Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Biden ve Putin arasında kritik görüşme
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Biden, G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşemedikleri için üzgün olduğunu ve bir sonraki toplantıda yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi. Putin ise Biden'ı, "Selamlar Sayın Başkan" diyerek karşıladı.

        Rusya'nın Ukrayna'ya karşı faaliyetlerinden derin bir endişe duyduğunu belirten Biden, Putin'e Ukrayna'ya karşı askeri bir hareket durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü ekonomik ve siyasi yaptırımlarla cevap vereceğini söyledi.

        Biden, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğini tekrarlayarak gerilimin düşürülmesi ve diplomasiye dönülmesi çağrısı yaptı.

        Biden ve Putin ayrıca iki ülke arasındaki stratejik istikrarı ve diğer bölgesel meseleleri de görüştü.

        RUSYA ABD'DEN GARANTİ İSTİYOR

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden'dan NATO'nun genişlemesini durduracak yasal olarak bağlayıcı güvenlik garantileri talep etti.

        NATO'nun Rusya sınırları yakınında askeri potansiyelini güçlendirdiğini ve "Ukrayna topraklarını işgal etmek için tehlikeli girişimlerde bulunduğunu" söyleyen Putin, Biden'dan "NATO'nun doğuya doğru genişlemesini ve Rusya'ya komşu ülkelerde taarruz silah sistemlerinin konuşlandırılmasını dışlayan güvenilir, yasal olarak sabit garantiler" istedi.

        Görüşmede, NATO'nun Ukrayna ile artan bağlarının ve ittifakın Rusya'yı hedef alan füzeleri konuşlandırma olasılığının, aşılmasına izin verilmeyen bir "kırmızı çizgi" olduğu vurgulandı.

        Putin ABD'li mevkidaşından Rusya'ya yakın ülkelerde saldırı sistemlerinin konuşlandırılmayacağına dair de garanti istedi.

        İŞ BİRLİĞİ TATMİN EDİCİ DEĞİL

        İkili ilişkilerdeki sorunların da ele alındığı görüşmede, Rusya ve ABD arasındaki iş birliğinin hala "tatmin edici durumda olmadığına" dikkat çekildi.

        Görüşmede, Putin, Biden'a iki ülkenin diplomatik misyonlarının faaliyetlerine getirilen önlemleri sıfırlamayı teklif etti.

        Putin ve Biden, güvenlik ve istikrarın desteklenmesi açısından sorumluluğu dikkate alarak diyalog ve etkileşimi devam ettireceklerini dile getirdi.

        GÖRÜŞME ÖNCESİ İKİ TARAFTAN DA AÇIKLAMALAR GELDİ

        ABD'li yetkililer video konferanstan önce yaptığı açıklamada, Biden'ın Putin'e Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde şimdiye kadarki en sert ekonomik yaptırımlara maruz kalacağını söyleyeceğini ifade etti.

        Toplantıdan önce herhangi bir ilerleme beklenmediğini söyleyen Kremlin tarafı ise, Ukrayna'ya saldırmayı planladığını yalanladı ve askeri hareketlerin tamamen savunma amaçlı olduğunu söyledi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmeyi ‘protokol etkinliği’ olarak nitelendirmişti.

        Daha öncesinde Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlemeyeceğine ve Ukrayna dahil, Rusya sınırına yakın ülkelere belirli silahların konuşlandırılmayacağına dair bağlayıcı garantiler vermesini istediklerini söylemişti.

        REKLAM

        Putin ile Biden’ın son teması temmuz ayında telefonda görüştüklerinde gerçekleşmişti. İki lider, haziran ayındaysa İsviçre’nin Cenevre kentinde yüz yüze bir görüşme yapmıştı. Bu, Biden’ın ocakta göreve gelmesinden sonra liderlerin ilk yüz yüze görüşmesi olmuştu.

        GÖRÜŞME ÖNCESİ KRİTİK İDDİA

        ABD yönetiminin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, Ukrayna'da bulunan Amerikan vatandaşları için tahliye planı yaptığı öne sürüldü.

        CNN'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) liderliğinde şu anda bir tahliye planı hazırlanıyor ve Rus işgali durumunda Ukrayna'daki ABD vatandaşlarının olabildiğince hızlı tahliye edilmesi için seçenekler değerlendiriliyor.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'yı işgal kararı alıp almadığının henüz bilinmediğini ifade eden kaynaklar, Rusya'nın şu anda sınır bölgesinde çok hızlı saldırıya geçecek mühimmat ve askere sahip olduğuna dikkati çekti.

        Kaynaklar, şu anda tahliye gerektirecek bir durum olmadığını, yine de bu planların ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tehdidini ne kadar ciddiye aldığını gösterdiğini belirtti.

        ABD ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANINDAN AÇIKLAMA

        ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna'yı işgal etmeleri durumunda, ABD'nin Ukrayna'ya ve bölgedeki NATO müttefiklerine askeri desteğini artıracağını söylediğini açıkladı.

        Sullivan, Beyaz Saray'da katıldığı basın toplantısında bugün Biden ve Putin'in video konferans yoluyla Ukrayna konusunda yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.

        Görüşmede Biden'ın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda getireceği ekonomik yaptırımları konusunda uyardığını aktaran Sullivan, "Biden Putin'e, (Ukrayna'yı işgal etmeleri) bu durumda şu anda yaptığımızın üstünde ve ilerisinde Ukrayna'ya savunma mühimmatı desteği vereceğimizi ve NATO'nun doğu cephesindeki müttefiklerimize askeri desteği artıracağımızı söyledi." bilgisini paylaştı.

        Sullivan, Biden'ın Putin'e diplomasinin de diğer bir yol olduğunu açıkça dile getirdiğini aktararak, "Görüşmede herhangi bir tehditkar tutum yoktu ancak Biden, ABD'nin duruşunu çok net şekilde belirtti." ifadesini kullandı.

        BIDEN UKRAYNA LİDERİYLE PERŞEMBE GÖRÜŞECEK

        Biden'ın Putin ile konuşmasının ardından Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere liderleri ile bir görüşme gerçekleştirdiğini ve ilerleyen saatlerde de ABD Kongresinden isimlerle konuşacağını belirten Sullivan, "Biden, perşembe günü de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile telefonda görüşecek." dedi.

        Sullivan, ilerleyen günlerde bölgede gerginliğin artması durumunda atılacak adımları değerlendirmek için yoğun bir gündemleri olduğunu da sözlerine ekledi.

        Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda Polonya ve Romanya gibi bölgedeki müttefiklerinin kendilerini güvensiz hissedeceklerini, bu nedenle de bu ülkelere ek asker gönderebileceklerini dile getiren Sullivan, "Biden, Putin'in gözlerinin içine baktı ve 2014'te atmadığımız adımları şimdi atabileceğimizi söyledi." bilgisini paylaştı.

        Sullivan, görüşmede Putin'in tutumu konusunda bir yorum yapmayacağını ancak Putin'in Ukrayna'yı işgal kararı alıp almadığını henüz bilmediklerini söyledi.

        RUSYA'YA KUZEY AKIM 2 MESAJI

        Almanya ile Kuzey Akım 2 konusunda yakın iletişimde olduklarının altını çizen Sullivan, "Putin, Kuzey Akım 2'den gaz akmasını istiyorsa, Ukrayna'ya işgal ederek bunu riske atmaz." uyarısında bulundu.

        Bir gazetecinin, Rusya'nın Ukrayna'yı ve Çin'in Tayvan'ı aynı anda işgal etmesi durumunda ABD'nin buna karşılık verecek durumda olup olmadığını sorması üzerine, "Ukrayna işgalinde caydırıcı olmak için çalışıyoruz. Tayvan ise asla gerçekleşmeyecek bir senaryo." yanıtını verdi.

        UKRAYNA ABD'YE MİNNETTAR

        Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky'nin danışmanı Podolyak'ın görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Biden'ın Ukrayna'ya desteği ve Rusya'yı diplomasiye davet etmesi nedeniyle ABD'ye minnettar olduklarını söyledi.

        Posolyak şu ifadeleri kullandı:

        "Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği sarsılmaz destek için Başkan Biden'a minnettarız. Başkan Biden'ın Rus lidere diplomatik araçlara geri dönme ve bölgemizde gerilimi azaltma çağrısını destekliyoruz. Ukrayna'nın çıkarları doğrultusunda somut sonuçlar elde etmek için ABD tarafıyla koordinasyona devam edeceğiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ