Bizi takip edin!

Avrupa Şampiyonası Tarihçesi

Avrupa Futbol Şampiyonası Tarihi

Bugüne kadar yapılmış Avrupa Şampiyonları hakkında bilgiler

İlki 1960 yılında düzenlenen ve o zamanki adıyla Avrupa Uluslar Kupası olan Avrupa Futbol Şampiyonası UEFA tarafından düzenlenmektedir. Turnuvada UEFA’ya bağlı ülkelerin A Milli Futbol takımları yer almaktadır. 1968’de yapılan 3. Turnuvada ismi Avrupa Futbol Şampiyonası olmuştur.

Avrupa ülkeleri arasında bir futbol tur nuvası düzenlemek, ilk olarak 1927 yılında gündeme gelmiştir. Bu fikir, o dönem Fransa Futbol Federasyonu’nda görev alan Henri Delaunay’ın fikridir. Ancak fikir ortaya atıldıktan 33 yıl sonra gerçekleşebilmiştir.

İlk olarak tüm Avrupa ülke takımlarının gruplar halinde yer aldığı eleme maçları oynanır. Elemelerde başarı gösteren takımlar ise finallere gitmeye hak kazanır. Elemelerin aksine finaller, önceden belirlenen ülke veya ülkelerin ev sahipliğinde gerçekleşir. Finallerde de ilk önce grup sistemine göre maçlar oynanır. Gruplarını başarıyla tamamlayan 8 takım çeyrek final maçlarına çıkar. Sonrasında yarı final ve final maçları ile şampiyon belli olur. 2016 Avrupa Şampiyonası’nda ise finallere ilk defa 24 takımın katılmasına karar verilmiş ve grup maçları sonrası son 16 turu oynanması kararlaştırılmıştır.