Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Futbolu Sepp Blatter 65. FIFA Kongresi'nde konuştu - Futbol Haberleri

        FIFA Başkanı Sepp Blatter, gözaltına alınan FIFA yetkililerinin suçlu bulunması halinde olayın kurumun tamamına mal edilemeyeceğini söyledi.

        İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen 65. FIFA Kongresi'nde konuşan Blatter, FIFA'nın zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, "Hafta içinde yaşanan son olaylar, futbolun üzerine gölge düşürdü. Kongrenin ertelenmesi bile gündeme geldi. Buna rağmen hala ayaktayız" dedi.

        FIFA'nın eski gücüne kavuşması için her üyenin desteğine ihtiyaç duyduklarını belirten 79 yaşındaki Blatter, "Bu, tabii ki kolay olmayacak. Sorunları çözmek istiyoruz. Bir günde olmayacak ama üye federasyonlarımızın desteğiyle bunu halledeceğiz" diye konuştu.

        Blatter, FIFA'nın daha şeffaf bir politikayla yönetilmesi gerektiğini kaydederek, "Sporun ruhunu yaralayan yolsuzluk, şike ve ırkçılık hala devam ediyor. Bunları ancak güçlerimizi birleştirerek çözebiliriz. Futbolda huzurun sağlanması için herkesin tatmin olacağı bir çözüm bulmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

        FIFA'nın karakteristik özelliklerini "disiplin, saygı ve fair-play" olarak sıralayan Başkan Blatter, "Futbolun üzerine sıçrayan çamurla itibarının düşmesine izin vermemeliyiz. Çünkü bu yanlış olur" şeklinde görüş belirtti.

        FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alındığı Zürih'te hafta içi düzenlenen operasyon hakkında da konuşan Blatter, "Gözaltına alınanlar suçlu bulunabilir. Böyle bir durumda, onların FIFA'nın tamamını temsil etmediği, kurumun saygı, disiplin ve takım ruhuyla örülen kurallarını unutan bireyler olduğu hatırlanmalı" ifadesini kullandı.

        Yapılan operasyon ve soruşturmanın kongre seçiminin 2 gün öncesine denk gelmesini manidar bulduğunu belirten Blatter, "Tesadüf sözcüğünü kullanmayacağım ama kafamda bazı ufak soru işaretleri var. Herkesten aynı şekilde etik davranmasını bekleyemeyiz" diye konuştu.

        İki gün sürecek kongrede, 4 dönemdir başkanlığını sürdüren İsviçreli Blatter ile 39 yaşındaki Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin yarışacak. Gizli oylamayla bugün sonuçlanacak seçimlerde, FIFA'ya bağlı 209 federasyon oy kullanacak.

        KİM NE KARAR VERDİ?

        X FIFA Başkanı Sepp Blatter'in yeniden seçilmesi halinde İngiliz futbol adamı David Gill'in başkan yardımcılığı görevini üstlenmeyeceği bildirildi.

        X İsviçre basını, FIFA yöneticilerine yönelik yapılan "yolsuzluk ve rüşvet" operasyonu nedeniyle FIFA Başkanı Sepp Blatter'in derhal istifa etmesini istiyor.

        X Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur, FIFA'nın güvenilirliğini sürdürmesinin "içindeki iltihabı akıtmasına" bağlı olduğunu söyledi.

        X Halil Özer'in yazısından: "TFF açıkça prensi destekleme kararına uyduğu gibi kulis çalışmalarının da tam göbeğinde."

        X Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF), 65. FIFA Kongresi'nde düzenlenen başkanlık seçiminin ertelenmesine karşı olduklarını açıkladı.

        X İngiltere Başbakanı David Cameron, FIFA'yla ilgili dün başlayan yolsuzluk operasyonunun ardından FIFA Başkanı Sepp Blatter'e yönelik istifa çağrılarına destek verdi.

        X İngiltere Başbakanı David Cameron, 65. FIFA Kongresi'ndeki başkanlık seçiminde, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin'i desteklediğini açıkladı.

        X Rusya, İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen ve yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi'nde 17 yıldır görevini sürdüren Sepp Blatter'i destekleyeceğini açıkladı.

        X UEFA İcra Kurulu: "FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65. FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi 6 ay içinde yapılmalı"

        X UEFA patronu Platini: Umuyorum Blatter kazanmaz, ben onun kazanmasını istemiyorum. Ona istifa etmesini gerektiğini söyledim. FIFA artık bu şekilde devam edemez, bu açık ve net. Yeter artık!

        X İrlanda Futbol Federasyonu, FIFA'da yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi'nde Joseph Sepp Blatter'e oy vermeyeceklerini açıkladı.

        X Başkanlık adaylığından çekilen Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag ile Portekizli eski yıldız futbolcu Luis Figo, Prens Hüseyin'e destek verecek.

        X Kuzey Amerika ülkeleri ABD’nin öncülüğünde tamamen oylarını prense verecek. Güney Amerika ise oy konusunda karmakarışık.

        X Yapılan hesaba göre UEFA ile hareket eden diğer ülkelerin oylarının toplamı, genelin yüzde 25’ini oluşturuyor.

        ÜRDÜN PRENSİ, İLK MÜSLÜMAN FIFA BAŞKANI OLMAYA ÇALIŞACAK

        Portekizli eski yıldız futbolcu Luis Figo ve Hollanda Kraliyet Futbol Federasyonu (KNVB) Başkanı Michael van Praag'ın çekilmesinin ardından FIFA başkanlık seçiminde Blatter'in karşısına tek aday olarak çıkacak Ali bin el-Hüseyin, öğrenim hayatının büyük bölümünü İngiltere ve ABD'de geçirdi.

        39 yaşındaki Ürdün Prensi, 1999'dan 2008'e kadar ağabeyi Ürdün Kralı II. Abdullah'ı korumakla görevli, Kraliyet Muhafızları'nın altındaki özel birimin kumandanlığını üstlendi.

        Prens Ali, 2008'de Ürdün Ulusal Güvenlik ve Kriz Yönetimi Merkezi'nin başına geçti. Sonrasındaysa hala görevini sürdürdüğü Ürdün Kraliyet Film Komisyonu ve Ürdün Futbol Federasyonu'nun başkanlığına geldi. Prens ayrıca Asya Futbol Federasyonu Asbaşkanı ve 13 üyesi bulunan Batı Asya Futbol Konfederasyonu Başkanı görevlerini de sürdürüyor.

        Garcia'nın 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası adaylıklarıyla ilgili hazırladığı raporun kamuoyuyla paylaşılması çağrısında bulunan birkaç FIFA yetkilisinden biri olan el-Hüseyin, kampanyasında başarılı olması durumunda FIFA tarihinin 9. başkanı olacak.

        El-Hüseyin ayrıca "ilk Müslüman ve Avrupa veya Amerika kıtası dışından seçilen ilk FIFA Başkanı" unvanlarını da alacak.

        FIFA'nın Blatter döneminde birçok skandala karıştığını savunan el-Hüseyin, kurumun gizlilik politikasını eleştirirken, seçilmesi halinde 10 yıllık bir reform programıyla kurumun iç yapısını değiştireceğini ifade ediyor.

        BLATTER 83 YAŞINA KADAR KALMAK İSTİYOR

        Dört dönemdir FIFA başkanlığını sürdüren 79 yaşındaki Blatter, 5. kez dünya futbolunun patronu olması halinde, göreve 4 yıl daha devam edecek. 1904'te kurulan FIFA'nın 8. başkanı Blatter böylece görevini devrettiğinde 82 yaşında olan 7. başkan Joao Havelange'dan daha yaşlıyken başkanlık koltuğunda oturmayı sürdürecek.

        Blatter ayrıca 33 yılla en uzun süre FIFA başkanlığı yapan Jules Rimet'yi de yaş bakımından geçecek. 3. FIFA Başkanı Rimet, görevini 81 yaşındayken Rodolphe Seeldrayers'e devretmişti.

        Başkanlığı öncesi FIFA'da aldığı görevler (1975-1981'de teknik sorumlu, 1981-1998'de genel sekreter) dışında 1972 ve 1976'daki olimpiyatların organizasyonu, İsviçre Buz Hokeyi Federasyonu genel sekreterliği, İsviçreli saat markası Longines'de yöneticilik gibi farklı pozisyonlarda çalışan Blatter ile 5. kez başkan seçilmek arasındaki en büyük engel, Katar'ın 2022 FIFA Dünya Kupası ev sahipliğine hak kazandığı süreçteki rüşvet iddiaları ile dün başlayan FIFA'daki rüşvet operasyonu olacak...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ