Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Son dakika... Kuzey Kore'den çok sert açıklama!

        12 Haziran'da ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında gerçekleşen tarihi zirve sonrası iki ülke arasında ılımlı bir yaklaşım oluşmuştu. Kuzey Kore'ye giden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Kim Jong Un'a iletmek üzere Trump'ın hediyesi Elton John albümü 'roket adam' albümünü de götürmüştü.

        Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Kuzey Kore haber ajansı KCNA'ya yaptığı açıklamada, ABD heyetinin Kuzey Kore yönetimini zorla ve tek taraflı olarak nükleer silahsızlanmaya zorladığını ileri sürdü.

        Ancak görüşmeler sonrası Kuzey Kore'den çok sert açıklama geldi.Kuzey Kore, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun katıldığı nükleer müzakereler konusunda sert bir açıklama yaparak, ABD'nin nükleersizleştirme taleplerinin tek taraflı çıkara dayalı olduğunu söyledi ve Pompeo ile yapılan görüşme 'esef verici' olarak nitelendirildi. Washington'u nükleer denemeler konusundaki baskı uygulama denemeleri konusunda suçladı. "Beklentilerimiz ve umutlarımız çok safmış, aptalca denilebilir" açıklaması yapıldı.

        REKLAM

        "Amerikan tarafının Kuzey Kore ile ABD arasındaki zirvenin ruhuna uygun olarak karşılıklı güveni artırmaya yardımcı olacak verimli önerilerle gelmesi beklentisindeydik. Biz de buna karşılık öneriler sunma niyetindeydik. Ancak Amerikan tarafının 'tam, doğrulanabilir ve geri dönülmez nükleer silahlanma' (CVID) adı altında getirdiği tek taraflı ve tehditkar tarzda önerilerin hiç de zirvenin ruhuna uygun olmaması hayal kırıklığına yol açtı."

        Kuzey Koreli yetkili, nükleer silahsızlanma için "aşamalı" ve "eş zamanlı" bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

        POMPEO: VERİMLİ GEÇTİ

        Güney Kore haber ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre, Pyongyang'daki temaslarını tamamlayarak Tokyo'ya hareket eden Bakan Pompeo uçakta basın mensuplarının ziyaretle ilgili sorularını yanıtladı.

        Odağında nükleer silahsızlanma konusunun yer aldığı görüşmelerin "verimli geçtiğini" belirten Pompeo, "İhtilafa düştüğümüz konular var fakat temel konuların hemen hepsinde ilerleme kaydettik." dedi.

        Pompeo, Amerikalı ve Kuzey Koreli yetkililerin, perşembe günü 1950-53 Kore Savaşı'nda öldürülen Amerikalı askerlerin kemiklerinin iade edilmesi için Güney ile Kuzey Kore arasındaki sınırda bir görüşme gerçekleştireceğini kaydetti.

        Amerikalı Bakan ayrıca, Kuzey'in uzun mesafeli güdümlü füzelerinin motorlarını test ettiği roket tesisinin kapatılması konusunda hazırlık görüşmelerine başlanacağını vurguladı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ