Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Afrin'de son dakika! Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı'nda 17. gününde neler oluyor? Afrin son durum!

        TSK'nın Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı'nda bugün 17. gün.Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı'nda şimdiye kadar 932 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

        TSK'dan yapılan son açıklamaya göre, "Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 935 olmuştur" denildi.

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) gelen son dakika açıklamasında Afrin Harekatı'nda 2 askerin şehit olduğu 5 askerin ise yaralandığı belirtildi

        BAŞBAKAN YILDIRIM KİLİS'TE

        Tarihi çalık camine gelen Başbakan Yıldırım, buradaki incemelenin ardından 1 Şubat tarihinde saldırıda büyük hasar alan tarihi restorana gelerek incelemelerde bulundu. Daha sonra Başbakan Yıldırım, esnaf ziyareti yaparak yürüyerek valiliğe geçti. Bu esnada Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından sınırda konuşulu bulunan birliklerden Afrin bölgesindeki PKK/PYD terör örgütleri hedeflerine top atışı yapılırken, patlama sesleri altında esnaf ziyareti yaptı. Kilis kent merkezindeki Zeytinli Kavşağında esnaf ve vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Başbakan Yıldırım, top sesleri altında Kilis Valiliğine geçti.

        Başbakan Yıldıırım, ''Kilis'de esnafın dertlerini dinleme fırsatı bulduk. Hatay'da Hatay Valimiz, Kilis'de Kilis Valimizi ziyaret ettik. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında geçen zaman içinde yapılan faaliyetleri bize anlattılar. Zeytin Dalı Harekatı planlandığı şekilde devam ediyor. Operasyon başarılı bir şekilde devam ediyor. İlk günden bu yana kadar operasyonun başladığı ilk günden bu yana kadar Hatay'a 60 Kilis'e 34 olmak üzere toplam 94 roket saldırısı yapılmış, 7 vatandaşımız şehit olmuştur.'' dedi.

        BAKANLAR KURULU'NDA KİLİS VE HATAY'DAKİ ESNAF KUNUŞULACAK

        Yıldırım, ''TSK, 538 belirlenen hedefi imha etmiş, 935 teröristi etkisiz hale getirmiştir. Bu operasyon dolayısıyla esnafımızın işleri ile ilgili bir takım sorunları da söz konusu. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu toplantımızı yarın gerçekleştireceğiz. Daha kapsamlı bir tedbir üzerinde karar vereceğiz.Mağdur olan vatandaşımızın kısa vadeli ihtiyacı görülmektedir.Vatandaşımızın morali çok yüksek. Atılan roketlerden ve füzelerden dolayı bir moral mozukluğu olmadığı gibi teröre karşı çok daha hırslanmış, bilenmiş durumdalar. Her vatandaşımız bize ' Biz de gidelim, ne gerekirse yapmaya hazırız' diyor. Şahsım ve arkadaşlarım olarak böyle büyük bir milletin evladı olmaktan gruru duydum. Bu millet geçmişinde çok büyük zaferler aldı. Türkiye bu bölgede barışın, istikrarın adresidir. Türkiye sadece 81 milyon vatandaşının geleceği için değil aynı zaman milyonlarca Müslüman kardeşlerinin, Arap, Türkmen kardeşileri için büyük mücadele vermektedir.

        "TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE DÜŞÜP KALKMAKTAN VAZGEÇİN"

        Atılan füzelerin, atılan roketlerin ve terör örgütlerinin elindeki silahların nereden geldiğini çok iyi biliyoruz. Dost bildiğimiz ülkelere buradan bir kez daha diyoruz ki terör örgütleri ile düşüp kalkmaktan vazgeçin.'' ifadelerini kullandı.

        "HATAY VE KİLİS'E TOPLAM 94 ROKET SALDIRISI DÜZENLENDİ"

        Yıldırım, "Hatay'a 60, Kilis'e 34 olmak üzere 94 saldırı düzenlendi. Operasyonlarda 7 şehit, 113 yaralımız var. 15 günde 538 hedef imha edildi, 935 terörist etkisiz hale getirildi. Vatandaşımızın atılan roketlerden moral bozukluğu yok, aksine hırslanmış durumdadır. Böyle bir milletin evladı olmaktan gurur duydum" dedi.

        "ROKETLERİN NEREDEN GELDİĞİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

        Başbakan Yıldırım, "Atılan füzelerin, atılan roketlerin ve terör örgütlerinin elindeki silahların nereden geldiğini çok iyi biliyoruz. Dost bildiğimiz ülkelere buradan bir kez daha diyoruz ki; terör örgütleri ile düşüp kalkmaktan vazgeçin. Fırat Kalkanı bölgesinde Cerablus'tan Azez'e kadar bu toplaraklarda huzur var , barış var, kardeşlik var. İnsanlar Suriye'deki iç savaşın doğurduğu o tramvadan artık kurtuldu. Türkiye bu bölgelere barış getiriyor, huzur getiriyor. Alçak terör örgütü br çokülkede algı operasyonu üzerine çalışıyor. Başlarken dedik ki, terör belasını bu milletin gündeminden çıkaracağız. Bunun için gece gündüz demeden büyük gayretle çalışıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki kararlı tutumu ve hükümetimizin operasyon konusundaki desteği ve milletimizin arkamızda topyekün edurması bizim en büyük gücümüz. Allah şehitlerimize rahmet etsin" diye konuştu.

        BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN MÜTTEFİKLERE ÇAĞRI, NATO'YA ÜLTİMATOM

        Binali Yıldırım, "Karalama kampanyası yapanlara, itibar edenlere bir çift sözümüz var. NATO'da müttefikimizsiniz ve çeşitli alanlarda birlikte çalışıyoruz.. Eğer bu ittifaklık devam edecekse çapulcuların sözüne itibar etmeyeceksiniz, dostluğuna güvenilir Türkiye'nin sözüne itibar edeceksiniz." dedi.

        BAŞBAKAN YILDIRIM HAREKAT MERKEZİNDE

        Başbakan Binali Yıldırım Hatay'daki harekat merkezinde, Afrin Harekatı'na ilişkin olarak bilgi aldı.Başbakan Yıldırım, "Kahraman askerimize, polisimize, jandarmamıza dua ediyorum. İşiniz kolay değil ama Türkiye Cumhuriyeti tarihine baktığımız zaman bundan çok daha zor şartlarda memleketin istiklalini ecdadımız nasıl korudu. Bize bu cennet vatanı emanet ettiyse, biz de elimizdeki bu imkan ve kabiliyetlerle daha fazlasını yapacağız. Milletimizin geleceği için bu görevi seve seve, yorulamak nedir düşünmeden yapıyorsunuz. Hepinizi yürekten kutluyorum. Cumhurbaşkanımızın özellikle sizlere selamları var. İnanırsanız, başarırsınız." diye konuştu.

        Harekat merkezinde, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel ve diğer askeri yetkililerden bilgi alan Yıldırım'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Hatay Valisi Erdal Ata da eşlik etti.

        HAC BİLAL DE TERÖR ÖRGÜTÜNDEN TEMİZLENDİ

        AA'nın geçtiği son dakika haberine göre, TSK ve ÖSO, Afrin'in batısındaki Şeyh Hadid beldesine bağlı Hac Bilal köyünü PYD/PKK'dan temizledi.

        AA: TERÖR ÖRGÜTÜ SİVİLLERİ CANLI KALKAN OLARAK KULLANMAYA HAZIRLANIYOR

        AA'nın haberine göre, Afrin'i işgal eden terör örgütü PYD/PKK, Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından yürütülen Zeytin Dalı Harekatı'na karşı ilçe merkezi çevresine hendekler kazıp savunma duvarları örüyor. Sivillerin kentten ayrılmasına izin vermeyen terör örgütü PYD/PKK, hendek, duvar ve mevzilerle, muhtemel bir şehir çatışmasında sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya hazırlanıyor.

        AĞIR SİLAH YÜKLÜ ARAÇ YAKALANDI

        Suriye'nin batı Halep kırsalındaki askeri muhalifler, Suriye-Türkiye sınırında PYD/PKK işgalindeki Afrin'e gönderilmek istenen ağır silah yüklü bir aracı yakaladı.

        AA'nın aktardığına göre, grubun paylaştığı videoda, Rus yapımı anti tank füzeleri, RPG-7 roket atar, piyade tüfekleri, NATO üyeleri ülkelerin ortak imalatı 7.62 mm silah mühimmatı, otomatik silah şeritleri, otomatik silahlar, çok miktarda şarjör, Rus ve NATO üye ülkelerin envanterindeki uçak savar silahları ve bu silahlara ait yüklü miktarda mühimmat yer alıyor.

        HURUZ DAĞI TERÖRİSTLERDEN KURTARILDI

        Türk Silahları Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin'in kuzeyindeki Huruz Dağı'nı terör örgütü PYD/PKK'dan kurtardı.

        Afrin'in kuzey kesimlerindeki Bülbül beldesindeki stratejik Huruz Dağı'na gece saatlerinde başlattıkları operasyonu başarıyla tamamladı.

        Huruz Dağı'nın alınması ile Bülbül belde merkezi güvence altına alınmış oldu. Dağın yakınlarındaki terör hedeflerine yönelik operasyonlar sürüyor.

        TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in beş beldesinde 1'i belde merkezi, 20'si köy, biri köy altı yerleşim ve 9'u stratejik dağ veya tepe olmak üzere 31 nokta örgütten kurtarmış oldu.

        Terör örgütlerinden temizlenen bu yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:

        "Bülbül beldesi merkezinin yanı sıra Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı ile Kürdo köy altı yerleşimini, Racu beldesinde Ayn Batman Dağı, Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği ve Alkana köyleri, 915. Tepe ile 740 Tepe'yi, Şeyh Hadid beldesinde Şeyh Hadid Tepesi ve Kara Mitlak köyü, Cinderes beldesinde Hammam köyü ile Mersides Tepesi'ni, Şeran beldesinde Burseya Dağı ve Kastel Cündo köyü".

        ŞILTAH ÇEVRESİ VURULUYOR

        TSK, Şıltah çevresini vuruyor. Dün, TSK tankının vurulduğu bölgede çatışma aralıksız sürüyor.

        TSK'dan da Afrin'e Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin son dakika açıklama geldi.TSK'dan yapılan son dakika açıklama şöyle:

        Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı” başlatılmıştır.

        Harekat, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.

        Harekatın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin ve çevrenin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.

        Hava Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen hava harekâtı ile PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine ait sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzii olarak kullanılan 5 hedef imha edilmiştir. Harekâta katılan uçaklar emniyetle üslerine dönmüşlerdir.

        “Zeytin Dalı Harekâtı” kapsamında bölgeden elde edilen bilgilere göre 35 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 932 olmuştur.

        Hava harekâtı ve kara ateş destek vasıtaları ile desteklenen kara harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.

        YENİ HEDEF 1027 RAKIMLI TEPE

        TSK ve ÖSO'nun Afrin'deki yeni hedeflerinin 1027 rakımlı tepe olduğu belirtiliyor. Raco’ya 6 kilometre uzaklıktaki 1027 rakımlı tepenin alınması için harekete geçildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ