Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe İşte Fenerbahçe'nin rakibi - Futbol Haberleri
        1

        Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turundaki rakibi belli oldu. Temsilcimiz bu turda, Ukrayna'nın Shaktar Donetsk takımıyla karşı karşıya gelecek

        2

        Shaktar Donetsk'in teknik direktörü Türk futbolunun yakından tanıdığı Rumen teknik adam Mircea Lucescu. Daha önce Türkiye'de Beşiktaş ve Galatasaray ile şampiyonluk yaşayan deneyimli teknik adam, 2004'ten bu yana Ukrayna ekibini çalıştırıyor.

        3

        11 senelik Shaktar kariyerinde kulübüyle 8 lig şampiyonluğu, 5 Ukrayna Kupası ve 6 Ukrayna Süper Kupası zaferine ulaşan Luce'nin bir de Uefa Kupası bulunuyor. Lucescu, UEFA Kupası'nı ise Şükrü Saracoğlu Stadı'nda kaldırdı.

        4

        Lucescu'nun takımın başına gelmesiyle farklı bir kimliğe bürünen Shaktar Donetsk, özellikle son 10 yıldaki başarılarıyla büyük dikkat çekiyor.

        5

        Shakhtar Donetsk'in bazı yıldızları Ukrayna'daki iç savaş sebebi ile takımdan ayrıldı. Douglas Costa, Bayern Münih'e; Luiz Adriano, Milan'a; Fernando ise Sampdoria'ya transfer olurken, Ukrayna temsilcisi henüz kadroya takviye yapmadı.

        6

        Ukrayna ekibinin kadrosunu genel itibariyle Brezilyalı ve Ukraynalı futbolcular oluşturuyor. Takımda yabancı olarak 9 Brezilyalı, 1 Arjantinli ve 2 de Hırvat futbolcu bulunuyor. Birçok yıldız ismi kaybetmelerine rağmen halen kadrolarında Avrupa futbolunun önemli isimlerinden Wellington Nem, Bernard, Fred ve Srna gibi yıldızlar var.

        7

        Takımın en önemli isimlerinden bir tanesi ve aynı zamanda kaptanı Darijo Srna, 33 yaşında ve 12 yıldır Shaktar forması giyiyor.

        8

        Ukrayna temsilcisi, maçlarını 52.000 kapasiteli Donbass Arena'da oynuyor.

        9

        Fakat ülkedeki iç savaş sebebiyle stadın zarar görmesi ve UEFA tarafından güven teşkil etmemesi nedeniyle, geçtiğimiz sezon Karpaty Lviv'in stadı olan Lviv Arena'da iç saha maçlarını tamamladı. Shaktar Donetsk'in bu sene de iç saha maçlarında bu sahayı kullanması bekleniyor.

        10

        Ukrayna ekibi Şükrü Saracoğlu'na yabancı değil. Zira 2009 yılındaki son UEFA Kupası finalini, Werder Bremen ile oynayan turuncu-siyahlılar, sahadan galip ayrılmış ve İstanbul'da kupayı kaldırarak tarihlerindeki ilk Avrupa zaferini gerçekleştirmişlerdi.

        11

        Öte yandan 4 yıl önce hazırlık maçında karşılaşan iki takımın maçı taraftarların sahaya girmesi nedeniyle yarıda kalmıştı. Yaşanan saha olaylarının ardından Fenerbahçe, PFDK tarafından iki maç seyircisiz oynama cezasına çarptırılmıştı.

        12

        Fenerbahçe teknik direktörü Vitor Pereira, teknik adam olarak Porto'yu çalıştırdığı dönemde Lucescu yönetimindeki S.Donetsk'i iki maçta da yenmişti. Şampiyonlar Ligi grup maçlarında 2-1 ve 2-0 kazanan Vitor Pereira o sezon grubu 3.sırada bitirmişti.

        13

        Mircea Lucescu Türkiye kariyeri boyunca Fenerbahçe karşısında 8 resmi maça çıktı. Bu maçlarda 3 kez galip gelen 3 kez kaybeden Lucescu 2 kez de beraberlik aldı. İki takım en son 2011 yılında hazırlık maçında karşılaşmış ve maç 0-0 berabere bitmişti.

        14

        Fenerbahçe Avrupa kupalarında Ukrayna takımları ile 4 maçta karşılaştı. Bu dört maçta da Fenerbahçe galip gelemedi. 2006-07 sezonunda Şampiyonlar Ligi 3.ön eleme turunda deplasmanda D.Kiev takımına 3-1 kaybeden sahasında 2-2 berabere kalan Fenerbahçe, 2008-09 sezonunda Şampiyonlar Ligi grup aşamasında deplasmanda 1-0 kaybetmiş sahasında 0-0 berabere kalmıştı.

        15

        2009-10 sezonu UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Sivasspor ile eşleşen Shakthar Donetsk iki maçı da kazanıp tur atlamıştı. Sivas'ta 3-0 kazanan Lucescu yönetimindeki Shakthar Donetsk sahasında 2-0 galip gelmişti.