Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Siirt'te normal günlerde sabahın erken saatlerinde servise sunulan büryan kebabı, ramazan ayı ile birlikte iftar sofralarının vazgeçilmez yemeği oldu.

        Siirtliler, ramazan ayının ilk iftarını kuzu etinin özel kuyuda odun ateşiyle pişirilerek yapılan büryan kebabı ile açtı. Kentte 20 yıllık büryan ustası Murat Kayaalp, 3 metre derinliğinde ve 1 metre genişliğindeki kuyularda kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanan büryanı ramazan ayı nedeniyle iftarda çıkardıklarını söyledi. Tadı dillere destan büryan kebabının yapılış aşaması hakkında bilgi veren usta Kayaalp, büryan kebabının meşe ağacının ateşinde hazırlandığı ifade ederek “30 dakika sonra yanan ateş köze dönüyor. İçi su ve kemik dolu bakır kazan kuyunun içine indirilerek ilk aşaması tamamlanıyor. Daha sonra kemiklerinden sıyrılmış kuzu etlerinin çember şeklinde monte edilmiş çengellere asılarak, havada kalacak şekilde kuyunun içine sarkıtılıyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra kuyunun üzeri kapakla kapatılıyor. Hava geçirmeyecek şekilde kapak çamur haline getirilen kül ile örtülüyor. Ve kebap buharla pişiyor.” dedi.

        Kayaalp, sözlerine şöyle devam etti:

        "Yaklaşık 2 saat kendi buharıyla pişen kuzu etini kuyudan çıkartarak çengelle tezgaha asılıp servise hazır hale getiriliyor. Tahmini 180 derecede pişen kuzu eti daha sonra, her porsiyonu 100’er gram veya isteğe göre kestiğimiz eti ekmeğin üzerinde taş fırında ısıtıyoruz. Isıtılan büryan ekmeğin üzerinde afiyetle yemeleri için müşteriye servis ediliyor"

        Büryanın il dışından da rağbet gördüğünü dile getiren Kayaalp, özellikle ramazan ayında büryanın az olması nedeniyle talepleri karşılayamadıklarını, iftar ve sahurda büryan yemek isteyenlerin önceden sipariş vermesi gerektiğini aktardı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Siirt haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Siirt Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler