kurum önerisi de tebliğ içeriklerinde yer alacaktır. Sempozyumda sunulacak tebliğler Derneğimizce kitap haline getirilecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ