Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol EuroLeague Fenerbahçe Euroleague'de kupayı istiyor - Basketbol Haberleri
        1

        Ve beklenen gün geldi çattı. Fenerbahçe bu sezon İstanbul'da düzenlenen final four'da ilk maçta Real Madrid karşısına çıkıyor. Sarı Lacivertlililer geçen sene kıl payı kaybettiği şampiyonluğu bu sezon almak istiyor...

        2

        Fenerbahçe son üç sezonda Euroleague'de final-four'a kalma başarısı gösterirken, geçtiğimiz sezonu ise bu dev organizasyonda final oynayarak kapattı.

        3

        2014-2015 sezonunda final-four'da Real Madrid'e ilk maçta elenen sarı-lacivertliler turnuvayı dördüncü sırada tamamlamıştı.

        4

        Geçtiğimiz sezon yine Obradovic yönetiminde müthiş bir performans gösteren Fenerbahçe, yarı finalde uzatmalara giden maçta Laboral Kutxa'yı 88-77 mağlup etmiş ve finale adını yazdırmıştı.

        5

        Finalde Rus devi CSKA Moskova ile eşleşen sarı-lacivertliler rakibine yine uzatmalara giden maçta 101-96 mağlup olarak kupayı kaybetmişti...

        6

        HEDEF İSTANBUL'DA KUPAYI KALDIRMAK

        Son 3 sezonda final-four'a kalma başarısı gösteren, geçtiğimiz sezonun finalisti Fenerbahçe, bu sezon taraftarı önünde kupaya uzanmak istiyor.

        7

        Sarı-lacivertli ekip kupa yolunda ilk sınavına bu akşam Sinan Erdem Spor Salonu'nda Real Madrid karşısında çıkıyor.

        8

        Fenerbahçe, Real Madrid engelini aşması durumunda CSKA Moskova-Olympiakos karşılaşmasının galibi ile pazar günü kupa için kozlarını paylaşacak.

        9

        1958'den bu yana düzenlenen Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda 11. sezonunu geçiren sarı-lacivertli ekip, 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarının ardından üst üste üçüncü kez Dörtlü Final'de yer alacak.

        10

        Normal sezonu 5. sırada bitirerek adını play-off'a yazdıran Fenerbahçe, Yunanistan'ın Panathinaikos Superfoods takımıyla eşleşti. Saha avantajını kaybeden sarı-lacivertli ekip, buna rağmen gösterdiği performansla play-off'u kayıpsız geçti.

        11

        Deplasmandaki karşılaşmaları 71-58 ve 80-75 kazanan Fenerbahçe, sahasındaki ilk müsabakayı da 79-61 galip tamamladı ve adını Dörtlü Final'e yazdırdı.

        12

        Sarı-lacivertli ekipte Bogdan Bogdanovic ile Ekpe Udoh, normal sezon ve play-off'taki istatistikleriyle dikkati çekiyor.

        13

        THY Avrupa Ligi'nde sezonun en iyi ilk 5'ine seçilen Bogdanovic ve Udoh, aynı zamanda sarı-lacivertlilerin de en skorer oyuncuları oldu.

        14

        Bogdanovic 14,5, Udoh ise 12 sayı ortalamasıyla sezon içinde takımlarına katkıda bulundu.

        15

        Bogdanovic özellikle play-off serisinde Panathianikos Superfoods potasına gönderdiği ortalama 19,3 sayıyla ön plana çıktı.

        16

        Udoh ise THY Avrupa Ligi'nde hem ribauntta hem de blok istatistiklerinde zirvede yer aldı.

        17

        Tecrübeli uzun oyuncu, 7,6 ribaunt ve 2,1 blok ortalamasıyla Avrupa Ligi'nin bu istatistiklerde en iyisi oldu.

        18

        Sarı-lacivertli basketbolcu, Dörtlü Final'e kalan ekipler arasında CSKA Moskovalı Nando De Colo'dan sonra en fazla verimlilik puanına sahip oyuncu olmayı başardı

        19

        Sarı-lacivertli takımın en fazla asist yapan ismi ise 4,6 ortalamayla Yunan oyun kurucu Kostas Sloukas oldu.

        20

        Fenerbahçe, Dörtlü Final'de karşılaşacağı Real Madrid ile son 3 yıldaki rekabetiyle dikkati çekiyor.

        21

        2014-2015 sezonunda Dörtlü Final yarı final maçında rakibine yenilen Fenerbahçe, 2015-2016'da Real Madrid karşısında etkili bir performans gösterdi.

        22

        Normal sezonda yaptığı 2 maçın 1'ini kazanan sarı-lacivertliler, çeyrek finalde karşılaştığı eflatun-beyazlıları 3 müsabakada da mağlup etti.

        23

        Bu sezon yapılan iki maçta takımlar birer galibiyet aldı.

        24

        Dünyaca ünlü Sırp başantrenör Zeljko Obradovic'in çalıştırdığı Fenerbahçe'nin kadrosunda şu basketbolcular bulunuyor: Ali Muhammed, Melih Mahmutoğlu, Ahmet Düverioğlu, Barış Hersek, Egehan Arna, Berk Uğurlu (Türkiye), Ekpe Udoh, James Nunnally (ABD), Pero Antic (Makedonya), Bogdan Bogdanovic, Nikola Kalinic (Sırbistan), Anthony Bennett (Kanada), Kostas Sloukas (Yunanistan), Jan Vesely (Çekya), Luigi Datome (İtalya).

        25

        F4'ÜN EFENDİSİ OBRA

        Fenerbahçe Coachu Zeljko Obradovic, THY Euroleague’deki 22. sezonunda, 16. kez Final-Four oynayacak.

        26

        Daha önce Panathinaikos’la 8, Fenerbahçe ve Real Madrid’le 2, Partizan, Benetton ve Joventut Badalona ile birer kez Final-Four’da yer alan Sırp başantrenör, kupayı 8 kez kazanarak bu alanda ilk sırada yer alıyor.

        27

        Obra, şu ana kadar oynadığı 10 finalde sadece geçen sezon F.Bahçe ile ve 2001’de Panathinaikos ile kaybetmişti.

        31

        THY Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final'de üst üste üçüncü kez yer alacak Fenerbahçe'nin kadrosunda bulunan 15 oyuncudan 12'si bu seviyede daha önce en az bir kez yer aldı.

        32

        İki yıl önce Madrid'de düzenlenen Dörtlü Final'de 3, geçen sezon Berlin'de 7 tecrübeli oyuncuyla mücadele eden sarı-lacivertlilerde bu sayı İstanbul'daki organizasyonda 12'ye çıktı.

        33

        Sarı-lacivertli basketbolcular Ekpe Udoh, Melih Mahmutoğlu, Pero Antic, Bogdan Bogdanovic, Kostas Sloukas, Nikola Kalinic, Jan Vesely, Ali Muhammed, Luigi Datome, fazla forma şansı bulamayan Barış Hersek ile genç oyuncular Berk Uğurlu ve Egehan Arna, geçen sene olduğu gibi yine Dörtlü Final heyecanını Fenerbahçe'yle yaşayacak.

        34

        Fenerbahçe'nin en tecrübeli ismi kariyerinde iki Avrupa şampiyonluğu bulunan Yunan oyuncu kurucu Sloukas oldu. Geçen sezon başında Olympiakos'tan Fenerbahçe'ye transfer olan 26 yaşındaki basketbolcu, 3'ü Yunan ekibinde olmak üzere 5. kez Dörtlü Final için parkeye çıkacak.

        35

        Sloukas'ı 4. defa Dörtlü Final'de yer alacak Makedon oyuncu Pero Antic ile Çek basketbolcu Jan Vesely takip etti. Dörtlü Final'in diğer tecrübeli isimleri ise bu seviyedeki bütün deneyimlerini Fenerbahçe formasıyla yaşadı.

        36

        Bogdan Bogdanovic, Melih Mahmutoğlu üçüncü, Ekpe Udoh, Nikola Kalinic, Ali Muhammed, Luigi Datome, Barış Hersek, Berk Uğurlu ve Egehan Arna ise ikinci kez sarı-lacivertli formayla Dörtlü Final'de yer alacak.

        37

        Fenerbahçe'nin kadrosunda Avrupa Ligi şampiyonluğu elde etmiş iki isim bulunuyor. Sarı-lacivertli takımda Sloukas ve Antic, daha önce ikişer kez Avrupa'nın en büyük kupasını havaya kaldırdı.

        38

        İki isim, Olympiakos'ta forma giyerken 2011-2012 ve 2012-2013 sezonlarında kupayı birlikte kazandı. Fenerbahçe'nin tecrübeli isimleri Sloukas ve Antic, İstanbul'da 5 yıl önce yaşadıkları zaferi bu sefer Fenerbahçe formasıyla tekrarlamak istiyor.

        39

        REAL'İN 9 ŞAMPİYONLUĞU VAR

        İstanbul'da bu akşam başlayacak ve Türkiye'den Fenerbahçe'nin yanı sıra Rusya'nın CSKA Moskova ile Yunanistan'ın Olympiakos takımlarının yer aldığı Dörtlü Final'e katılacak Real Madrid, 10. şampiyonluğunu hedefliyor.

        40

        İspanyol ekibi, 1958 yılından bu yana düzenlenen Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en prestijli organizasyonunda 1963-1964, 1964-1965, 1966-1967, 1967-1968, 1973-1974, 1977-1978, 1979-1980, 1994-1995 ve 2014-1915 sezonlarını şampiyon tamamladı. Real Madrid, 9 şampiyonluğun yanı sıra 8 ikincilik, 3 üçüncülük ve 9 dördüncülük elde etti.

        41

        Real Madrid, 16 takımla oynanan normal sezonu lider tamamladı. İyi başladığı sezonda bir ara 9 maçlık galibiyet serisi de yakalayan eflatun-beyazlı takım, 30 karşılaşmada 23 galibiyet, 7 mağlubiyet aldı. İspanyol ekibi, toplamda 2 bin 585 sayıyla en fazla skor üreten ikinci takım oldu.

        42

        İlk kez 16 takımlı lig usulüne göre oynanan THY Avrupa Ligi'nde normal sezonu lider tamamlayan Real Madrid, play-off'ta Darüşşafaka Doğuş'u eledi. Play-off'a 8. sıradan giren Darüşşafaka Doğuş ile karşılaşan Real Madrid, beş maç üzerinden oynanan çeyrek final serisinin 4. müsabakasında 3 galibiyete ulaşarak, adını Dörtlü Final'e yazdırdı.

        43

        Real Madrid'de İspanyol oyun kurucu Sergio Llull sezonun "en iyi 5"ine seçildi. THY Avrupa Ligi'nde takımının istatistik lideri olan Llull, maç başına 16,4 sayı ortalamasıyla mücadele etti. 29 yaşındaki basketbolcu, 5,9 sayı ortalamasıyla ön plana çıktı. Llull, maç başına ortalama 16,8'lik verimlilik puanıyla takımının en iyisi oldu.

        44

        Real Madrid'in 18 yaşındaki oyuncusu Luka Doncic, THY Avrupa Ligi'nde 2016-2017 sezonunun yükselen yıldızı seçildi. Doncic, başantrenörlerin katıldığı oylama sonucunda 22 yaş ve altındaki basketbolculara verilen "yükselen yıldız" ödülüne layık görüldü. THY Avrupa Ligi'nde bu sezon çıktığı 33 maçta ortalama 19 dakika 54 saniye sahada kalan Sloven basketbolcu, 8,1 sayı, 4,5 ribaunt, 4,3 asist istatistikleriyle oynadı.

        45

        Real Madrid, Dörtlü Final'de karşılaşacağı Fenerbahçe ile son 3 yıldaki rekabetiyle dikkati çekiyor. 2014-2015 sezonunda Dörtlü Final yarı final maçında Fenerbahçe'yi mağlup eden İspanyol temsilcisi, 2015-2016 sezonunda sarı-lacivertliler karşısında varlık gösteremedi. Real Madrid ile Fenerbahçe arasında bu sezon yapılan iki maçta takımlar birer galibiyet aldı.

        46

        İspanyol başantrenör Pablo Laso'nun yönettiği Real Madrid'in kadrosunda şu oyuncular bulunuyor: Jeffery Taylor (İsveç), Sergio Llull, Alex Suarez, Felipe Reyes, Rudy Fernandez (İspanya), Trey Thompkins, Othello Hunter, Jaycee Carroll, Dontaye Draper, Anthony Randolph (ABD), Dino Radoncic (Karadağ), Gustavo Ayon (Meksika), Jonas Maciulis (Litvanya), Luka Doncic (Slovenya), Andres Nocioni (İtalya).

        47

        EV SAHİBİ AVANTAJI

        Ev sahipleri bir adım önde Euroleague tarihinde, kendi kentinde düzenlenen Final-Four’a katılan ekipler yüksek oranla kupaya uzanıyor...

        48

        İlk yıllar çift maç üzerinden yapılan finaller, daha sonra tarafsız sahada tek maç olarak 1987’ye kadar oynandı. 1988 yılında ise Final Four sistemi başladı.

        49

        İlk kez 1988’de Belçika’nın Gent şehrinde gerçekleştirilen Final-Four formatında 6 takım seyircisi önünde oynadı.

        50

        Bunlardan Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Panathinaikos ve Real Madrid kendi evinde şampiyonluk sevincini yaşarken, Bologna ve CSKA kupayı sahasında yitirdi.

        51

        Sinan Erdem ikinci kez THY euroleague Final-Four 2017’nin yapılacağı Sinan Erdem Salonu, tarihinde ikinci kez bu önemli organizasyona ev sahipliği yapacak.