Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Diğer Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı,12 Cesur Yürek Dünya 3’üncüsü oldu, Özgür Gürbulak - Basketbol Haberleri

        Aslı ÖZTÜRK/ HT CUMARTESİ

        aozturk@htgazete.com.tr

        Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız Güney Kore’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Dünya 3’üncüsü oldu. Millilerimizden Özgür Gürbulak ve İsmail Ar ise şampiyonanın “en iyi 5 oyuncusu” arasına seçildi.

        Almanya’nın Brezilya’da Dünya Kupası şampiyonu olması, Kuzey Korelilerin kendilerini şampiyon ilan etmesi konuşuladursun biz aynı günlerde ülkemiz adına çok gurur verici bir başarı elde ettik. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız 5-15 Temmuz tarihlerinde Güney Kore’nin Incheon kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda İspanya’yı 68-63 yenerek Dünya 3’üncüsü oldu. Sloganı “umut, tutku ve rekabet” olan turnuvaya 16 ülke, 500 sporcu katıldı. Millilerimizin gruptan çıkmak için oynayacakları son maç olan İtalya maçını izlemek için oradaydık. Sporcularımıza en büyük tribün desteğini, takımın tek sponsoru olan Garanti Bankası’nın Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere verdi, maç sonunda sesi kısılmıştı. Gerçi durum bizim için de pek farklı değildi. Hepimiz çok heyecanlıydık.

        BAŞKA ÇAREMİZ YOKTU

        Seul Havaalanı’na iner inmez yoğun bir sarmısak kokusu ve nemli hava üzerimize çöktü. Tabii başımıza gelen en kötü şey bu değildi. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız, biz uçaktayken Cezayir’e mağlup olmuş ve çeyrek final umutları mucizelere kalmıştı. Büyük bir hayal kırıklığı ve üzüntü içindeydik. Aynı gün içinde Kolombiya’nın Almanya’yı yenmesi, buna bağlı olarak da bizim İtalya’yı mağlup etmemiz gerekiyordu. 10 Temmuz günü maçın oynanacağı salona vardığımızda Kolombiya-Almanya maçının son çeyreği oynanıyordu ve Almanya öndeydi. Artık millilerimizin İtalya ile oynayacağı maçın Dünya Şampiyonası’ndaki son maçımız olacağından emindik. Ancak işler bir anda değişti ve maç Kolombiya’nın galibiyetiyle sonuçlandı. Artık her şey bizim elimizdeydi ve İtalya’yı yenmekten başka çaremiz yoktu...

        4 DAKİKADA ÇEYREK FİNALE ÇIKTIK

        Maça bir hayli kötü başladık. Hatta öyle ki ilk periyodu sadece 4 sayı yani 2 basketle kapattık. İtalya Milli Takımı son 4 dakikaya kadar farkı korumayı başardı. İşte ne olduysa o son 4 dakikada oldu. Milli takımımız bir anda canlanmış, motive olmuş ve maça asılmaya başlamıştı. aradaki farkı eşitledik, öne geçtik derken millerimiz son saniye basketiyle İtalya’yı 46-44 yendi ve çeyrek finale çıktık. Bu bir mucizeydi! Galibiyet akşamı kutlama yemeği için bir araya geldik. Kore mutfağına bir türlü alışamayan milli basketbolcularımızla İtalyan restoranında güzel bir yemek yedik. Tek şikâyetleri aşırı nemli hava ve alışamadıkları yemeklerdi. Onun dışında keyifleri yerindeydi. Akşam yemeğindeki mutluluk ve lezzetli yemekler millilerimizi motive etmiş olacak ki 12 Temmuz Cumartesi günü, daha önce tarihimizde hiç yenemediğimiz İngiltere’yi de 71-69 yenerek yarı finale çıktılar.

        ‘Avrupa takımları bizden korkuyor’

        Özgür Gürbulak, tekerlekli sandalye basketboluna 1998’de doğup büyüdüğü şehir olan İzmir’de başladı. 2002’de ilk kez milli formayı giydi. 2006’da Galatasaray’a transfer olan başarılı sporcu, bir ara Saran Anadolu’da oynadı ve ardından Galatasaray’a geri döndü. İki kez Avrupa’nın en değerli oyuncuları listesinde ilk 5’e giren Gürbulak hem Galatasaray’ın hem de A Milli Takım’ın kaptanı olarak görev alıyor. Gürbulak hırslı, azimli, kıvrak ve bunların neticesinde kariyeri başarılarla dolu bir sporcu. 12 Cesur Yürek’in kaptanıyla Seul’de buluştuk ve Dünya 3’üncülüğünü konuştuk.

        ■ Neredeyse elenmek üzere olduğunuz Dünya Şampiyonası’nı 3. tamamladınız.

        İnanılmaz mutluyum. Turnuvaya çok kötü başlamıştık. Umutlarımızın tükendiği, “Her şey bitti” dediğimiz anda yeniden mücadele etmeye başladık.

        Performansınızı böyle olumsuz etkileyen şey neydi?

        Uzun bir yol kat ettik. Seul’ün havası alışık olmadığımız derecede nemli. Yemek konusunda da büyük sıkıntılar yaşadık. Her gün de balık, hamburger yenmez ki!

        Tekerlekli sandalye basketbolu sert bir spor. Doğru mu gözlemlemişim?

        Sahanın içinde her şey olabiliyor. Daha önce iki defa parmağım kırıldı. 40 dakika kırık parmakla oynadığım oldu. Zor bir spor ama dışarıdan göründüğü kadar sert değil. Zorluk derecesini kategori olarak değerlendirmek gerekirse dünyada ilk onun içindeyiz. Altımızda demir bir sandalyeyle basket atmaya çalışıyoruz.

        ■ Şu an Dünya Şampiyonası için Seul’deyiz ama seyirci yok denecek kadar az...

        Şampiyona havası yoktu, coşku eksik. Türkiye’de ise her geçen gün ilgi artıyor. Özellikle 2005’te Galatasaray’ın bu işe girmesiyle durum çok değişti. Profesyonellik arttı.

        Oynamaktan en çok keyif aldığınız ülke hangisi?

        Almanya’da çok fazla Türk olduğu için orada çok maç yapıyoruz. İnsanlar çok ilgili. Tribünler dolu oluyor. Tabii 2012 Londra Olimpiyatları’nın atmosferi bambaşkaydı.

        ■ Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nde yabancı oyuncu olmaması gerektiğine dair tartışmalar var. Pozitif ayrımcılık mı yapmaya çalışıyorlar acaba?

        Hepimiz profesyoneliz. Oyuncu çeşitliliği ne kadar artarsa o kadar başarılı oluruz. Yabancıların bizi geliştirdiğine inanıyorum. Şöyle bir bakarsak 2009’dan önce milli takım bazında hiçbir başarımız yoktu. Bugün Dünya 3.’sü olduk. Çünkü ligimiz gelişti bu da milli takıma yansıdı.

        İşte 12 Cesur Yürek...

        ■ Sedat İncesu (Antrenör)

        ■ Özgür Gürbulak (Galatasaray)

        ■ İsmail Ar (Galatasaray)

        ■ Fikri Gündoğdu (Galatasaray)

        ■ Bestami Boz (Galatasaray)

        ■ Ferit Gümüş (Galatasaray)

        ■ Murat Yazıcı (Galatasaray)

        ■ Cem Gezinci (Galatasaray)

        ■ Kaan Deniz (Beşiktaş RMK Marine)

        ■ Deniz Acar (Beşiktaş RMK Marine)

        ■ Murat Aslanoğlu (Kardemir Karabükspor)

        ■ İbrahim Yavuz (KKTC Turkcell)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ