Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika... Trump: İran'a Akdeniz'e ulaşma fırsatı vermeyeceğiz, sURİYE'DEN ÇIKMAK İSTERİM

        Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump, Suriye savaşı ve İran ile nükleer anlaşmanın geleceğine dair görüştü.

        İkili görüşmelerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

        ABD Başkanı Trump, "İran'a Akdeniz'e ulaşma fırsatı vermeyeceğiz. Güçlü ve kalıcı iz bıraktıktan sonra Suriye'den çıkacağız" dedi. Fransa'ya ise Suriye'deki desteği için teşekkür etti.

        Trump Suriye konusuna ilişkin, ''Suriye'den çekilmeyi çok isterdim'' açıklamasını yaparken Macron ''Suriye sorununu ele aldık. Bugün Suriye konusunda, DEAŞ karşısında uluslararası koalisyon için biraradayız ama yarın Suriyede siyasi çözüm konusunu çözmemiz de gerekiyor. Suriye insanları geleceklerine özgür şekilde seçmeli'' dedi.

        REKLAM

        Macron, ''İran ile yeni bir anlaşma üzerinde çalışmak isterdik, çıkarlarımız dahilinde resme daha geniş bakmak gerekir'' vurgusu yaptı. Trump ise ''anlaşma olabilir de olmayabilir de'' dedi.

        Suriye konusunda sürecin ne kadar uzaması bekleniyor sorusuna Macron, ''Uluslararası koalisyonun DEAŞ konusu bitti şimdi barış insası sürecinin başladı, diplomatik işi bitirmemiz lazım, bunun daha başındayız'' dedi. Sahada DEAŞ karşısında bulunduk, şimid yeni bir çerçevede savaş sonrası adaptosyon zeminin hazırlanması ve sahadaki realitenin düzelmesi ve uzun vadeli barışın tesisi için ortak çalışacağız'' ifadeleRİni kullandı.

        Trump ise Fransa ile bu konuda yakın çalıştıklarını ifade etmekle yetindi.

        Macron, işgal değil barış inşasının önemini vurguladı ve endişelerin çözümüne bu yönde yaklaşmak gerektiğini vurguladı.

        Trump ise Ortadoğu'nun ABD'ye 7trilyon dolar maliyeti olduğunu ve karşılığında hiçbir şey alınmadığını vurguladı. ''ABD bedel ödemeye devam etmeyecek, sahada askerlerimiz var'' diyen Trump, bunun bedelini ödeyecek ülkeler olduğunu ifade etti.

        REKLAM

        Trump İran'ın kendilierini tehdit etmesi durumunda bunun bedelini ödeyeceğini de vurguladı.

        Öte yandan Cenevre'deki Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Konferansı'nda konuşan İran'ın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Reza Najafi, "İran'ın yaptığı nükleer anlaşmaları yeniden müzakere etmeyeceğini ve değiştirmeyeceğini" açıkladı.

        Reza Najafi, ABD'nin 2015 yılında imzalanan Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na karşı sorumluğu olduğunu da belirtti.

        TRUMP'TAN MACRON'A KEPEK JESTİ

        ABD ve Fransa arasındaki ilişkilerin ne denli iyi olduğundan söz eden Donald Trump, Macron'a "Başkan, herkes ne mükemmel bir ilişkimiz olduğunu söylüyor. Bu da doğru, bu yalan haberlerden değil. Sizi burada ağırlamak büyük bir onur. Çok özel bir ilişkimiz olduğu doğru." dedikten sonra, sağ elini Macron'un omzuna attı. İşaret parmağı ile birkaç kez Macron'un omzunu silen Trump, "Küçük bir kepek parçası temizledim. Çünkü her şeyi mükemmelleştirmeliyiz. İşte şimdi mükemmelsin." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ