Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Arınç'tan eleştirilere yanıt

        Arınç, Tüketiciler Birliği'nin Bayrampaşa Parkı'nda düzenlendiği, ''Birlikte kahvaltı'' programında yaptığı konuşmada, herkesin tüketici olduğunu söyledi.

        İsrafa karşı olduğunu dile getiren Arınç, Mecliste başkanlık yaptığı dönemde çeşitli kalemlerde yaşanan israfın önlenmesi konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

        Başkanlığa geldiğinde Meclisin en çok zarar eden KİT durumunda olduğunu ileri süren Arınç, bunun nedeninin ise bütçeden istediği kadar pay alması ve harcaması olduğunu savundu.

        -ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

        Türkiye'deki mevcut Anayasa'nın 1982 yılında kabul edildiğini hatırlatan Bülent Arınç, Anayasa'nın yaklaşık 50-60 maddesinin ihtiyaçtan, AB ilişkileri ve onların normlarına uydurmak amacıyla değiştirildiğini anımsattı.

        Arınç, milli iradeyi önceleyen, demokratik, daha basit ve öz, temel haklar ve ödevleri, bireyin devlet karşısında gücünü arttıran bir Anayasa yapılması gerektiğini bildirdi.

        Eski TBMM Başkanı Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        ''Anayasa'nın bazı noktaları değiştirilmiştir. Bu, bütünlüğü bozmuştur. Her tarafı tıkır tıkır işleyen, birbirine uyumlu bir Anayasal bütünlük yerine her maddesi birbirinden farklı hale gelmiş, yamalı bir Anayasa haline dönüşmüş. Sökük varsa söküğü dikmişiz. Bir Anayasa yeniden yapılabilir mi? Tümden değiştirilebilir mi? Bunlar hep tartışılmıştır. Son Anayasa Mahkemesi kararları, buna kendi açısından cevap vermiştir. Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinin değişmesine müteakiben, bu maddelere yönelik itirazı kabul eden Anayasa Mahkemesi, kurucu iradeyi neredeyse Meclisten almıştır, Anayasa'yı tamamen ortadan kaldıran, başka grubun ve gücün eline vermiştir. 'Anayasa'yı tümden değiştirmek işi Meclisin işi değildir' şeklinde bir cümleyi bu kararların gerekçesinde bulabilirsiniz. Türkçesi ile veya amiyane tabiriyle, 'Anayasa'nın tümünü darbeciler değiştirebilir veya yapabilir, ama milletin seçtiği milletvekillerinden oluşan Meclisin, Anayasa'nın tamamını yapmak veya değiştirmek yetkisi yoktur' şeklindeki bir yorumla karar verilmiştir. Bu hukuki değildir.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ