Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA... Trump: En çok aranan 5 terör örgütü DEAŞ'lı yakalandı

        ABD Başakanı Trump, Twitter'dan bir açıklamada bulundu. Trump yaptığı açıklamada,"ABD teröristler ile müzakere etmez dedi" ifadesini kullandı.

        Trump açıklamasında, arananlar listesinde bulunan terör örgütü 5 DEAŞ'lının yakalandığını açıkladı.

        ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) resmi bir açıklama yapılmazken, ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

        “Irak, Toparlama Operasyonu kapsamında DEAŞ’ın beş kilit elebaşını ele geçirdi. Bu yakalama DEAŞ’a büyük bir darbe oldu ve ISF (Irak Güvenlik Güçleri) ile SDG arasında DEAŞ ile mücadeledeki yakın koordinasyonunu gösteriyor. CJTFOIR (Koalisyon) DEAŞ’ı kalıcı olarak yenmeye ve istikrar için şartlar oluşturmaya bağlıdır.”

        Amerikan New York Times gazetesinin bölgedeki yetkililere dayandırdığı haberinde, yakalanan DEAŞ elebaşlarının isimleri şöyle: Saddam el-Cemal, Muhammed el-Kadir, İsmail el Eysavi, Ömer el Karbuli ve Essam el Zevbai.

        Söz konusu yakalama operasyona Amerikan istihbaratının da destek verdiği belirtiliyor.

        ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon hafta başında örgütün elinde kalan toprakları da ele geçirmek üzere Suriye ve Irak’ta Toparlama Operasyonu adında yeni bir saldırı başlatıldığını açıklamıştı.

        NEW YORK TIMES: OPERASYON SAKARYA'DA YAKALANAN DEAŞ'LI İLE BAŞLADI

        Terör örgütü DEAŞ'ın 5 üst düzey sözde yöneticisi Irak ve ABD istihbaratlarının Suriye'de düzenlediği operasyonla yakalandı.

        3 ay süren operasyonun bir ayağı ise Türkiye'ye dayanıyor. The New York Times'ta yer alan habere göre, 2018'in ilk günlerinde Irak istihbaratı, terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebu Bekir Bağdadi'ye en yakın isimlerden biri olan Ismail Alwaan El Ithawi'nin kardeşinin kimliğini kullanarak Sakarya'da yaşadığını tespit etti.

        REKLAM

        Gazeteye göre, Irak istihbaratı Türk yetkililere ulaşarak Ithawi'nin Sakarya'da yaşadığını bildirdi. Gözaltına alınan Ithawi daha sonra Irak'a iade edildi.

        Ithawi'nin Irak ve Amerikan istihbarat birimlerince sorgulanmasının ardından, DEAŞ'ın sözde liderlerinin saklandıkları yerleri güvenlik güçlerine söylediği belirtildi. Iraklı ve ABD'li yetkililerle anlaşan Ithawi'nin, DEAŞ'lı teröristlerle haberleşerek onları sınır hattına çağırarak yakalanmasını sağladığı ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ