Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Evinden 273 milyon dolar çıkan eski başbakan gözaltına alındı!

        Malezya'da eski başbakan Necip Rezak yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

        Partisi 50 yıldan fazla bir süredir iktidarda olan Necip Rezak geçtiğimiz ay yapılan seçimlerden yenilgiyle ayrılmıştı. Malezya polisinin Rezak'ın evinde yaptığı aramada 273 milyon dolar değerinde nakit ve ziynet eşyası bulunmuştu.

        Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, "1Malaysia Development Bhd (1MDB)" soruşturmasında adı geçen eski Başbakan Necip Rezak'ın yakında yargılanacağını düşündüğünü açıklamıştı.

        1MDB YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI

        "1MDB" soruşturmasında yer alan belgelerde, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar aracılığıyla Necip'in kişisel banka hesaplarına 681 milyon dolar transfer edildiği öne sürülmüştü.

        REKLAM

        Malezyalılar Necip'in yargılanması için günlerce gösteriler düzenlemişti.

        Malezya Başsavcılığı, Necip'in beş şahsi hesabındaki 681 milyon doların Suudi Kraliyet ailesinin kişisel bağışı olduğunu açıklamış, Suudi hükümetinin bunu doğrulamasıyla Necip, yolsuzluk iddialarından aklanmıştı.

        Necip'in geçen ay yapılan genel seçimleri kaybetmesiyle hakkındaki soruşturma, yeni Başbakan Mahathir Muhammed'in talimatıyla tekrar açılmıştı.

        Malezya eski başbakanı Najib Razak'ın, Malezya Kalkınma Fonu'nda (1MBD) milyar dolarlık bir skandala bağlı olarak, 400'den fazla banka hesabı donduruldu.

        Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad, 1MBD ile ilgili soruşturmaları yeniden açtırdı ve kaybolduğu ileri sürülen parayı tazmin etmeye söz verdi.

        Mohamad, 1MDB'ye bakan görev gücünün toplam 272.4 milyon dolar (1.1 milyar ringgiti) hacimli 408 banka hesabının dondurulduğunu söyledi. Donmuş hesaplar Mart 2011 ile Eylül 2015 arasında yaklaşık 900 işlem gerçekleştiren 55 şirketten oluşuyordu.

        Najib Razak'ın üvey oğlu Rıza Aziz, soruşturmayla bağlantılı olarak ifade vermesi için Malezya´nın Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu (MACC) tarafından çağrıldı.

        Rıza Aziz'in kurucu ortağı olduğu Red Granite Pictures, Martin Scorsese'nin 2013 yapımı filmi "The Wall of Wall Street" de dahil olmak üzere, üç Hollywood filmini finanse eden bir şirket. Savlara göre, Red Granite Pictures, filmlerin finansmanında, 1MDB fonlarını da kullandı.

        Ancak, hem Najib hem de Riza bu iddiaları reddetti. Red Granite, Mart ayında bir sivil dava anlaşmasının bir parçası olarak ABD hükümetine 60 milyon dolar ödedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ