Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Futbolda 56 oyun kuralı değişti! - Futbol Haberleri

        HABERTÜRK SPOR / Atilla TÜRKER

        Merkez Hakem Kurulu’nun başına 3. kez getirilen Yusuf Namoğlu ve MHK Danışmanı Roberto Rosetti, hakem seminerinin son gününde değişen oyun kurallarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

        Türkiye Futbol Federasyonu’nun İstanbul’da Riva’da bulunan merkezinde düzenlenen seminere MHK üyelerinin yanı sıra hakemler de katıldı.

        ‘ADİL BİR FUTBOL İÇİN’

        Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından gerçekleştirilen yeni oyun kurallarının bir bölümünün 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda uygulandığını hatırlatan MHK Danışmanı Rosetti, “Adil bir futbol zemini oluşturmak için bu kural değişikliklerine gidildi” dedi.

        Hem hakemlerin hem de futbolcuların değişen kurallara adaptasyonu düşünüldüğünde, yeni kurallara alışmak için belirli bir sürenin geçmesi gerekecek. Rosetti, toplam 56 kuralın değiştiğini, bu değişiklikler arasında en önemlisinin bariz gol şansının engellenmesiyle ilgili olduğunu vurguladı.

        YUSUF NAMOĞLU: "SAYGILI OLALIM"

        MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, yeni kurulun tamamen camianın bildiği, güvendiği, saygın isimlerden oluştuğuna dikkati çekti.

        Namoğlu, “Tüm kurallar camiamıza en iyi şekilde anlatılacak. Yeni sezona en iyi şekilde hazırlandık. Futbolun içinde bulunan bütün paydaşların birbirlerine saygılı olmaları gerekiyor. Saygı gösterelim, saygı kazanalım, saygılı olalım. Bundan sonra klasmana bakılmaksızın her hakem, her maça verilecek” dedi.

        İŞTE O KURALLAR...

        BARİZ GOL ŞANSINDA SARI DEVREYE GİRDİ

        - Ceza alanı içinde bariz gol şansını engelleyen faullerde (oyuncu topa müdahale etme niyetindeyse) penaltı ve sarı kart uygulanacak. Önceden bu ihlalin cezası penaltı ve kırmızı karttı.

        - Bu kuralın istisnası da var. Ceza alanı içinde futbolcu topa müdahale etmek istemeyip rakibini çeker ya da iterse eski kural devreye girerek penaltı kararının yanı sıra kırmızı kart gösterilecek.

        - Bariz gol şansını engelleyen bütün elle oynamalar ceza alanı içi veya dışı farketmeksizin kırmızı kart.

        - Ceza alanı dışındaki bariz gol şansını önlemeye yönelik faulün disiplin cezası kırmızı olacak.

        ATIŞ SIRASINDA DURURSAN PENALTI İPTAL

        - Sıcaklık 32 derece ve üzeriyse maçın 25. ve 75. dakikalarında birer dakikalık su molaları verilecek.

        - Penaltıyı atacak oyuncu koşusunu yapıp topa vurmadan duraklarsa penaltı kararı iptal edilecek. Rakip takım endirekt vuruş kazanacak.

        - Seri penaltı atışlarında iki takım da aynı sayıda oyuncuya sahip olacak.

        - Seri penaltı atışını atacak futbolcuların isimleri artık hakemlere verilmeyecek.

        - Bir oyuncu kırmızı veya ikinci sarı kartlık bir ihlal yaptığında, hakem bir avantaj oynatırsa bu oyuncu artık rakip futbolcuya müdahale edemez. Oyun ilk durduğunda kırmızı kart gösterilir.

        - Futbolcuların kolu ve eli, ofsayt için değerlendirmeye alınmaz.

        - Ofsayttan doğan endirekt vuruş, futbolcunun topa müdahale ettiği yerden (artık kendi yarı sahası da olabilir) kullanılacak.

        - Başlama vuruşu herhangi bir yöne yapılabilir.

        TEMASSIZ ŞİDDETLİ HAREKETE BİLE KIRMIZI

        - Esame listesinde bulunan herhangi bir kişi (doktor, yedek futbolcu) saha kenarından gelerek oyun alanına girerse ve oyuna müdahale ederse “Direkt serbest vuruş”, müdahale ceza alanında olursa “Penaltı” verilir.

        - Eğer başka biri veya başka bir şey (Oyuncuların haricinde), kaleden içeri girerken topa dokunursa ve top kaleden içeri girerse gol geçerlidir.

        - Kırmızı veya sarı kart gerektiren bir ihlalle sakatlanan oyuncu hızlı bir şekilde sahada tedavi edilebilir. (En fazla 20-25 saniye) Eğer tedavi uzun sürecekse bu oyuncu saha dışına alınmalıdır.

        - Kaza ile krampon veya tekmeliği çıkan oyuncu, top oyun dışı oluncaya kadar oynamaya devam edebilir.

        - Oyun alanı dışına çıkan bir hücum oyuncusu, kale çizgisi üzerinde sayılacak.

        - Temas olmasa bile, şiddetli hareket “ihraç” gerektiriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ