Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol A Milli Erkek Basketbol Takımı'nda başantrenör Bogdan Tanjevic ile yollar ayrıldı - Basketbol Haberleri

        Slovenya'da devam eden 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda ilk turda elenerek düş kırıklığı yaşayan A Milli Takım'da başantrenör Bogdan Tanjevic'in ikinci dönemi sona erdi.

        Türk Milli Takımı ile ilk kez 20 Mayıs 2004'de resmi sözleşme imzalayan Tanjevic, ilk döneminde 15. Akdeniz Oyunları, 15. Dünya Şampiyonası, 34, 35 ve 36. Avrupa Şampiyonası finallerinin ardından Türkiye'deki 16. Dünya Şampiyonası'nda da milli takımın başında görev yaptı.

        2010 Dünya Şampiyonası'ndan sonra rahatsızlığı nedeniyle başantrenörlük görevinden ayrılan Tanjevic, kendisinin yerine başantrenör olan Orhun Ene'nin görevini bırakmasının ardından 2013 Avrupa Şampiyonası elemeleri öncesinde yeniden başantrenörlük görevine getirildi.

        Karadağlı teknik adam, ikinci döneminde 2013 Avrupa Şampiyonası elemeleri ve Mersin'deki 17. Akdeniz Oyunları'nda başarıyla görev yaptıktan sonra Slovenya'daki 38. Avrupa Şampiyonası'nda başarılı olamayınca, istifa etti.

        Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, bugün düzenlenen basın toplantısında Tanjevic'in istifasını kabul edeceklerini açıkladı.

        AVRUPA ŞAMPİYONLARI'NDA BAŞARILI OLAMADI

        Bogdan Tanjevic, Türkiye ile katıldığı 4 Avrupa Şampiyonası'nda başarılı sonuçlar alamadı.

        Türkiye, Tanjevic ile 2005 yılında katıldığı Sırbistan-Karadağ'daki 34. Avrupa Şampiyonası'nda, 4 maçın 3'ünde yenilip, birinde galip gelerek 9. oldu

        Tanjevic yönetimindeki milliler, İspanya'da 2007'de yapılan 35. Avrupa Şampiyonası'nı ise 6 maçta 1 galibiyet, 5 yenilgiyle 11. sırada tamamladı.

        Türkiye, Bogdan Tanjevic döneminde Polonya'da yapılan 2009 Avrupa Şampiyonası'na iyi başlayıp, ilk 5 maçını kazanmasına karşın, sonraki 4 maçı yitirerek, turnuvayı 8. sırada bitirdi. Bu organizasyon Tanjevic dönemindeki en başarılı Avrupa Şampiyonası olarak kayıtlara geçti.

        Tanjevic'in ikinci kez milli takımın başantrenörü olmasının ardından Slovenya'daki 2013 Avrupa Şampiyonası'na madalya umuduyla giden "12 Dev Adam", ilk turda 5 maçta 1 galibiyet, 4 yenilgi alarak turnuvaya erken veda etti.

        DÜNYA ŞAMPİYONASI'NDA İKİNCİLİK ELDE ETTİ

        Tanjevic döneminde ''12 Dev Adam'', 2010'da Türkiye'de yapılan 16. Dünya Şampiyonası'nda ikinci olarak tarihindeki en büyük başarısını elde etti.

        Tanjevic yönetiminde Japonya'da yapılan 2006 Dünya Şampiyonası'nda 9 maçta 6 galibiyet, 3 yenilgiyle dünya altıncısı olan milliler, Türkiye'de yapılan 2010 Dünya Şampiyonası'nda 8 maçta 8 galibiyetle yenilgisiz olarak finale yükseldi. Finalde ABD'ye 81-64 yenilen ''12 Dev Adam'' tarihinde ilk kez dünya ikincisi oldu.

        176 MAÇA ÇIKTI

        Bogdan Tanjevic, A Milli Basketbol Takımı ile 176 maç yaptı.

        Tanjevic yönetiminde toplam 176 maç yapan "12 Dev Adam", 101 maçta sahadan galibiyetle ayrılırken, 75 maçta ise rakiplerine yenildi.

        A Milli Takım, Karadağlı teknik adamın ilk döneminde yaptığı 134 maçın 75'ini kazanırken, 59 maçta ise salondan yenilgiyle ayrılmıştı. Tanjevic'in ikinci döneminde milli takım, yaptığı 42 maçın 26'sında galip geldi, 16'sınde mağlup oldu.

        17. AKDENİZ OYUNLARI'NDA ŞAMPİYONLUK YAŞADI

        İkinci döneminde genç bir kadro ile 2013 Avrupa Şampiyonası elemelerini geçerek, takımı Avrupa Şampiyonası'na götürmeyi başaran Tanjevic, 17. Akdeniz Oyunları'nda ise şampiyonluk sevinci yaşadı.

        Karadağlı teknik adam yönetimindeki milliler, Mersin'de haziran ayında yapılan Akdeniz Oyunları'nda oynadığı 5 maçı da kazanarak, şampiyonluğa ulaştı.

        AVRUPA ŞAMPİYONASI ELEMELERİNDE 3 YENİLGİ

        Türkiye, Tanjevic döneminde yaptığı Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu maçlarında 3 yenilgi aldı.

        Tanjevic yönetiminde 20 eleme grubu maçı yapan milliler, 17 galibiyet alırken, 3 maçta sahadan yenilgiyle ayrıldı.

        34. Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Bosna Hersek, Estonya ve Hollanda ile E Grubu'nda yer alan ''12 Dev Adam'', 6 maçını da kazanarak, finallere katılmaya hak kazandı. 36. Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde ise Fransa, Ukrayna ve Belçika ile C Grubu'nda mücadele eden Tanjevic yönetimindeki Türkiye, yine 6 maçını da kazanarak, finallere katılma hakkı elde etti.

        2013 Avrupa Şampiyonası Elemeleri F Grubu'nda ise gençlerden kurulu bir kadroyla mücadele eden milliler, 8 maçta 5 galibiyet, 3 yenilgi aldı ve grup ikincisi olarak Avrupa Şampiyonası'na katılmayı başardı.

        TURGAY DEMİREL AÇIKLADI

        Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, A Milli Basketbol Takımı'nın 2013 Avrupa Şampiyonası'nda ortaya koyduğu performansın ardından milli takım teknik heyetinde değişime gidileceğini belirterek, "Sayın Tanjevic'in istifasını yönetim olarak kabul edeceğiz" dedi.

        Demirel, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda düzenlenen değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, alınan kötü sonucun ardından milli takım teknik yapılanmasıyla ilgili değişime gitme kararı aldıklarını belirtti. Tanjevic'e, Türk ve dünya basketboluna yaptığı katkılardan dolayı teşekkür eden Demirel, şunları söyledi:

        "Milli takımımızın teknik yapılanmasıyla ilgili, tamamen yeni bir değişime gidileceğini açıklamak istiyorum. Sayın Tanjevic'in istifasını yönetim olarak kabul edeceğimizi sizlere de duyurmak istedim. Kendisi Türk basketboluna 2004 yılından beri, dünya basketboluna 51 yıldır hizmet eden önemli bir basketbol adamı, çok değerli bir insan. Benim çok sevdiğim ve saydığım bir kişi. Son Rusya maçından önce soyunma odasında 9 Eylül 2013 tarihinde 51. yılıyla ilgili bir pasta kesildi. Tam 51 yıl önce 9 Eylül'de ilk defa 16 yaşındayken A takımla beraber basketbol kariyerine başlamış, 24 yaşında bırakmış. O günden itibaren antrenör olarak başarılar elde etmiş. Kendisine hepinizin huzurunda Türk ve dünya basketboluna katkıları için teşekkür ediyorum. Hastalığından sonra bu sorumlulukları üstlendi. Fedakarlıkları unutulmayacaktır. Gönül isterdi ki daha başarılı bir ortamda vedayı yapalım. Ama bu bir veda da değil. Mutlaka bize olan ilgisi ve yakınlığı da devam edecek."

        Turgay Demirel, Tanjevic'in ayrılmasından sonra yerli veya yabancı ayrımı yapmadan yeni antrenör için çalışmalara başlayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

        "Orhun Ene'nin milli takımdan ayrılmasından sonra yurt dışında hoca arayışımız oldu. Bu noktada mutlaka yabancı veya yerli olacak diye bir şey söylemedik. Ülkemizde bu görevi hak eden ve elde ettiği başarılarla bunu yapacağını kanıtlamış hocalarımız mevcut. Onlarla da görüşeceğiz. Belki bu Messina konusu nedeniyle olaylar çok uzadı. Dörtlü Final'in ardından açıklamayı umuyorduk ama sonra da play-off'lar başladı. Takımı tanıyan koçla devam etme fikri daha ağır bastı. Burada doğru tercihi yapmamış olabiliriz. Mili takım koçu seçmek son derece ciddi bir konu. Değerlendirmeyi yaparken pekçok faktör var. Önümüzdeki süreçle ilgili çok gecikmeden, yerli veya yabancı ayrımı yapmadan, süratli bir şekilde karar vermek istiyoruz. Onun yanında Tanjevic, her zaman bizim yanımızda olacak ama şu anda kendisinin bir görevi yok."

        "BU ŞAMPİYONA BİR 'OSMANLI TOKADI' GİBİ OLDU"

        Slovenya'da süren ve Türkiye'nin ilk turda elendiği 2013 Avrupa Şampiyonası'nın Türkiye adına birçok anlamı olduğuna vurgu yapan Demirel, şöyle konuştu:

        "Pekçok bakımdan 2013 Avrupa Şampiyonası'nın anlamı vardı. Hem, neredeyse 20 sene önce basketbola başlamış bir jenerasyonun katıldığı son şampiyona olması nedeniyle, hem de bugüne kadar yurt dışında kazanamadığımız madalyayı alma umuduyla hazırlıklara başladık. Özellikle bu sene ülkemizi elde edeceğimiz başarıyla sevindirmek ve 2010'da yaşadığımız duyguları yaşatmak amacıyla yola çıkmıştık. Oyuncularımızı seçerken, herkesin teknik kadronun radarında olacağını söylemiştik."

        Turgay Demirel, Avrupa Şampiyonası'nı çok iyi analiz ettiklerini vurgulayarak, "Buradan gerekli dersleri çıkarmaya çalışacağız. Bunu yapmak durumundayız. Bu şampiyona bir 'Osmanlı Tokadı' gibi oldu. Hiç beklemediğimiz bir turnuva yaşadık. Burada bir hata var. Bundan birçok etken var. Bunların hepsini değerlendirip, 16 ve 18 yaşında şampiyon olan oyuncuların bunları yaşamaması için çalışacağız. Bunu da yapmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

        "HER TÜRLÜ ÇALIŞMAYI YAPMAK VE DOĞRUYU BULMAK ZORUNDAYIZ"

        Başkan Demirel, A Milli Takım'ın yeniden yapılanması konusunda önemli kararlar aldıklarını söyledi.

        2013 Avrupa Şampiyonası'nda Finlandiya karşısındaki yenilgi ve arka arkaya aldıkları mağlubiyetlerle hayal kırıklığıyla sonuçlandığını vurgulayan Demirel, şunları dile getirdi:

        "Sporun içinde iyi ve kötü günler var. Burada önümüzdeki süreçle ilgili almamız gereken bir takım kararlar olduğunu biliyoruz ve almaya başladık. Milli takımımızda teknik açıdan yeni bir yapılanmaya gideceğimizi açıklamak istiyorum. Diğer kararımız, milli takımlarla ilgili olarak yürüttüğümüz metotları tekrar değerlendireceğiz. Milli takımlarımızın başarısı, daha çok gencin bu sporu seçmesi için çok önemli. Şu anda geldiğimiz noktadan yanlışlarımızı değerlendirmek durumundayız. Türk basketbolumuzdaki arkadaşlarımızla değerlendirmek istiyoruz. Sporcularımızın iyi hazırlanmalarına ve istekli olmalarına rağmen neden bu olayı değiştiremediğini, nasıl bir oyuncu yapısı geliştirmemiz gerektiğini bulmamız gerekiyor. Bu önümüzdeki birkaç seneyi, milli takımlar ve kulüpler olarak düzgün bir şekilde yönetmemiz gerek. Bu anlamda her türlü çalışmayı yapmak ve doğruyu bulmak zorundayız."

        "HİDAYET, MADALYA ALMAK İÇİN FEDAKARLIKTA BULUNDU"

        A Milli Takım'ın kaptanı Hidayet Türkoğlu'nun Türk basketbolunda birçok ilki başardığını anlatan Turgay Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Hidayet, 13 senesini NBA'de geçirerek, Dirk Nowitzki'den sonra en fazla oynayan Avrupalı basketbolcu oldu. Sadece 2006'da Dünya Şampiyonası'nda bulunamadı. Onun dışında her yaz çalışmalarda yer aldı. O anlamda 300 kez milli formayı giymesi ve arkadaşlarıyla Türk gençlerine örnek olması nedeniyle kendisine teşekkür ediyorum. Aşırı istek sonucunda işlerin iyi gitmediği oluyor. Hidayet'in de ne kadar başarılı olmak istediğini biliyorum. O da mili takımın kaptanı olarak bir madalya almak hayaliyle, 5 ay önce doğmuş kızını 3 ay görmeyerek bir fedekarlıkta bulundu. Gönül burada iyi performansını konuşmayı isterdi ama hiçbir kötü performans bir sporcunun yaptıklarını unutturamaz. Hidayet'in geldiğimiz bu noktada büyük katkıları var, kendisine teşekkür ediyorum."

        "FIBA, TÜRKİYE'NİN DÜNYA ŞAMPİYONASI'NDA OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

        Demirel, 2013 Avrupa Şampiyonası'nda gösterdiği kötü performansın ardından 2014 Dünya Şampiyonası'na katılmak için "wild kart" (Katılım hakkı) ihtiyacı duyan milli takımın, FIBA tarafından şampiyonaya alınmak istendiğini belirterek, "Wild kart konusunu yönetimle ve yeni gelecek teknik kadro ile değerlendireceğiz. Türkiye Basketbol Milli Takımı, FIBA tarafından Dünya Şampiyonası'nda olması gerektiği düşünülen bir takım. Dünya sıralamasında yedinciyiz. Bunu daha iyi yerlere götürmek için sorumluluğumuz var" şeklinde görüş belirtti.

        TBF olarak dopinge karşı uzun yıllardır kati kurallar uyguladıklarını bildiren Turgay Demirel, dopingin spora yakışmayan bir konu olduğunu genç sporculara da anlatmaya çalıştıklarını ve bununla alakalı kulüplerin de aynı hassasiyeti taşıması gerektiğini vurgulayarak sözlerini tamamladı.

        "SORUMLULUK BENİM"

        A Milli Basketbol Takımı'nın aldığı kötü sonuçların ardından istifa eden ve istifasının Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Yönetim Kurulu tarafından kabul edileceği bildirilen başantrenör Bogdan Tanjevic, ay-yıldızlı takımın 2013 Avrupa Şampiyonası'nda ilk turda elenmesinin sorumluluğunu üstlendiği söyledi.

        Tanjevic, Abdi İpekçi Spor Salonu'nda TBF Başkanı Turgay Demirel, TBF Yönetim Kurulu Üyesi ve A Milli Takım Menajeri Harun Erdenay ve A Milli Takım Kaptanı Hidayet Türkoğlu'nun katıldığı ve 1 saat 40 dakika süren değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

        A Milli Takım'ın Slovenya'daki şampiyonada aldığı kötü sonuçları kendisinin daha çok ikinci turu düşünmesine bağlayan Tanjevic, şöyle konuştu:

        "Bu kötü sonuçtaki tüm sorumluluğu üzerime alıyorum. Başta federasyon olmak üzere herkes çok iyi bir ortamda koçluk yapmamı sağladı. Her şey benim için idealdi. Maç programı avantajımıza olmasına rağmen olmadı. Çok iyi bir teknik ve idari ekibimiz var. Sağlık ekibimiz, bence Avrupa'nın en iyisi ve hazırlık döneminde çok iyi işler çıkardı. Burada benim hatalarımdan söz edebiliriz. Açıkçası ilk turu kolay geçeceğimize inandığım için daha fazla 2. tur ve yarı final maçlarına hazırlanmıştım."

        "KONUŞMALARIM, OYUNCULARIMIN MAÇLARA VE RAKİPLERE SAYGISINI AZALTTI"

        Oyuncularını zihinsel olarak şampiyonaya hazırlamada sıkıntı yaşadığını anlatan Tanjevic, şöyle konuştu:

        "Oyuncularla yaptığım toplantılarda İspanya ve Slovenya ile oynayacağımız ikinci tur maçlarına vurgu yaptım. Bu da oyuncularımın ilk turda oynadığımız maçlara ve rakiplere saygısını azalttı. Açıkçası bunun bedelini ilk maçta ödedik. Ben bile maçın içinde kaybedeceğimizi aklıma getirmedim. Sert savunmamızla ilk turun üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorduk. Ben de savunmamızla, sertliğimizle bu rakipleri nasıl geçemediğimizi anlamıyorum."

        Karadağlı teknik adam, şampiyona öncesinde ve sırasında sadece TBF'nin değil, oyuncuların da kendisine destek olduğunu vurgulayarak, "Burada sadece federasyonumuz değil aynı zamanda mili takım oyuncuları da bana destek oldu. Özellikle Hidayet Türkoğlu çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdi ve takıma en iyi şekilde liderlik yaptı. Benimle beraber bu masada oturan ve ailem gibi gördüğüm herkese teşekkür ediyorum. Ülkemi seviyorum. Geçirdiğim zor zamanlarda hep onların sevgisini hissettim" diye konuştu.

        Aday kadrodaki oyuncu tercihleri hakkında görüşlerini belirten Tanjevic, genç oyuncu Kenan Sipahi'yi fiziksel olarak tempo ve savunma sertliği anlamında yeterli olmaması nedeniyle Slovenya'ya götürmediğini aktardı.

        Tanjevic, Ömer Onan'ın sakatlanmasından sonra Kenan'ı tercih edebileceğini ancak yine temposu ve sertliğinden dolayı Birkan Batuk'u Slovenya'ya çağırdığını söyledi.

        TÜRKOĞLU: "TÜRK HALKINDAN TAKIM ADINA ÖZÜR DİLİYORUM"

        A Milli Takım Kaptanı Hidayet Türkoğlu, yıllardır kendilerini baş tacı yapan Türk halkından özür dilediklerini söyledi.

        Avrupa Şampiyonası'nda aldıkları kötü sonuçlara sporcular olarak en çok kendilerinin üzüldüğünü aktaran Türkoğlu, şöyle konuştu:

        "Burada olmak herkesi üzüyor. Bir sporcu olarak en çok üzülenler biziz. Buna herkesin inanmasını istiyorum. Sahada emek veren biziz. Aramızdaki maçlarda bile herkes kazanmak için sahaya çıkar. Bu noktalarda bulunmak bir sporcu olarak en çok bizi üzdü. İyi hazırlandık, gayet istekliydik. Kendimizi bu turnuvada iyi bir netice almaya hazırlamıştık. Türk Milli Takımı için yapılan eleştirileri kırmak istiyorduk ama maalesef işler istediğiniz gibi gitmiyor. Oyuncular olarak yıllardır bizi baş tacı yapan Türk halkına teşekkür etmek istiyoruz. Bizi her koşulda sahiplendiler, bize inandılar. Onları bu durumda bıraktığımız ve üzdüğümüz için takım adına özür diliyorum."

        "HEPSİ BU FORMA İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI"

        Deneyimli basketbolcu, Avrupa Şampiyonası'ndan ders çıkaracaklarını vurgulayarak, "Yıllardır bu ülkede başım dik yürüyebiliyorsam, bu formaya sahip çıktığımdandır. Burada bulunan tüm arkadaşlarım da aynı saygıyı ve değeri hak ediyor. Hepsi bu forma için elinden geleni yaptı. Her türlü eleştiriye açığız ama bunlar yapıcı, birleştirici olmalı ve kırmamalıdır. Zaten neyi iyi yapıp, neyi kötü yaptığımızı kendi aramızda tartışıyoruz. Burada en fazla kırılması gereken bize samimiyetle sahip çıkan Türk halkıdır" şeklinde konuştu.

        Sporcular olarak bu süreçte bazı şeyleri görme fırsatı yakaladıklarını aktaran "Hido", isim vermeden eski milli basketbolcu İbrahim Kutluay'ı eleştirerek, "Özellikle bizimle aynı durumları yaşamış, Milli Takım'ın kaptanlığını yapan büyüklerimiz, bu takıma sahip çıkması gerekirken, yapmış oldukları olumsuz eleştirilerle bizi çok üzdü. İnşallah kendisi bir ağabeylik yapar ve bu takımdaki sporculardan özür diler. Biz büyükler olarak her zaman gençlere örnek olmalıyız. Her koşulda bu milli takıma sahip çıkmayı bilen bir insanım. Bunun da bu şekilde devam edeceğinin kimsenin şüphesi olmasın" şeklinde görüş belirtti.

        ERDENAY'IN ZOR ANLARI

        Basın toplantısına katılanların oldukça gergin olduğu gözlenirken, A Milli Takım Menajeri Harun Erneday'ın bacağına giren kramp herkesi güldürdü.

        Değerlendirme toplantısı sırasında kendisine sorulan bir soruya cevap vermek isteyen Erdenay, bacağına giren kramp nedeniyle zor anlar yaşadı. Kısa süre izin isteyen Harun Erdenay'ın konuşmaya başlamasının ardından yeniden giren krampla "Uf" diye tepki vermesi salonda gülüşmelere neden oldu.

        Erdenay'ın konuşamaması üzerine Turgay Demirel, "Sağlık ekibi de burada yok. Bilseydik getirirdik" diye espri yaptı.

        Öte yandan, A Milli Takım'ın aldığı kötü sonuçların ardından sosyal paylaşım sitesindeki kişisel hesabından attığı mesajlarla tepki çeken Ener Kanter hakkında konuşan Erdenay, "Enes, milli takıma gelmek istemedi. Mazeret de bildirmedi ve 'Özür dilemeye ihtiyacım yok' dedi. Kendisi çok değerli bir oyuncu. Umarım ileride Türk kamuoyundan özür diler ve tekrar milli takım forması giyer" yorumunda bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ