Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Metin Oktay'ın efsane sözleri | Taçsız Kral Metin Oktay - Futbol Haberleri

        Türk futbolunun sembol isimlerinden olan Metin Oktay, hem saha içinde hem de saha dışında yaptıklarıyla unutulmaz hale geldi. 2 Şubat 1936'da İzmir'de doğan Metin Oktay, 11 Nisan 1954'te Belçika’ya karşı ilk kez milli oldu ve 4-0 kazanılan maçın 2 golünü attı.

        Aynı yıl İzmirspor'a transferi gerçekleşti ve bu forma altında 17 gol atarak gol kralı oldu. İzmirspor da Mahalli Lig'i şampiyon bitirdi. 1955 yılında Gündüz Kılıç, Metin Oktay'ı Galatasaray'a transfer etti.1956 yılının Şubat ayında A Milli Takım’ın, Macaristan’ı 3-1 yendiği maçta, 2 golü Lefter, bir golü Metin Oktay ağlara gönderiyordu. 1957 yılında dönemin Fenerbahçe yöneticisi Müslüm Bağcılar’ın dönemin koşullarına göre astronomik olan transfer teklifini “Bizi sevenleri üzmeyelim baba...” cümlesi ile geri çevirmiştir.

        PARLADIĞI GOLÜ FENERBAHÇE'YE ATIYOR

        10 Haziran 1959'da Fenerbahçe ile oynanan Türkiye Ligi Finali’nin ilk maçının 37. dakikasında rakip kaleye ünlü “ağları yırtan gol”ünü attı. Transfer döneminde İzmirspor'un o gün için büyük bir tutar olan 30 bin liralık transfer teklifini reddederek çok sevdiği kulübünde kaldı ve bu nedenle eşinden ayrıldı.

        GALATASARAY'DAN PALERMO'YA

        18 Aralık 1960'da İnönü Stadı'nda oynanan maçta Galatasaray-Fenerbahçe’yi 5-0 yenerken, 4 golün sahibi Metin Oktay oluyordu. Temmuz 1961'de İtalya’nın Palermo Kulübü'ne transfer oldu. İtalya’ya alışmakta zorluk çeken Metin Oktay, İtalya Ligi’nde çıktığı 12 maçta 3 gol attı. Haziran 1962'de yeniden Galatasaray'a döndü ve tekrar Galatasaray’ın 10 numaralı formasını taşımaya başladı.

        AYNI ZAMANDA BİR FİLM YILDIZI

        1965'te "Taçsız Kral" filminde başrol oynadı. 1969'da Galatasaray şampiyon, kendiside gol kralı olduktan sonra, İstanbul ve İzmir'de yapılan jübilelerle futbolu bıraktı. İstanbul'da yapılan jübile maçında Galatasaray - Fenerbahçe 1-1 berabere kalmış, İzmir'de ise Göztepe, Galatasaray'ı 1-0 yenmiştir.

        İstanbul'daki jübilenin en ilginç yanını ise Metin Oktay'ın kısa bir süre Fenerbahçe, Can Bartu'nun da Galatasaray formalarını giymesi oluşturmuştur. Galatasaraylılığını, “Sarı-kırmızılı renklere küçükten beri hayrandım. Galatasaray İzmir’e geldiğinde okuldan kaçar, maça giderdim. Bence Galatasaraylılık din gibi, mezhep gibi yerleşmiş, köklü bir inançtır" diyerek anlatmıştı.

        LİG TARİHİNDE 217 GOL, 6 KEZ GOL KRALLIĞI

        Metin Oktay, 4’ü Genç Milli Takım olmak üzere 40 kez milli oldu. A Milli Takım’da 7 kez kaptanlık yaptı ve toplam 17 gol attı. Metin Oktay, futbol hayatı boyunca 6 kez gol kralı oldu ve lig tarihinde 217 gollük bir rekora imza attı. 1962-63 sezonunda 26 maçta attığı 38 golle bir sezonda en fazla gol rekorunu kırdı. Metin Oktay derbi maçlarının da büyük golcüsüydü. Fenerbahçe'ye tam 18 gol atan Metin Oktay, Beşiktaş'a da 13 gol attı. 1974-1975 sezonunda kısa bir süre Doğan Koloğlu ile birlikte Galatasaray’da teknik direktörlük görevinde bulundu. Daha sonra spor yazarlığı yaptı.13 Eylül 1991'de, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

        Efsane'den geriye kalan ise futbol hayatında estirdiği fırtına, güzel bir karakter ve şu sözler oldu;

        Kaleci tek ayağını kaldırdığı an, nasıl olursa olsun vuruşumu yapardım. Gol anı o andır. Galatasaray!...

        O daha vefalı! (Kendisine "Ya Galatasaray, ya ben" diye rest çeken nişanlısına)

        Sen benimle değil, ben seninle resim çektirmek istiyorum. Bugün maçın kahramanı sensin. (Göztepe'nin G.Saray'ı 1-0 yendiği bir maç sonrasında, kendisine maç boyu nefes aldırmayan 18 yaşındaki oyuncusunun kendisiyle resim çektirmek istemesi üzerine)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ