Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Van'da mazbata DEM Parti'ye verilecek

        Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti), Van İl Seçim Kurulunun, Abdullah Zeydan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanı "seçilmemiş sayılması" ve mazbatanın ikinci sıradaki adaya verilmesi kararına yaptığı itirazı oy çokluğu ile kabul etti.

        Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Abdullah Zeydan'ın "seçime yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle "seçilmemiş sayılmasına" ve sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesine oy çokluğuyla karar vermişti.

        DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu'nun, oy çokluğu ile aldığı kararı YSK'ye taşımıştı.

        Kurul, gündem toplantısında başvuruyu ele aldı.

        Partinin itirazını kabul eden Kurul, mazbatanın 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyu ile Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti.

        Karara ilişkin YSK önünde açıklama yapan, DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de YSK'nin oy çokluğuyla itirazlarını kabul ettiğini belirterek, "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları bildiğiniz gibi kesin. Herhangi bir itiraz olanağı yok. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabii değil. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek." diye konuştu.

        DEM Parti karar sonrası sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.

        REKLAM
         Abdullah Zeydan'ın memnu hakları geri alındı
        Abdullah Zeydan'ın memnu hakları geri alındı Haberi Görüntüle

        ZEYDAN: YSK, VAN HALKININ MAZBATASINI VAN HALKINA TESLİM ETTİ

        DHA'nın haberine göre, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), DEM Parti'nin itirazını oy çokluğuyla kabul ederek, mazbatanın DEM Partili Abdullah Zeydan'a verilmesi kararının ardından on binlerce kişi kentin Beşyol, Cumhuriyet ve Maraş caddelerine çıkıp kutlama yaparken, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ile Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan da bir otelde sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kentin önde gelenleri ve siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.

        Zeydan, YSK'nın kararından sonra Van'da büyük bir trafik yoğunluğu oluştuğunu belirterek, "Biz o nedenle biraz geç kaldık. DEM Parti Eş Genel Başkanımız Tuncer Bakırhan da Beşyol Meydanında. Orada şu ana kadar 100 bin kişi toplanmış. Neslihan Şedal Eş Başkanımızın da selamlarını iletiyorum. Biz bir süreç yaşadık. Van halkı kendi iradesini ortaya koydu. Bu seçimde demokratik hakkını kullanan bütün yurttaşlarımıza saygılarımızı sunuyoruz. Bu süreçte anti demokratik bazı girişimler oldu. Fakat bunların hukuksuz olduğunu hep söylüyordum. Bugünkü halkımızın direnişi, kendi iradesine sahip çıkması sayesinde YSK da Van halkının mazbatasını Van halkına teslim etti. Bu hem seçimdeki bu demokratik hakkın kullanılması hem süreçteki bu adaletin tecelli etmesi elbette ki; sizlerin sayesinde oldu. Bu süreçte halkımız haksızlığa, adaletsizliğe karşı demokratik hakkını kullandı. Asla bir şiddete başvurmadı. Fakat küçük de olsa kolluk kuvvetlerinin müdahalesinden kaynaklı bazı küçük sorunlar yaşandı. Bu konuda da biz eğer insanlarımıza, esnafımıza bir rahatsızlık da vermişsek lütfen kusura bakmasınlar. Biz artık önümüze bakacağız. Çok işimiz var, biriken çok sorun var. Biz bu mücadeleye başlarken seçimlerden önce hep şunu dedik. Bu seçimler toplumsal barışın önünü açacak. Onurlu, birlikte özgür yaşamın iradesini güçlendirecek ve inşallah kentimize hayırlı hizmetlere vesile olacak. " dedi.

        'VAN HALKI SEÇİMLERDE TARİH YAZDI'

        DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ise kentteki STK'larla gelecek süreçte geniş kapsamlı toplantı yapacaklarını ifade ederek, "Belki bu akşam kısa bir görüşme, kısa bir selamlaşma olacak. Ama önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelme planlarını yapıyoruz. 31 Mart tarihi hepimiz açısından önemli bir tarihti. Seçimlere en büyük damgayı Van vurdu. 14'te 14 yaptık. Van halkı tarih yazdı. Bu tarihin altında her birinizin ayrı ayrı alın teri var. O yüzden hepinize çok teşekkür ediyorum. Bu başarı sizlerin ve Van halkının başarısıdır. 2 gündür Van halkı bu karara itiraz etti ve direndi. Direne direne kazandık. Abdullah Başkana tekrar mazbatası geri verildi" diye konuştu.

        GÜVENLİK GÜÇLERİNE TAŞ ATANLARA POLİS MÜDAHALE ETTİ

        AA'nın haberine göre, Van'da Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), kesin olmayan sonuçlara göre Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisinden (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkındaki kararının ardından, yasağa rağmen şehir merkezinde toplanan ve güvenlik güçlerine taş atan gruba polis müdahale etti.

        Van İl Seçim Kurulunun, Zeydan'ın "seçilme yeterliliğinin olmadığı" gerekçesiyle "seçilmemiş sayılmasına" ve sonraki en çok oyu alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesine oy çokluğuyla karar vermesinin ardından DEM Parti’nin itirazı üzerine YSK, başvuruyu kabul ederek mazbatanın Zeydan'a verilmesine hükmetmişti.

        Bu karar üzerine kentte DEM Partililer, sevinç gösterileri yapmaya başladı, Zeydan da kentteki otelde kanaat önderleri, STK temsilcileri ve iş insanları ile bir araya gelerek açıklamada bulundu.

        Yüksek Seçim Kurulunun "yanlışından döndüğünü", karar öncesi süreçte kentte bazı sorunların yaşandığını belirten Zeydan, şunları söyledi:

        "Biz, artık önümüze bakacağız, çok işimiz var. Bu seçimler, toplumsal barışın önünü açacak, onurlu, birlikte ve özgür yaşamın iradesini güçlendirecek ve inşallah kentimize hayırlı hizmetlere vesile olacak. İşte bunu biz sizlerle birlikte gerçekleştireceğiz. Bundan sonraki sürecin hayırlara, toplumsal barışa ve kentimize hayırlı hizmetler üretmemize vesile olmasını diliyoruz. Bu kent bizim kentimiz. Gece gündüz birlikte el ele hizmetler üretip sizlere layık bir kent oluşturacağız."

        Kent merkezinde bir araya gelen partililer de araçlarla konvoy oluşturdu, sevinç gösterilerinde bulundu.

        Bu sırada kalabalık arasındaki bazı gruplar polislere taş attı. Bunun üzerine polis ekipleri, kalabalığa müdahale ederek dağılmalarını sağladı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ