Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Basketbolda bu sezon Avrupa kupalarında mücadele edecek 16 Türk takımı, kadrolarını yerli ve yabancı birçok yeni isimle güçlendirdi. - Basketbol Haberleri

        Avrupa arenasında boy gösterecek takımlardan bazıları teknik heyetlerinde de değişikliğe giderken, takımlar toplamda 91 yeni sporcuyu kadrolarına dahil ederek hedefledikleri başarıya ulaşmaya çalışacak. Avrupa basketbolunun en önemli organizasyonu olan THY Avrupa Ligi'nde yeni sezon için geri sayım hızla sürüyor. Basketbol severlerin heyecanla beklediği organizasyonda, bu sezon Türkiye'yi Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes ve Beko Basketbol Ligi'nin son şampiyonu Beşiktaş temsil edecek. THY Avrupa Ligi'nde yeni sezon için iddialı bir kadro kuran Fenerbahçe Ülker, (A) Grubu'nda Panathinaikos (Yunanistan), Real Madrid (İspanya), Khimki Moskova Region (Rusya), Union Olimpija (Slovenya) ve ön eleme grubundan gelecek takımla mücadele edecek. Sezon öncesinde İtalyan antrenör Simone Pianigiani ile anlaşan sarı-lacivertliler, kadrosunu Mike Batiste, Romain Sato, Mike Batiste, Bo McCalebb ve David Andersen gibi dünya ve Avrupa basketbolunun yakından tanıdığı yıldız isimlerle güçlendirdi. Fenerbahçe Ülker, yerli transferinde ise (A) Milli Takım'ın önemli isimlerinden İlkan Karaman'ı da renklerine bağladı.

        THY Avrupa Ligi'ndeki diğer Türk temsilcilerinden Anadolu Efes ise (C) Grubu'nda Olympiacos (Yunanistan), Caja Laboral (İspanya), Zalgiris Kaunas (Litvanya), EA7 Emporio Armani (İtalya) ve Cedevita Zagreb (Hırvatistan) takımlarıyla karşılaşacak. Bu sezon için kadrosunda önemli bir revizyona giden Anadolu Efes, Türk basketbolunun başarılı antrenörlerinden Oktay Mahmuti ile anlaşırken, Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nin (NBA) önemli oyun kurucularından Jordan Farmar'ı da renklerine kattı. Lacivert-beyazlılar ayrıca, Birkan Batuk, Semih Erden, Jamon Gordon ile anlaşma sağladı. Basketbolda geçen sezon FIBA EuroChallenge Kupası, Beko Basketbol Ligi, Spor Toto Türkiye Kupası olmak üzere 3 kulvarda da mutlu sona ulaşan Beşiktaş, kulüp tarihinde ilk kez THY Avrupa Ligi'nde mücadele etmenin heyecanını yaşayacak. Beko Basketbol Ligi'nde geçen sezonu şampiyon tamamlayarak ligde yer alma hakkını kazanan siyah-beyazlılar, (D) Grubu'nda Barcelona Regal (İspanya), CSKA Moskova (Rusya), Partizan (Sırbistan), Lietuvos Rytas (Litvanya) ve Brose Baskets (Almanya) ile eşleşti.

        Türkiye'yi yıllarca yurt dışında başarıyla temsil eden Erman Kunter'i antrenör koltuğuna oturtan Beşiktaş, oyuncu transferinde ise Tutku Açık, Patrick Christopher, Muratcan Güler, Cevher Özer, Gasper Vidmar, Damir Markota, Curtis Jerrells ve Vladimir Dasic'i kadrosuna kattı.

        THY Avrupa Ligi'nde normal sezon karşılaşmaları 11-12 Ekim'de başlayacak ve 13-14 Aralık'ta sona erecek. Yapılan statü değişikliği sonrasında bu sezon Top 16 Turu, 8'er takımdan oluşan iki grupta oynanacak. 27-28 Aralık tarihinde başlayıp, 4-5 Nisan'da tamamlanacak olan Top 16 grupları için kura çekilmeyecek ve takımlar normal sezondaki grup sıralamalarına göre Top 16'da (E) ya da (F) Grubu'nda yer alacak.

        FIBA EuroChallenge Kupası

        FIBA Eurochallenge Kupası'nda 2012-2013 sezonunda Türkiye'yi Pınar Karşıyaka temsil edecek. Aliağa Petkim ve Tofaş ise ön elemeleri geçerek gruplara kalmaya çalışacak. Kupada (A) Grubu'nda yer alan Pınar Karşıyaka, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nden KR ETHA Engomi Nicosia, Slovenya'dan KA Novo Mesto ve elemelerden gelen takımla karşılaşacak. Yeni sezonda antrenör Ufuk Sarıca ile anlaşan Pınar Karşıyaka, kadrosunu Evren Büker, Ümit Sonkol, Will Thomas, Jon Diebler, Soner Şentürk, Bobby Dixon, Caner Topaloğlu, Bora Hun Paçun ve Alade Aminu ile güçlendirdi.

        ULEB Avrupa Kupası

        ULEB Avrupa Kupası'nda Türkiye, bu sezon Galatasaray Medical Park ve Banvit tarafından temsil edilecek. Geçen sezon THY Avrupa Ligi'nde sergilediği başarılı performansla dikkatleri üzerine çeken Galatasaray Medical Park, bu sezon oldukça iddialı bir ekiple Avrupa arenasında boy gösterecek. Antrenör Ergin Ataman önderliğinde geçen sezon ki başarısını bu seneye de taşımaya çalışacak sarı-kırmızılılar, Engin Atsür, Cenk Akyol, Erwin Dudley, Jamont Gordon, Milan Macvan, Boniface N'Dong, Henry Domercant ve David Hawkins'i transfer etti. Beko Basketbol Ligi'nin başarılı ekiplerinden Banvit ise Sammy Meija, Vladimir Stimac, Duşan Cantekin, ve Tufan Önen ile Avrupa macerası öncesinde kadrosunu güçlendirdi. ULEB Avrupa Kupası'nda gruplar ve fikstür kuraları 7 Aralık'ta belirlenecek.

        FIBA Kadınlar Avrupa Ligi

        FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde 2012-2013 sezonunda Türkiye'yi Tarsus Belediye, Fenerbahçe ve Galatasaray temsil edecek. Kadın basketbolunun Avrupa'daki en önemli organizasyonunda Tarsus Belediye, Rivas Ecopolis (İspanya), Sparta&K M. R. Vidnoje (Rusya), Bourges Basket (Fransa), Wisla Can-Pack Krakow (Polonya) ve BK Brno (Çek Cumhuriyeti) ile eşleşti. (B) Grubu'nda yer alacak Fenerbahçe'nin rakipleri de Uniqa Euroleasing Sopron (Macaristan), Famila Schio (İtalya), Nadezhda (Rusya), Good Angels Kosice (Slovakya), CSM Targoviste (Romanya) ve Arras Pays d'Artois (Fransa) oldu. (C) Grubu'nda yer alan Galatasaray ise UMMC Ekaterinburg (Rusya), Uni Györ (Macaristan), USO Mondeville Basket (Fransa), CCC Polkowice (Polonya), Novi Zagreb (Horvatistan), ZVVZ USK Prag (Çek Cumhuriyeti) ve Perfumerias Avenida (İspanya) ile bir üst tura çıkmak için mücadele edecek.

        Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde geçen sezon üst üste 7. şampiyonluğunu yaşayan Fenerbahçe, Türkiye'de ve Avrupa'da başarılı bir sezon geçirmek adına önemli isimleri kadrosuna kattı. Yeni sezon için Avrupa basketbolunun önde gelen antrenörlerinden Roberto Iniguez De Heredia ile anlaşan sarı-lacivertliler, Agnieszka Bibrzyck, Anastasiya Verameyenka ve milli pivot Yasemin Horasan'ı renklerine bağladı.

        Transfer sezonunu en hareketli geçiren takımlardan olan Galatasaray ise yurt içi ve yurt dışından birçok oyuncuyu kadrosuna kattı. Antrenör koltuğuna Ekrem Memnun'u getiren sarı-kırmızılılar, Ann Wauters, Sancho Lyttle, Lindsay Whalen, Nevriye Yılmaz, Özge Yavaş ve Şebnem Kimyacıoğlu transferleriyle iddialı bir kadro oluşturdu.

        FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde ilk kez mücadele edecek Tarsus Belediye ise yerli ve yabancı oyuncu transferiyle kadrosunu adeta baştan aşağı değiştirdi. Tarsus Belediyespor yeni sezonda Deniz Çolakoğlu, Melisa Can, Amaya Valdemoro, Cindy Lima, Deniz Boz, Seda Tabakçı, Danielle Robinson, Delisha Milton-Jones ile anlaşmaya vardı.

        FIBA Kadınlar Avrupa Kupası

        Kayseri KASKİ'nin geçen sezon final oynayarak büyük bir başarıya imza attığı FIBA Kadınlar Avrupa Kupası'nda Türkiye, bu sezon 5 takımla temsil edilecek.

        (B) Grubu'nda Olimpia (Belarus), Hainaut Basket (Fransa) ve Lotto Yonug Cats (Belçika) ekipleriyle karşılaşacak TED Ankara Kolejliler, kadrosunu Tuğçe Canbaz (Kayseri KASKİ), Duygu Fırat (Tarsus Belediye), Tuğçe Murat (Samsun Basketbol), Aysu Keskin (Güre Belediye), Jeanette Pohlen (Tarsus Belediye), Makbule Amachree (Homend Antakya Belediye) ve Ana Dabovic ile güçlendirdi.

        Mersin Büyükşehir Belediyesi ise (C) Grubu'nda Spartak Noginsk (Rusya), Tarbes GB (Fransa) ve Belfius Namur (Belçika) ile bir üst tura çıkmak için mücadele verecek. Mersin temsilcisi, yeni sezon öncesinde kadrosuna Balım Akbulak (İzmir BŞB), Merve Aydın (İstanbul Üniversitesi), Seda Erdoğan (Ceyhan Belediyesi), Ecem Güler (Optimum TED Ankara Kolejliler), Oksana Zakaluzhnaya (Rusya-Nadezhda), Barbara Turner (Kayseri KASKİ) ve Gülşah Çelebi'yi (Samsun Basketbol) kattı.

        (E) Grubu'nda Horizont (Belarus), Södertalje (İsveç) takımlarıyla mücadele edecek Kayseri KASKİ, kadrosunu Tuğba Taşçı (Beşiktaş), Begüm Dalgalar (Tarsus Belediye), Asjha Jones (İspanya-Rivas Ecopolis), Nicky Anosike (İsrail-Ramat Hasharon), Nuria Martinez (İtalya-Umbertide), Evinthia Maltsi (Polonya-Polkowice), Ayşegül Günay (Çankaya Üniversitesi) ile güçlendirdi.

        (F) Grubu'nda mücadele edecek BOTAŞ Spor ise Dynamo Kursk (Rusya) ve Dunav 8806 (Bulgaristkan) ile karşılaşacak. BOTAŞ Spor, kadrosuna Dilek Ünüvar (Mersin BŞB), Saynur Tozlu (Optimum TED), Korel Engin (Beşiktaş), Dalma Ivangi (Macaristan-Pecz), Christi Thomas (Mersin BŞB), Katarina Ristic (İsrail Ligi) gibi isimleri kattı.

        (H) Grubu'nda bulunan Homend Antakya Belediyesi ise Ruzomberok (Slovakya), Elitzur Ramla (İsrail) ve Kibirkstis (Litvanya) takımlarıyla eşleşirken, kadrosuna, İlsu Darıcıoğlu (Beşiktaş), Lucie Melek Bouthors (Optimum TED Ankara Kolejliler), Naile Çırak (BOTAŞ Spor), Jolene Anderson (Polonya-Lotos Gdynia), Shekinna Stricken (Tenessee-Seattle), Dubravka Dacic (Taranto), Jana Vesela, Dilara Tongar (Opimum TED Ankara Kolejliler) takviyelerini yaptı.

        FIBA Kadınlar Avrupa Kupası'nda ilk tur grup karşılaşmaları, 25 Ekim'de başlayacak ve 29 Kasım'da sona erecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ