Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor 2016 Avrupa Şampiyonası EURO 2016'dan ilginç istatistikler - Futbol Haberleri

        EURO 2016 Fransa'nın en'lerinin çıkarıldığı incelemede en küçük ve en büyük lig arasındaki maaş farkının 25 kat fark gösterdiği ortaya çıktı. KPMG'nin Football Benchmark ekibi, 24 takıma çıkarak şimdiye kadarki en büyük Avrupa şampiyonası haline gelen EURO 2016'ya katılan milli takımların istatistiklerini inceledi. Buna göre turnuvaya ilk kez katılan en küçük lige sahip 5 ülke ile en büyük lige sahip 5 ülke futbolcu maaşları arasında 25 kat fark var.

        Bu yıl ilk kez 24 ülke takımıyla gerçekleştirilen EURO 2016 Fransa'nın bazı en'lerinin istatistiksel olarak tespit edildiği incelemede, bu yıl Arnavutluk, Slovakya, Kuzey İrlanda, Galler ve İzlanda'ın finallere ilk kez katılan 5 ülke olduğu görülüyor. Bu ülkelerden hiçbirinin ulusal ligi çok parlak olmasa da beş yeni katılımcı da turnuvanın son aşamalarına ulaşabilecek kadar başarılı oldu. Bu katılımcıların ulusal liglerinde oynayan takımların bir yıllık maaş tutarları ortalama 2,6 milyon Euro. Yani İngiltere Premier Ligi ortalamasından yaklaşık 50 kat, Alman Bundesliga ve İtalya Serie A ortalamasından ise yaklaşık 25 kat düşük.

        Kuzey İrlanda, Arnavutluk ve Slovakya'da kendi ulusal liglerinde top koşturan milli takım oyuncularının sayısı yok denecek kadar az. Üstelik Galler, İzlanda ve İrlanda Cumhuriyeti takımlarının tek bir oyuncusu bile kendi ulusal liglerinde oynamıyor. Yani bu ülkeler yetenek ihracatçıları haline gelmiş ve en iyi oyuncuları başka ülkelerde yüksek maaşlarla oynamaktalar.

        5 BÜYÜK LİG EN YÜKSEK MAAŞLARI ÖDÜYOR

        Yapılan incelemede, ulusal bir ligdeki yıllık ortalama futbolcu maaşı seviyesi ile kendi ulusal liginde top koşturan milli takım oyuncularının sayısı arasında güçlü bir ilişki olduğu gözlendi.

        Buna göre İngiltere Premier Ligi başta olmak üzere Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa futbolcularına yıllık ortalama olarak en yüksek maaşları ödüyorlar. İngiliz kulüpleri yıllık ortalama 113,9 milyon euro'yu futbolcu maaşlarına harcarken, Alman kulüpler 63,2 milyon euro, İtalyan kulüpler 62,0 milyon euro, İspanyol kulüpler 55,7 milyon euro ve Fransız kulüpler 47,9 milyon Euro ile İngiltere'yi takip ediyorlar.

        Araştırmaya göre ev sahibi Fransa'nın diğer ülkelerden ayrıldığı bir yön de, Fransa'nın, şampiyona için milli takımına Ligue 1'den yalnızca 5 oyuncu dahil etmiş olması.

        Düşük ortalama maaşa rağmen futbolcu tutabilenler de var. Yapılan analizine göre, futbolcularına düşük maaş ödemesi yapan bazı ülkeler, yine de kendi milli takım oyuncularının önemli bir kısmını ulusal liglerinde tutmayı başarıyor. Ukrayna Milli Takımı'nda kendi liginde oynayan 17 oyuncu ile Macaristan 12 oyuncu ile ve Polonya 10 oyuncu ile, turnuvaya katılan 24 milli takım arasında hemen göze çarpıyor.

        Ulusal ligde oynayan milli futbolcu sayısıyla UEFA ülke katsayısı (Yapılan analizde, bir ligin ne kadar zengin olduğunu ölçmek için ulusal kulüplerin gelirini değil, ortalama maaşları dikkate alındı.) orantılı görülüyor.

        Yapılan incelemede, milli takım kadrosunda bulunan ve kendi ulusal liginde oynayan futbolcu sayısı ne kadar yüksekse, ulusal liglerin UEFA katsayısının da (UEFA katsayıları, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) üyesi olan ülke federasyonlarını, milli futbol takımlarını ve Avrupa kupalarına katılan takımlarını sıralamakta kullandığı sisteme verilen isimdir. Ülke katsayıları, bir üye ülke federasyonundan UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımların sayısı ve başlayacağı turların belirlenmesinde kullanılır.) o kadar iyi olduğunu ortaya koyuyor. Yine, '5 büyük' ligden 4'ü bu sıralamanın en üstünde; fakat maaş ortalamalarında 4'üncü ve 2'nci olmalarına rağmen UEFA ülke katsayısında İspanya ve Almanya'nın bu sefer İngiltere'nin önünde yer aldığı görülüyor.

        Aynı şey sıralamanın en alt sıraları için de geçerli. 5 yeni katılımcı olan İzlanda, Arnavutluk, Kuzey İrlanda, Galler ve Slovakya UEFA ülke katsayıları bakımından 24 ülke arasında en alt 7 sıranın 5'ini oluşturuyor; diğer 2 sıra ise Macaristan ve İrlanda Cumhuriyeti'ne ait. En ilginç ülkelerden biri, UEFA ülke katsayı sıralamasına 5'inci sıradan girerek oldukça başarılı bir ligi olduğu gözlenen Portekiz. Ancak Portekiz, ulusal ligde ödenen toplam futbolcu maaş ortalamasında yalnızca 12,9 milyon euro ile oldukça düşük bir seviyede bulunuyor ve buna bağlı olarak milli takımında, kendi ulusal liginde oynayan yalnızca 8 oyuncu bulunuyor.

        İstatistiklerden ortaya çıkan ilginç bir sonuç daha dikkat çekiyor. O da bundan önce şampiyonayı kazanmış 3 ülke (Hollanda, Danimarka ve Yunanistan), genişletilen sisteme rağmen turnuvanın grup aşamalarına ulaşmayı başaramadı.

        Sırasıyla 1988, 1992 ve 2004'te kupayı kaldıran Hollanda, Danimarka ve Yunanistan, turnuvada temsil edilen 24 ulusal ligin 11'inden daha yüksek yıllık ortalama maaş seviyesine sahip ve UEFA ülke katsayıları 7 finalistinkinden daha iyi. İstatistik, trendleri anlamak ve hatta spor sonuçlarını tahmin etmek için faydalı bir resim sağlıyorsa da, istatistiklere göre başarılı bazı takımların 2016 UEFA Avrupa Şampiyonası'na katılamaması büyük resmin parçalarından yalnızca bir tanesi olarak görülebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ