Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Çaykur Rizespor TFF Talimatnamesi Kweuke için ne diyor? - Çaykur Rizespor Haberleri

        HABERTÜRK SPOR

        Kasımpaşa-Çaykur Rizespor maçı, Türk futbolundaki ‘en büyük eksiği’ bir kez daha gözler önüne serdi.

        Dakikalar 90+5’i gösterirken ceza alanına giren Rizesporlu Leonard Kweuke kendini yere bıraktı, hakem Deniz Çoban’ı aldattı, penaltıyı aldı. Mücadelenin bu golle 1-1 sonuçlanmasının ardından hakem Çoban’ın açıklamaları gündemin ilk sırasına oturdu.

        Çoban hatasını gördü, faturayı üstlendi, hakemliği bırakabileceğinin sinyallerini verdi. Ancak madalyonun diğer yüzünde hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği de bir durum ortaya çıktı. O da Türk Futbol Hukuku’nun bu tür olaylarda ‘aldatan’ oyuncuyu cezasız bırakması. Tabii ki ‘aldatmayı yemeyen’ hakemlerin verebileceği sarı kartları saymazsak!

        Çünkü TFF Talimatnamesi, hakemi aldatmaya yönelik hareketlerde görüntülere dayalı ceza verilmesine olanak tanımıyor.

        BU DA İNGİLİZ ADALETİ

        Oysa kuşkusuz dünyanın 1 numaralı futbol organizasyonu olan İngiltere Premier Lig’de durum çok farklı. En taze örnek, 2 hafta önce oynanan Chelsea-Arsenal maçında yaşandı.

        Mücadele sırasında Chelsea’nin golcüsü Diego Costa, Arsenal’in stoperi Gabriel’le girdiği tartışma sonrası kendini yere atmış, hakem Mike Dean de bu tuzağa düşerek Gabriel’i oyundan atmıştı.

        Ancak Premier Lig kuralları, Costa’yı affetmedi. İngiliz Futbol Federasyonu Ceza Kurulu maçla ilgili görüntüleri inceledi, Gabriel’in Costa’ya dokunmadığını, Costa’nın kendini yere attığını tespit etti.

        Bunun ardından Diego Costa’ya 3 maç ceza verilirken, Gabriel’in kırmızı kart nedeniyle alacağı ceza kaldırıldı.

        KWEUKE'YE TFF TAKİBİ

        Futbol Federasyonu, hakem Deniz Çoban’ın “Penaltı değilmiş. Çok üzgünüm” dediği pozisyon ile ilgili olarak kolları sıvadı. Kweuke’nin disiplin talimatları hükümleri gereği ‘sportmenliğe aykırı davranıştan’ dolayı ceza alması gündeme geldi. Ülkemizde televizyon görüntülerine dayanarak bu tür hareketlere ceza verilmemesine karşın, Çoban’ı hakemliği bırakma noktasına getiren olayın bir dönüm noktası olabileceği bildirildi. Kweuke, Disiplin Kurulu’na gönderildiği taktirde 2 maç ceza alacak.

        SERDAR ALİ ÇELİKLER: BU SİSTEMLE OLMAZ

        Bir kere bizim hakemlik sistemimiz falan asla düzelmez. Benim önerim belli. Mevcut sistemin yıkılıp yeniden yapılanması şart. Bunun için de 2 yıl süreyle yepyeni hakemler yetiştirmek lazım. Bu süre için de yabancı hakem getirmek lazım. Gelelim Deniz Çoban’a... Bir çıkış yaptı, helal olsun. Ama artık İngiltere’deki gibi, Fransa’daki gibi, hatta FIFA’nın Suarez’e yaptığı gibi görüntüden de ceza vermek lazım. Kweuke gibi emek hırsızlarına 3-4 maç ceza verilmesi, olayın yapanın yanına kar kalmaması gerek. Ama bu zamanında denendi, sonra vazgeçildi. Diyorum ya, bu sistemle olmaz. Bu hakemlerle, bu toplam kalitesizlikle hiçbir şey olmaz.

        ALİ GÜLTİKEN: GÖRÜNTÜDEN CEZA ŞART

        Bir kere çok net bir şekilde şunu söylememiz gerekiyor ki, bu talimatın değişmesi lazım. Görüntülere dayalı ceza uygulamasının geri dönüşü gerekiyor. 2 hafta önce yaşanmış Diego Costa olayı çok önemli bir örnek. Hem caydırıcılık anlamında hem de yaptırım anlamında bu tür cezalar verilmeli. Bakın MHK, hakemler hakkında hatalı rapor veren gözlemciler için ceza uygulamasını hayata geçirdi. ‘Sen de hakemi değerlendirirken yanlış yapmayacaksın’ diyerek bazı ahbap-çavuş ilişkilerinin de önüne geçti. Görüntülerden ceza uygulamasının da mutlaka bu yapı içine yerleştirilmesi lazım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ