Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Transfer harcamalarında son durum - Futbol Haberleri

        İlk maçların geride kaldığı Süper Toto Süper Lig’de transfer piyasası geçtiğimiz sezonlara nazaran bu yıl sönük geçiyor. Transfer dönemi 1 Eylül’de bitecek olsa da kulüplerin Finansal Fair Play çerçevesinde UEFA ile yapmış oldukları anlaşmalar gereği önümüzdeki dönemde de transfer harcamalarında fazla açılmaları pek mümkün görünmüyor.

        Öte yandan 15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasındaki terör saldırıları da yıldız futbolcuların Türkiye tercihlerini olumsuz etkiliyor. Süper Lig ile ilgili bu yılki rakamlar da ligdeki toplam futbolcuların değerinin düştüğünü gösteriyor. Şöyle ki, şu an itibarıyla 225’i lejyoner olmak üzere toplam 497 futbolcunun olduğu Süper Lig’de toplamoyuncuların piyasa değeri 841 milyon Euro.

        HARCAMA 37 MİLYON EURO

        Bu rakam geçen yıl 1 milyar Euro sınırında seyrediyordu. Süper Lig ekiplerinin toplam transfer harcaması ise 37 milyon Euro ile geçen yılların oldukça altında. Kulüplerin şu anakadarki toplam transfer gelirleri ise 33 milyon Euro oldu. Oyuncuların piyasa değeri itibarıyla bakıldığında Süper Lig’in şu an en değerli takımı 133.5 milyon Euro ile Fenerbahçe olurken, onu 107 milyon Euro ile Galatasaray, 86.4 milyon Euro ile geçen yılınşampiyonu Beşiktaş izliyor.

        BEŞİKTAŞ'TA HARCAMALAR YENİ BAŞLIYOR

        Transferin önümüzdeki günlerde enhareketli olması beklenen takımı ise kuşkusuzgeçen yılın şampiyonu Beşiktaş. Geçen yılkişampiyon takımdan Gomez, Sosa, Gökhan Gönül, İsmailKöybaşı gibi yıldız isimlerikaybeden Kara Kartal’ın1 Eylül’e kadar önemlitransferlere imza atmasıbekleniyor. Kadrodan gidenyıldız oyuncular nedeniylepiyasa değeri 86 milyonEuro’ya kadar düşen Beşiktaşşu ana kadar transfere sadece2.6 milyon Euro harcadı.Bonservis parası ödemedenGökhan Gönül’ü kadrosunakatan Beşiktaş, Barcelona’nınsol beki Adriano için isesadece 600 bin Euro bonservisücreti ödedi. Kara Kartallar geçen sezon kiralık oynayan Marcelo’nunbonservisi için ise kasasından 2 milyon Euro çıkardı. Buna karşılık futbolcusatışı ve kiralamasından 11.2 milyon Euro’yu kasasına koyan Beşiktaş, enfazla parayı ise 7.5 milyon Euro ile Sosa satışından kazandı.

        GEÇEN YIL 42 MİLYON EURO HARCAYAN FENERBAHÇE BU YIL SAKİN

        Fenerbahçe transfersezonunu geçtiğimiz yılakıyasla oldukça sönükgeçiriyor. Kanarya’nıntransfer piyasasında dahasuskun olmasında iseUEFA ile yapılan anlaşmaetkili oluyor. Önceki sezontransfere 42 milyon Eurocivarında bir harcamayapan sarı-lacivertli takımNani’yi 8.5 milyon Euro’yasatarken, Liverpool’danMartin Skrtel’i 6 milyonEuro’ya transfer etti.Sarı KanaryalarınSivasspor’dan AatifChahechouhe’ya nekadar bonservis ödediğiaçıklanmasa da basındabonservis bedelinin 2.5milyon Euro olduğuhaberleri yer aldı. Sarılacivertliler bonservisbedeli ödemedikleriRoman Neustädter’a ise2 milyon Euro imza parasıverdi.

        TRANSFER HARCAMASINDA GALATASARAY İLK SIRADA

        Finansal Fair Playçerçevesinde UEFA’danceza alan ve Avrupa’yagidemeyecek olan Galatasarayşu ana kadar 3 büyükleriçinde transfere en çok paraharcayan kulüp olarak öneçıkıyor. Porto’dan Josue’yibedelsiz kiralayan Galatasaraydiğer transferlere ise şu anakadar 13.3 milyon Euroharcadı. Trabzonspor’dantransfer edilen Cavanda için1.8 milyon Euro bonservisbedeli ödeyen Cimbom, TolgaCiğerci için 3 milyon Euro,Eren Derdiyok için 4 milyonEuro, Serdar Aziz için ise 4.5milyon Euro bonservis bedeliödedi. Sarı Kırmızılar sattıkları3 futbolcudan ise 9.9 milyonEuro bonservis geliri eldeetti. Bu rakamın aslan payıise 6.5 milyon Euro ile AlexTelles satışından elde edildi.Galatasaray’ın en değerlioyuncusu ise 14 milyonEuro’luk değeri ile Muslera.

        Piyasa değeri en yüksek takımFenerbahçe

        Fenerbahçe SK: 133.5 milyon Euro

        Galatasaray SK: 107.1 milyon Euro

        Beşiktaş JK: 86.4 milyon Euro

        Trabzonspor A.Ş.: 74 milyon Euro

        Medipol Başakşehir: 57.4 milyon Euro

        Şu ana kadar37 milyon Euroharcandı

        Yayın gelirleri: 375milyon Euro

        Sponsorluk geliri: 50milyon Euro

        Takımların transfer harcaması: 37milyon Euro

        Takımların transfer geliri: 33milyon Euro

        HT GAZETE | SEFER YÜKSEL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ