Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Özbek'ten 'şike' açıklaması - Galatasaray Haberleri

        Özbek, Galatasaray Lisesinde gerçekleştirilen divan kurulu toplantısında, UEFA ile yaşanan süreçte gelinen durumla ilgili üyeleri bilgilendirdi.

        UEFA'nın Finansal Fair Play adı altında bir takım kuralları 2009 yılından itibaren uygulamaya koyduğunu ve temel olarak da kara para ile bahis manipülasyonlarından futbolu uzak tutmaya amaçladığını dile getiren Özbek, "Daha önce de söyledim, özellikle futbolun şikeyle ilişkilendirilmesine karşı çıkılmıştır çünkü bu durum sadece Finansal Fair Play açısından değil, sporun ruhuna da aykırı olduğu için" değerlendirmesinde bulundu.

        Benzer ifadeleri katıldığı bir televizyon programında kullandığını aktaran Özbek, UEFA'nın bu tip uygulamalara neden ihtiyaç duyduğunu anlatmak istediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

        "Sözlerimi bazı insanlar farklı anlamaya çalıştılar. Maalesef Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da bu manada yaptığım açıklamalar çerçevesinde beni disiplin kuruluna sevk etti. Dün itibarıyla savunmamı istediler. Kimseyi hedef almayan, kimseyi rencide etmeyen bir açıklama olduğunu düşünüyorum. İnsanlar alıngan olabilir. TFF'nin mektubunda konuşma tapesi gönderilip, sportmenliğe aykırı ifade tarzı olduğu düşüncesiyle savunmam istenmiştir. Beş yüz yıllık bir kültürden gelen, 111 yıllık çınarın bir parçasıyım. Ben bugün temsil ettiğim Galatasaray başkanlık duruşunu her yerde sergilemek durumundayım. Yazdığım mektupta, bu görüşe katılmadığımı defalarca okumama rağmen sportmenliğe aykırı bir durum olmadığını ve savunma da yapmayacağımı ifade ettim. Buradan bir kez daha sesleniyorum. İsterlerse müebbet versinler, isterlerse Taksim Meydanı'ndan assınlar. Galatasaraylı duruşundan, Galatasaray etik değerlerinden ödün vermem."

        "ZARARLARIN BOYUTU GERÇEKTEN BÜYÜK"

        Özbek, UEFA'nın, mali durumlarına müdahil olmasının sürecini katılımcılara aktarırken, ortaya çıkan zararların büyük olduğunu dile getirdi.

        "Zararların boyutu gerçekten büyük" diyen sarı-kırmızılı kulübün başkanı, 2012-2013 döneminde 38 milyon avro, 2013-2014 döneminde 70 milyon avro ve 2014-2016 döneminde ise 55 milyon avroya zarar edildiğini hatırlatarak, "Yaklaşık 164 milyon avro zarar söz konusu. UEFA, sermaye artışını da dikkate alarak, 3 senelik toplam zararımızın 134 milyon avroyu aştığını bildirdi. Sporculara ve çalışanlara toplam 90 milyon avro maaş ödeyeceğimizi söylemişiz, 95 milyon avro gerçekleşmiş, transfer harcamalarının 19 milyon avro mertebesinde kalacağını söylemişiz, 27 milyon gerçekleşmiş. UEFA, bizi hatalı ve anlaşmaya aykırı davrandığımız konusunda bilgilendiriyor" diye konuştu.

        UEFA ile yapılan görüşmede, Türkiye'nin mevcut ekonomik durumundan, futbola olan ilginin azalmasından ve sponsorların bir nebze geri çekilmesinden bahsettiklerini söyleyen Özbek, "Ayrıca şunu söyledim, Galatasaray bu kadar zarar etmiş ama tüm borçlarını, vergilerini ödemiş. Sporcularına ödemelerini yapmış. Sportif faaliyetlerini aksatacak herhangi bir şey yapmamıştır. Yönetimsel hatalardan kaynaklı fütursuz davranılmış ve zarar yukarılara çekilmiştir. Yeni bir yönetim olduğumuzdan ve geliş sebebimizin bu zarar eden sistemden kulübü çıkarmak olduğundan bahsettik. Yönetime şans verilmesi lazım. Zarar aşağı çekiliyor ve şu anda 26 milyon avroya inmiş. Bu yönetimin cesaretlendirilmesi için herhangi bir ceza verilmemesi gerektiğini ifade ettim. Kendilerinden izleme süresinin uzatılmasını istedik" diye konuştu.

        "1+1 YIL CEZA İSTENDİ"

        UEFA'yla yapılan ilk mutabakata göre, Galatasaray Kulübünün izleme süresinin 2015-2016 sezonu sonu itibarıyla sona erdiğini hatırlatan başkan Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Daha sezonun bitmesine 8-9 ay kala tepeme bindin. Müsaade et, performansımı perçinleyecek, seni ikna edecek zamanı bana tanı. İlk görüşmeyi yaptığımız kurul, çıkardıkları sonuca bağlı olarak, karar verecek kurula tavsiye niteliğinde 1+1 yıl Avrupa'dan men cezası verilmesini istedi. İlk yılı kesin olmak üzere, ikinci yıl ise üst üste iki sezon zararın 10 milyon avro seviyesinde kalması durumunda iptal olacak. Ben istenen bu cezayı haksız buluyorum. Finansal Fair Play kurallarına uyumsuzluk çerçevesinde herhangi bir uygulamaları da yok. Uygulama konusunda onların da kafaları karışık. Biz şiddetle itiraz ediyoruz. Hukuk bölümü başkanı bize mektup gönderip, bakış açımızı sordu. Yanıt vererek itiraz ettik. Biz futbolu yöneten bir anonim şirketiz. Alırsınız, satarsınız, kar veya zarar edebilirsiniz. Zarar sizin zararınızdır ve kendi içinizde telafi edeceğiniz bir husus. Eğer yaptığınız işlerde manipülatif, otoriteyi yanıltıcı bir ifade varsa, o zaman cezayı hak edersiniz."

        "Biz Galatasaray olarak yapılan harcamalarda dikkatsiz davranmışsak, ayağımızı yorganımıza göre uzatmamışsak, bunun sportif olarak cezalandırılması uygun değildir" şeklinde konuşan Özbek, "Durumun farkındayız, zararımızı da aşağı çekiyoruz. Bu zararı yaklaşık 7 milyon avroya düşüreceğiz diye taahhüt vermişiz. UEFA'ya tekrar çağrıda bulunuyorum. Bu yönetimin cesaretlendirilmesi gerektiğini söylüyorum. Verilecek ceza, Galatasaray'a ve UEFA'ya fayda getirmeyecektir" ifadelerini kullandı.

        UEFA heyetiyle 23 Şubat'ta yine bir görüşmeleri olduğunu anlatan Özbek, "Futbol ekonomisinde iyi bilinen bir avukatla, Jean-Luis Dupont'la hazırlanıyoruz. Aşağı yukarı 15-20 günü buldu. Herkes bu manada elinden ne geliyorsa, UEFA nezdinde Galatasaray'ın destekçisi olmak durumundadır. UEFA'nın Galatasaray'ı haklı bulacağını, ceza vermenin sistemin faydasına olmayacağını anlayacağını ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

        "GİDİŞİMİZ İYİ DEĞİL"

        Dursun Özbek, "Gidişimiz iyi gidiş değil. Galatasaray'ı yönetenlerin bazı şeyleri gözden kaçırdığını, bazı şeyleri iyi yapmadığını düşünüyorum. Bu mertebede bir zararı Galatasaray taşıyamaz" dedi.

        Eldeki mevcut gayrimenkulleri satarak çözüm üretmenin kesinlikle kendi yöntemi olmadığını söyleyen Özbek, "Ben ve yönetimim, geçmişten gelen bu güçlükleri yenmek için, Galatasaray'ın mevcut varlıklarına zarar gelmemesi için büyük bir uğraş veriyoruz. Burada sizin büyük desteğinize ihtiyacım var" şeklinde görüş belirtti. Özbek, amatör şubelere sponsor bulmakta zorlandıklarını ve bütçeleri aşağı çekmeyi planladıklarını aktarırken, "Aynı şeyi futbolda da yapacağız. Futbolda daha çok çalışıp, daha iyi, daha çok kendine güvenen ve daha az bütçe gerektiren bir takım kurmak zorundayız. Gelirlerimizi arttırmak için yönetim olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama maalesef ekonomiden kaynaklanan veya Türkiye'nin genel gidişinden kaynaklanan konularda fazla bir etkimiz olmuyor" açıklamasında bulundu.

        Öte yandan, Mecidiyeköy'deki otel inşaatının kabasının büyük oranda tamamlandığını ve eylül-ekim ayında hizmete sokulmasının planlandığını söyleyen Özbek, Riva'daki araziyle ilgili bir projenin de maketini hazırlattığını duyurdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ